expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaký je rozdíl mezi motorovým a převodovým olejem?


Motorový olej a převodový olej nejsou jedno a totéž! Někteří si myslí, že v tom není žádný rozdíl, ale mýlí se. Těch rozdílů se tam najde určitě víc a právě na ně se podíváme v tomto článku. Po jeho přečtení vám bude jasné, co je motorový a co převodový olej.



1. Funkce

Motorový olej se používá k mazání spalovacího motoru. Jednoduše řečeno, motorový olej je užitečný, když je třeba minimalizovat tření mezi pohyblivými částmi a vyčistit motor od kalu.

Na druhé straně převodový olej se stará o udržení plynulého chodu. Převodový olej se obvykle používá ve vozidlech s automatickou převodovkou a udržuje komunikaci převodového systému nejlepším možným způsobem. Samozřejmě, že i převodový olej plnou funkci mazání, ale toto je hlavní rozdíl mezi motorovým a převodovým olejem.

2. Vzhled a další vlastnosti

Motorový olej má jantarovou barvu, ale při dlouhodobém používání zvykne ztmavnout. Tmavá barva značí přítomnost kontaminantů a různých nečistot. Pokud jde o převodový olej, jeho barva se pohybuje od červené po zelenou. Dalším velkým rozdílem je časový rámec používání.

Motorový olej je třeba čas od času vypustit, aby se vyloučily nečistoty, které se v něm nasbíraly. Zvykne se vyměňovat tak jednou za rok, přičemž převodový olej stačí vyměnit jednou za 5 let.

3. Složení

Převodový olej se od motorového liší i složením a přidanými aditivy. Motorový olej obsahuje přísady a aditiva zejména pro zlepšení mazacích vlastností. Na druhé straně, převodový olej je vylepšen o přísady a čistící prostředky, aby se zlepšil způsob jeho fungování v převodovce. Tyto přísady se používají k udržení čistoty malých otvorů a vedení ve vaší převodovce.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku