expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaký má motorový olej vliv na životní prostředí?


Dobře víme, jaký má motorový olej vliv na samotný motor. Jednoduše žádný spalovací motor by bez oleje daleko nezašel. Zamýšleli jste se však někdy nad tím, jaký má motorový olej vliv na životní prostředí? Právě o tom bude následující článek.



Rozlitý motorový olej může znečišťovat potoky, řeky a vsakuje-li přes půdu, tak i podzemní vody. Ve většině států pitná voda pochází právě z řek a podzemních vod. Proto je třeba vodu chránit před znečištěním a udělat vše proto, aby se do ní nedostaly nežádoucí látky, jako je motorový olej.

Motorový olej však není nebezpečím jen pro zdroj pitné vody, ale je také toxický pro rostliny a zvířata a představuje hrozbu pro jejich stanoviště.

Proč je motorový olej nebezpečný pro přírodu?

Motorový olej je vyráběn z ropy a již ropa samotná je škodlivou látkou pro přírodu. Kromě toho však motorový olej či olej v převodovce zachycuje různé nebezpečné kontaminanty, jako jsou olovo, kadmium, chrom, arsen, dioxiny, benzen a polycyklické aromatické látky . V případě nesprávného zneškodnění použitého motorového oleje to může mít velmi negativní vliv na živé organismy.

Vliv oleje na životní prostředí

Za posledních pět let patřil motorový olej mezi tři nejvíce znečišťující látky v Evropě. Mnoho odtoků vede přímo do řek, potoků nebo k jezerům. Pokud starý olej vypustíte do odtoku, může to mít stejný účinek jako byste jej vylili přímo do vodního toku .

Věděli jste o tom, že pouze 1 litr oleje může kontaminovat až 1 milion litrů vody? Znečištění motorovým olejem může mít na vodní prostředí devastační vliv, šíří se po povrchu v tenké vrstvě, která zastavuje přístup kyslíku k rostlinám a živočichům, které ve vodě žijí.

Znečištění motorovým olejem:

  • škodí zvířatům a hmyzu
  • zabraňuje fotosyntéze v rostlinách
  • narušuje potravinový řetězec
  • příroda se ze znečištění dlouho zotavuje

Výskyt motorového oleje ve vodních tocích však nemá vliv jen na živočichy žijící ve vodě. Negativně zasaženo je i ptactvo, které tráví většinu času u vody, jako jsou racci, kachny, pelikáni, tučňáci a podobně. Pokud se motorový olej dostane na břeh, mohou být zasaženy všechny druhy pobřežních ptáků, jakož i stěhovaví zpěvní ptáci, kteří používají znečištěné stanoviště jako meziprostory pro migraci.

Dopad na člověka

Nejde zde však jen o nepříznivý vliv motorového oleje na zvěř žijící ve volné přírodě. Znečištění olejem může způsobit, že voda nebude vhodná k zavlažování. Úniky oleje mohou způsobit, že zdroje pitné vody nebudou vhodné k použití a jejich úprava je velmi nákladná.

Pokud se olej vylije v blízkosti budovy, mohly by se olejové výpary dostat do budovy, což znemožňuje její osídlení. To by mohlo znamenat, že budova bude nepoužitelná, dokud nebudou dokončeny drahé restaurátorské práce, nebo ve výjimečných případech bude třeba budovu dokonce zbourat.

Řešením je recyklace motorového oleje

Starý motorový olej je třeba odevzdat na sběrném dvoře. Ten se totiž postará o další zpracování tohoto nebezpečného odpadu. Nejčastěji jde o recyklaci motorového oleje. Starý olej může být totiž použit pro tentýž nebo úplně jiný účel. Může být z něho vyroben opět motorový olej nebo například topný olej a podobně. Některé oleje jsou však v takovém stavu degradace, že již nejsou vhodné k recyklaci a jde o tzv. odpadní oleje, které jsou určeny pouze k likvidaci, resp. spalování.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku