expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Když se z rozpáleného auta stává smrtící pec


Léto máme oficiálně tady as ním se pojí čas dovolených, koupání a pozitivní nálady. S pěkným slunečným počasím přichází i riziko extrémně vysokých teplot, které mohou mít špatný vliv na naše zdraví, popřípadě mohou způsobit smrt. Odstavená auta na parkovištích, ať už na přímém slunci nebo ve stínu, dokážou být obzvláště nebezpečná. Teplota v interiéru vozů se dokáže vyšplhat až na neuvěřitelných 70 stupňů Celsia. Je na místě být v těchto letních měsících obezřetný a zodpovědný! Dávejte si proto pozor koho a co necháváte při vyšších teplotách ve vašem vozidle.



Rozžhavená kabina auta v létě

Momentálně čelíme prvním letním tropickým teplotám, které dokážou interiér našich aut vyhřát na životu nebezpečnou teplotu (výzkum Stanfordské univerzity). Tato teplota ohrožuje zejména děti a domácí zvířata, ale určitě byste neměli v autě nechávat i starší a bezvládné lidi. O život v tomto případě jde i dospělému člověku v dobré tělesné kondici.

Při venkovní teplotě 35 stupňů Celsia se během jedné hodiny může interiér auta zaparkovaného na slunci vyhřát až na 47 stupňů. Ostatní vnitřní prvky interiéru však dosahují ještě vyšších teplot. Například sedadla 51, volant 53 a palubní deska dokonce až 70 stupňů Celsia. Pokud auto zaparkujete ve stínu jsou hodnoty sice nižší, ale stále životu nebezpečné. Pokud je venkovní teplota výše zmíněných 35 stupňů do hodiny se interiér nahřeje na 38, sedadla na 41, volant na 42 a palubní deska na 48 stupňů Celsia.

„Rychlost, s jakou se automobily mohou zahřívat, je velmi nebezpečná, takže už když je venkovní teplota kolem 20 stupňů Celsia, neměli bychom v zaparkovaném autě nechávat dítě nebo zvíře, jinak se jejich tělesná teplota bude postupně zvyšovat. Nejsou schopny toto teplo dostatečně rychle odbourat a tento nárůst teploty může vést k nebezpečnému stavu a ohrožení života. Rychlost ohřívání závisí také na typu vozidla. Malá městská auta se zahřívají rychleji než kombíky nebo minivany,“ vysvětluje generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti AURES Holdings, která provozuje mezinárodní síť autocenter AAA AUTO, Karolína Topolová.

Rozpálení auta ovlivňuje také barva laku. Je logické, že vyšší povrchovou teplotu budou mít černá auta než ta s bílým či stříbrným lakem. Vnitřní teplotu zkoumali výzkumníci z Berkeley Lab Environmental Energy Technologies Division (EETD). Výzkum dělali na dvou totožných vozech Honda Civic. Po hodině stání na přímém slunci v Kalifornii naměřili rozdíl teplot interiéru v černém a stříbrném autě na úrovni 5-6 stupňů Celsia. Kromě toho přišli i na to, že stříbrné nebo bílé auto má ve vyšších teplotách průměrně o 2% lepší spotřebu ao 1,9% nižší emise CO2.

Přehřátí organismu

Nejcitlivější skupinou jsou v tomto případě děti. Když se auto při vyšších teplotách mění na skleník dochází u nich k selhávání životních funkcí (vědomí, dýchání a krevních oběh). Smrt může nastat při extrémní teplotě vzduchu již po 15-20 minutách. Problémem malých dětí je to, že samy neumí před nebezpečím uniknout nebo si otevřít okna či dveře. K přehřátí organismu může dojít i při delší cestě ve vozidle bez klimatizace a bez přísunu čerstvého vzduchu.

Je třeba také zdůraznit i to, že dětský organismus se přehřívá pětkrát rychleji než organismus dospělého člověka. Přehřívání se projevuje zvýšenou teplotou až horečkou, zvracením, bolestmi hlavy, slabostí, červenou pokožkou a zrychleným dýcháním. Je třeba nezapomínat na dostatečný příjem tekutin, aby se organismus dokázal ochlazovat sám přirozeným pocením. Nedostatek tekutin totiž urychluje přehřívání organismu.

Co dělat když vidíme osamocené dítě v autě

V první řadě je třeba zjistit, zda dítě reaguje na podněty. Zaťukejte na okno, popřípadě zkuste zatřást autem. Když nevidíte reakci na podnět bez váhání rozbijte okno, při kterém dítě nesedí. Vytáhněte jej co nejrychleji ven a bezprostředně volejte záchranné složky a poskytujte první pomoc (ze zákona jste povinni). Dítě zaneste na chladnější místo, dejte mu napít čisté vody a ochlazujte ho studenými obklady postupně od končetin přes trup k hlavě.

V případě, že dítě reaguje na vaše podněty a nevidíte známky přehřátí zavolejte policii a do jejího příchodu se snažte s dítětem komunikovat. Pokud jsou nablízku i jiní lidé, pošlete je najít rodiče, kteří mohou být nedaleko. Pokud se rodiče dostaví dříve než policie a budou se chtít vyhnout konfrontaci s policií, zapište si registrační značku vozidla a předejte ji vyslané hlídce. Opuštění dítěte je ve Slovenské republice trestným činem.

V případě ponechání domácího zvířete v rozpáleném autě jde o přestupek ve veterinární oblasti, kterým hrozí fyzické osobě pokuta až do 1000 eur. V některých případech může jít io trestní čin týrání zvířat, za který hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky, v závažnějších případech až 5 let.

Jak předejít neštěstí

Abyste předešli neštěstí, není na škodu udělat pár preventivních kroků. Samotná Policie České republiky doporučuje položit na zadní sedadlo něco, bez čeho nemůžete fungovat v běžný den (mobil, peněženku, klíče atd.). V případě, že auto opustíte například bez mobilu, je vysoká šance, že si na to vzpomenete a k autu se vrátíte včas. Mobil je v tomto případě nejspolehlivější, protože dnes už jen málo kdo bez něj vydrží pár minut.

Kromě toho se snažte v zaparkovaném autě udržet co nejnižší teplotu. Je na to pár jednoduchých triků. Snažte se většinou parkovat ve stínu a okna nechávejte otevřená alespoň na 2 centimetry. V zaparkovaném autě používejte na co nejvíce oken sluneční clonu nebo solární ventilátor. Na vaše okna si nechte aplikovat certifikovanou ochrannou fólii.

Dodržování všech těchto rad a tipov řidičů neopravňuje nechat v rozpáleném autě dítě či domácí zvíře. Buďte proto obezřetní, zodpovědní a dávejte si pozor nejen na sebe, ale i na své nejbližší, abyste měli příjemné léto a předešli tak smrtelné katastrofě.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Dobrá komunikace a rychlost doručení.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
Rychle , komunikativně celková spokojenost
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
  • + Rychlé dodání, skvělá komunikace
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku