expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Kia značka: vznik, příběh a historické i aktuální modely


30.06.2024

Kia patří u nás k nejoblíbenějším značkám aut. Tento významný jihokorejský výrobce má za sebou fascinující historii, která začíná založením v roce 1944. Za tu dobu prošla Kia dlouhou cestou, dokonce i mimo výrobu automobilů, než se stala dnešní ikonou. Jaké jsou klíčové milníky v historii značky a jaká je její nabídka?



Založení a vznik značky Kia a její historie do roku 1990

Přestože značka Kia je dnes známá jako dynamický gigant automobilového průmyslu, původně začínala jako skromný výrobce ocelových trubek a kol pod názvem Kyungsung Precision Industry. Založena byla v roce 1944, v době, kdy Jižní Korea ještě cítila poslední dozvuky 2. světové války. Proto byly začátky Kia pokorné.

Kia prorazila na trh kolem kola, který vyrobila v roce 1951 a následně se stala první společností v Koreji, která se pustila do jeho masové výroby.

V roce 1952 se společnost přejmenovala na Kia Industries a postupně rozšířila své podnikání i na výrobu motorových vozidel. Prvním autem, které Kia vyráběla, byl malý tříkolový nákladní vozík nazvaný K-360, uvedený na trh v roce 1962.

Sedmdesátá léta přinesla už větší změny. Kia začala vyrábět své první licencované automobily ve spolupráci s renomovanými zahraničními výrobci, zejména pak značka Ford. V tomto období Kia rozšířila své portfolio o modely jako například Brisa, který představoval významný krok vpřed a to jak v technologii auta, tak v designu.

V osmdesátých letech Kia pokračovala v expanzi a diverzifikaci operací. V roce 1986 začala spolupracovat s automobilkou Mazda na vývoji řady osobních a nákladních vozů, ale až v dalším desetiletí se odvážila pro výrobu vlastních aut.

První vlastní modely: Pride, Sephia, Sportage a Rio

Společnost Kia začala vyrábět své vlastní modely až na začátku 90. let 20. století, přičemž mnohé se dostaly i na náš trh. Šlo o Pride, Sephia, Sportage a Rio.

Model Pride byl uveden na trh v roce 1987, ale to ještě podle licence od Fordu. Tento kompaktní vůz si rychle získal oblibu díky své hospodárnosti a spolehlivosti, což jej učinilo populárním výběrem pro městské jezdce. Úplně prvním autem, který Kia vyvinula zcela samostatně, byla Sephia uvedena na trh v roce 1992.

Šlo o kompaktní sedan, který nabízel pohodlí, ale také poměrně dobré vlastnosti v městském provozu. Na tu dobu dokázal konkurovat obstojným poměrům ceny, prostoru a kvality, horší už to mohlo být sdílenskou kvalitou zpracování.

O rok později byla na trhu uvedena Kia Sportage, první SUV model značky. Okamžitě zaujala svojí odolností a všestranností, přičemž její schopnosti na cestách i mimo ně výrazně přispěly k rostoucí popularitě SUV. Model se stal synonymem pro dobrodružný duch značky a to, že se dočkal pokračování, ukazuje na správnost cesty.

Nejmladším členem této rodiny vlastních modelů z tohoto období byl Rio, který byl uveden na trh v roce 2000. Kia jím pokračovala v trendu výroby dostupných, ale zároveň vysoce stylových vozů s kompaktním designem i pro mladé.

TOP modely z aktuální nabídky? Picanto, Ceed, Sportage a EV9

Mezi nejvýraznější modely z aktuální nabídky patří Picanto, Ceed, Sportage a EV9. Každý z nich se profiluje odlišně, ale spolu ukazují charakter značky.

Picanto, jako nejmenší model v nabídce, je ideální pro město. Vyznačuje se kompaktností, nízkou spotřebou a agilností, což jej činí oblíbeným výběrem pro mladé. Jde v pořadí již o třetí generaci, která disponuje menšími a úspornými motory.

Více prostoru a komfortu nabízí model Ceed , dostupný jako hatchback nebo kombi. Tento model je známý svou spolehlivostí, sportovním vzhledem a pohodlnou jízdou, což jej předurčuje jako oblíbený vůz pro rodiny, ale i pro mladé profesionály. Auto se neztratí ve městě ani mimo něj a nabízí poměrně bohatou výbavu.

Dalšího pokračování se dočkal i zmiňovaný model Sportage. Díky své robustnosti, prostoru uvnitř, velkému výběru motorů a vyšší karoserii je ideální pro dobrodružství i pro každodenní použití. Najít lze také jako plug-in hybrid.

Nejnovějším přírůstkem do portfolia společnosti Kia je model EV9. Jedná se o plně elektrické SUV, které signalizuje jasný směr rozvoje této značky v oblasti elektromobility. EV9 vyniká vysokým dojezdem na jedno nabití, prostorným interiérem a špičkovými technologiemi. Model EV9 se chlubí nejvyšší bezpečností ve své třídě.

Závěrečné shrnutí výhod a nevýhod značky Kia a budoucnost

Kia si po desetiletí buduje reputaci v automobilovém průmyslu díky své schopnosti kombinovat inovace, cenovou dostupnost a atraktivní design. To jsou jasné výhody značky, přičemž v aktuální době k tomu je třeba připočítat i široký výběr.

Značka se vyznačuje i dlouhodobými zárukami, které jsou mezi nejdelšími v tomto segmentu, zároveň platí, že investuje do technologických inovací se zaměřením na bezpečnostní systémy a ekologickou udržitelnost. Stále více ji vidět i v oblasti elektrických a hybridních modelů, kde však může někoho překvapit cenou.

Tím se dostáváme ke slabším stránkám značky, kde patří i horší poměr ceny a hodnoty oproti minulosti. Mezi ně patří i občasná kritika na kvalitu interiérových materiálů ao něco více omezené možnosti výbavy v porovnání s jinými značkami.

Navíc, přestože design Kie se neustále zlepšuje, značka může stále bojovat s vnímáním nižší prestiže v porovnání s déle etablovanými konkurenty v některých tržních segmentech. To neplatí samozřejmě pro modely EV , který patří k těm nejvíce zdařilým. Některé ostatní však mohou působit až moc futuristicky.

Závěrem je však třeba říci, že auta Kia dnes patří mezi to nejlepší co můžete na našem trhu najít. Obzvlášť to platí v případě využití úsporných motorů!

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku