expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jaký význam má klimatizace v zimě v autě a proč ji používat?


22.11.2023

Klimatizace je v autě výborným pomocníkem pro zvýšení komfortu jízdy během teplých letních dnů. Stále více lidí ji ale používá už iv zimě a má k tomu několik dobrých důvodů, přičemž funkce chlazení v nich není. Proč tedy používat klimatizaci i v zimě, jaké z toho plynou výhody a jaký to má smysl? Zde jsou odpovědi.



Jak funguje klimatizace a jaký má význam v autě?

Klimatizace v autě byla vždy vnímána jako prvek komfortní výbavy a to pro její chladivý účinek uvnitř kabiny pro cestující během letních měsíců. Jejím hlavním úkolem je snížení teploty a vlhkosti vzduchu a zvýšení pohodlí.

Kromě tohoto efektu však může pomoci zlepšit pozornost řidiče tím, že snižuje únavu způsobenou vysokými teplotami a tedy má i bezpečnostní význam.

Princip fungování klimatizace v autě je založen na cyklu komprese a expanze chladicího média. Za tímto účelem obsahuje klimatizační systém kompresor poháněný motorem vozidla, který stlačí chladicí médium, čímž se zvýší jeho teplota. Takto stlačené médium pak přejde kondenzátorem, kde se ochladí a kondenzuje do kapaliny.

Po průchodu expanzním ventilem se chladicí médium rychle rozpíná, ochlazuje a mění se na plyn nízkého tlaku a nízké teploty. Ten pak prochází výparníkem umístěným uvnitř vozidla, kde absorbuje teplo z kabiny a tak ochladí vzduch uvnitř.

Jako chladicí médium se v minulosti používal freon, dnes se však již používají ekologičtější alternativy, například R-134a. To je méně škodlivé pro životní prostředí. Vlivem nutnosti provozu kompresoru a celého systému sice o něco stoupá spotřeba paliva, ale přesto je klimatizace stále populárnější .

Klimatizace i v zimě? Ano, má to pár dobrých důvodů

Používání klimatizace v autě i během zimních měsíců přináší řadu zásadních výhod. Tou první je neustálé snižování vlhkosti a odmlžování oken .

Právě v zimním období je vnitřek auta vlhký kvůli sněhu i vlhkosti z oblečení a aktivace klimatizace pomáhá rychle odstranit tuto vlhkost z kabiny. Kromě toho, na rozdíl od běžné ventilace, mnohem lépe filtruje a pročišťuje vzduch uvnitř auta.

Naopak, pokud ji nebudete v zimě vůbec používat, může to vést k nahromadění vlhkosti a růstu plísní ve větracím systému. To pak způsobí na jaře nebo začátkem léta typický nepříjemný zápach a průnik mikroorganismů do kabiny. Výsledek? Bakterie, plísně a houby, které se nahromadily přes zimu, se dostanou do vašich dýchacích cest.

Jedním z nejlepších důvodů, proč i v zimě používat klimatizaci, je efekt pro rychlejší zahřátí interiéru. Ano, klimatizace slouží primárně pro její chladící účinek, ale pomáhá i na zahřívání a to právě přes vysušování vzduchu.

V neposlední řadě je pravidelné a dlouhodobé používání klimatizace důležité pro udržení funkčnosti, životnosti a efektivity celého systému. Její pravidelné spouštění zajistí, že komponenty, zejména hadice a těsnění, zůstanou pružné a nevysuší se. Kromě toho chod kompresoru pomůže motoru dosáhnout spíše ideální teploty.

Jak na její správné, pohodlné a funkční používání?

Abyste dosáhli naplno všech výhod a účinků klimatizace v zimě, nejlépe uděláte, budete-li mít klimatizaci zapnutou pravidelně během celé jízdy. Pokud to okolnosti nedovolí, je dobré ji zapnout alespoň jednou týdně a to alespoň na 20 minut.

První zásadou je, že klimatizaci zapínejte spolu s vytápěním. Tak nejlépe odstraníte vlhkost ze vzduchu a docílíte i efektu rychlého vytopení kabiny.

Druhou zásadou je, že i když recirkulace vzduchu může pomoci rychleji zahřát interiér, měli byste ji používat střídmě. O to víc to platí v případě, zapnete-li topení najednou s klimatizací, tehdy je důležité, aby do kabiny proudil vzduch zvenčí a přišlo tak k osvěžení toho vzduchu, který se v kabině dosud nacházel.

Modernější auta s automatickou klimatizací navíc disponují speciální automatickou funkcí. Ta zajistí, že ventilační systém sám rozhodne, podle údajů o teplotě a dalších senzorech, jak nastaví celý systém cirkulace vzduchu.

V tomto případě můžete manuálně navolit jinou teplotu a tu pak bude systém sám udržovat tak, aby nedošlo k její zásadní odchylce. Takový způsob fungování je pohodlný a v případě nejnovějších aut i nejefektivnější, ať už z pohledu komfortu nebo provozu. Pak vám může být jedno, jestli je horké léto nebo studená zima.

Nezapomeňte na doplňování, údržbu i čištění

Pravidelnou údržbou a čištěním klimatizace v autě se zajistí její efektivní fungování a to po celý rok, stejně tak se prodlouží životnost systému a zvýší komfort.

Součástí údržby musí být v první řadě kontrola stavu chladicího média a jeho doplňování v odborném servisu. Profesionální servis umí zároveň zajistit i hloubkové čištění a dezinfekci systému a výměnu potřebných součástí, stejně tak se postará o kontrolu všech součástí od kompresoru až po distribuční hadice.

Vy můžete v „domácím“ prostředí vizuálně kontrolovat stav viditelných součástí, čistit a dezinfikovat výparník a větrací otvory a zajistit dezinfekci systému včetně průduchů. K tomu slouží speciální spreje, pěny a osvěžovače.

Po základním vyčištění vzduchových otvorů od prachu a běžných nečistot stačí aplikovat daný přípravek, ať už s hadičkou nebo bez ní. Některé typy se aplikují přes větrací otvory v interiéru vozidla, jiné přes kondenzační hadici na spodku vozidla. V každém případě platí, že takto vyčistíte klimatizaci bez jejího rozebírání.

Pro ty, co mají rádi co více pohodlí, jsou určeny speciálně čistěte ve formě přípravků, které stačí jednoduše otevřít , spustit a nechat volně položené v interiéru vozidla působit 20 až 30 minut. Takto vyčistíte klimatizaci rychle a bez obtíží.

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku