expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaký je rozdíl mezi zimní a letní směsí do ostřikovačů?


Víte o tom, jaký je rozdíl mezi zimní a letní směsí do ostřikovačů? Právě na to se podíváme v následujícím článku. Řekneme si, čemu všemu musí jednotlivé směsi odolávat, ale i to, zda je lze míchat.



V našem podnebí není žádným překvapením, když se v zimních měsících teploty dostanou hluboko pod nulu. Je třeba si proto uvědomit, že kapaliny ve vozidle mohou velmi snadno zamrznout, dostane-li se venkovní teplota pod určitý bod. To by mohlo znamenat výrazné poškození vašeho vozidla. No a kapalina do ostřikovačů je viníkem číslo jedna. Skládá se většinou z vody a tak může zamrznout už při pár stupních pod nulou.

Proto je vždy dobré nahradit letní tekutinu zimní směsí. Zabere vám to jen pár minut, ale ušetří vás to od mnoha problémů. Zimní směs do ostřikovačů dostat koupit téměř na každé čerpací stanici nebo v obchodě s auto doplňky.

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Letní směs do ostřikovačů obsahuje v sobě hodně vody a jejím hlavním úkolem je popasovat se s různými nečistotami na čelním skle, jako jsou například hmyz, ptačí trus, bláto, pyl a podobně. Kromě vody obsahuje tato směs i přísadu, která vytváří na čelním skle neviditelný film a ten pomáhá odvádět déšť při nepříznivém počasí.

Naopak zimní směs neobsahuje odmašťovací složku, ale musí obsahovat nemrznoucí přísadu v podobě etanolu nebo metanolu. Tato přísada tak pomáhá zamrznutí směsi v hadičkách, ale také i na čelním skle hned po aplikování.

Může se zimní směs míchat s letní?

Nedoporučuje se to. V letě by mohla zimní směs obsahující alkohol mít negativní vliv na životnost stěračů. Naopak pokud se chystáte na podzim přilít nemrznoucí zimní směs do letní, není to dobrý nápad. V úzkých hadičkách se bude nadále nacházet letní směs a ta by mohla při prvních mrazech zamrznout a poškodit tak jednotlivé části ostřikování.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku