expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaký je rozdíl mezi olejem do vznětového a zážehového motoru?


Možná si říkáte, že je jedno jaký olej dáte do vznětového (diesel) nebo zážehového (benzin) motoru. Není to ovšem pravda. Tyto dva typy spalovacích motorů se od sebe liší z hlediska konstrukce i příslušenství. V tomto článku se tak společně podíváme na to, jaký olej se do nich hodí.



Zážehové a vznětové motory jsou si na jedné straně podobné, ale i přes to naprosto odlišné. Co se týká požadavků na motorový olej, tak u obou typů motorů se klade důraz na vysoký standard kvality. V minulosti se to tak moc neřešilo a množství motorových olejů se používalo jak pro vznětové, tak pro zážehové motory. Díky rozličné konstrukci motoru a jeho příslušenství však dnes můžeme pozorovat mnohem větší rozdíly v olejích.

Liší se zejména v důsledku použití filtru pevných částic DPF, vstřikovacího systému Common Rail či katalyzátoru typu TWC. Oleje do vznětových a zážehových motorů se navíc liší i díky jinému spalovacímu procesu u vznětových motorů, kdy dochází k většímu vzniku usazenin a nečistot.

Abychom se v olejích trochu lépe vyznali, tak se používá klasifikace API , kterározlišuje motorové oleje podle typu motoru na: zážehové označené písmenem „S“ (Service) a vznětové označené písmenem „C“ (Commercial) . Další písmeno vyjadřuje výkonový stupeň motoru. Čím je toto písmeno v abecedě dále, tím kvalitnější je olej. U označení platí, že je-li první písmeno S, olej je především pro benzinové motory, je-li uvedeno C, olej je určen pro naftové motory.

Zde je několik současných označení motorových olejů podle klasifikace API:

API SJ – Oleje do benzinových motorů, které jsou vysoké kvality. Zohledňují   přísné emisní limity a úsporu paliva.

API SM – Oleje pro všechny současné motory. Oleje klasifikace SM obsahují aditiva pro kontrolování usazenin, aditiva pro snížení oxidace oleje, pro snížení opotřebování a aditiva zlepšující vlastnosti oleje při nízkých teplotách.

API CF – Oleje do čtyřtaktních naftových motorů s nepřímým vstřikováním, spalujících motorovou naftu s obsahem síry více než 0.5 %.

API CF 2 – Oleje pro dvoutaktní naftové motory vyžadující kontrolu otěru a tvorby usazenin.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé doručení
  • + Zboží dorazilo v pořádku
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Můj druhý nákup a opět spokojenost, můžu jen doporučit :o).
  • + Příznivé ceny a rychlé odeslání.
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
  • + Super
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku