expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Kde lze předat starou autobaterii, pneumatiky či motorový olej?


Odešla vám baterie, vyřadili jste staré pneumatiky, nebo jste měnili motorový olej? Pak pravděpodobně přemýšlíte, jak se tohoto odpadu zbavit. Jedná se o specifický odpad a proto jej nemůžete vyhodit mezi komunální. V tomto článku se podíváme na to, kde všude a jak se můžete zbavit staré autobaterie, pneumatik či použitého oleje.



Kam předat starou autobaterii?

Pokud jste měnili autobaterii a plánujete se té staré nadobro zbavit, je třeba mít na paměti, že jde o velmi nebezpečný chemický odpad. V žádném případě ji proto nevyhazujte do komunálního odpadu.

Podle zákona o odpadech, který byl aktualizován v roce 2016, je každý distributor autobaterií povinen nabídnout kromě prodeje i zpětný odběr. Každý prodejce autobaterií je tedy povinen vzít vaši starou autobaterii bezplatně a bez vázání na koupi dalšího zboží. V obchodech se zvykne nacházet zvlášť koš na nebezpečný odpad. Pokud jej nenajdete, zeptejte se přímo zaměstnanců provozu.

Prodejci by měli o této možnosti informovat i na své webové stránce. V případě, že byste autobaterii vyhodili do komunálního odpadu, nebo nedejbože do přírody, mělo by to ničivé následky pro přírodu a naše zdraví. Autobaterie se rozkládá několik stovek let, během kterých se do přírody uvolňují nebezpečné chemické látky.

Kam předat staré pneumatiky?

Pravidelně měníte každý podzim letní pneumatiky na zimní a každé jaro zase opačně, zimní pneumatiky na letní. Tyto sady pneumatik se však postupem času zvyknou opotřebovat tak, že jejich dezén je nevyhovující. Obvykle to bývá jednou za 5-6 let, ale závisí to zejména na intenzitě a stylu vašeho ježdění.

Když už však k tomu přijde, je třeba vědět, jak se zbavit starých pneumatik. Také je nemůžete jen tak leckde vyhodit a je třeba je předat na příslušná místa. Možné je tak učinit bezplatně v každém pneuservisu a prodejně pneumatik. Podobně jako u autobaterií, tak u pneumatik platí zákon o odpadu, který nařizuje distributorům zpětný odběr pneumatik a to bez ohledu na značku.

Když si pořizujete nové pneumatiky, tak v jejich ceně je zahrnut i tzv. . recyklační poplatek, díky kterému byste za předání pneumatik neměli nic platit. Samovolný rozklad pneumatik může trvat až 400 let, takže v rámci zachování životního prostředí by měl každý přistupovat zodpovědně ke zbavení se starých pneumatik.

Kam předat starý motorový olej?

Podobně jako stará autobaterie či staré pneumatiky, stejně jako starý použitý olej se řadí mezi nebezpečný chemický odpad. Motorový olej je kapalina, kterou ve vozidle je třeba vyměnit tak jednou ročně.

I když je svépomocná výměna oleje zakázána, mnoho lidí si olej vymění v garáži mnohem rychleji a levněji, než v nějakém servisu. Problém však pak nastává při likvidaci starého oleje . Starý motorový olej můžete předat na sběrném dvoře určeném příslušnou obcí. Nezapomeňte však, že musí být v původním balení a že jedna fyzická osoba může předat maximálně 5 litrů motorového oleje. Předem si však ověřte, zda daný sběrný dvůr přijímá starý motorový olej, protože to může dělat i nemusí.

Což jen kapka oleje dokáže znečistit několik tisíc litrů vody a tak byste starý motorový olej neměli nikdy vylévat do přírody či kanalizace a ani ho pálit. V případě porušení vám hrozí pokuta ve výši až 2500 eur.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku