expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Konec výstražných trojúhelníků v autech? Španělsko přechází na nový moderní systém!


Výstražný trojúhelník znají motoristé po celém světě již několik desetiletí. Ve více zemích je součástí povinné výbavy automobilu. Slouží k upozornění pro ostatní řidiče v případě poruchy či dopravní nehody. Podle legislativy je u nás v těchto případech povinností jeho umístění 50 metrů za vozidlem, na dálnici do vzdálenosti až 100 metrů za vozidlem. S tím jsou však spojeny problémy, protože projíždět se po dálnici, kde se auta prohánějí v rychlosti 130 km/ha někdy i více, je velmi životu nebezpečné. Už jen samotná instalace výstražného trojúhelníku do předepsané vzdálenosti může vést k tragédii. Ve Španělsku výstražný trojúhelník nahradí zajímavou novinkou. Může tak jít o pilotní projekt pro celou Evropskou unii!



Výstražný trojúhelník ve Španělsku končí!

Ministerstvo dopravy Španělska přišlo s údaji, podle kterých se až polovina Španělů neumí chovat v případě poruchy či nehody vozidla. Výstražný trojúhelník tak ve většině případů chybí. Generální ředitelství dopravy Španělska se proto rozhodlo pro inovaci, která má vést ke snížení smrtelných dopravních nehod.

Španělsko přijalo již v červenci 2021 legislativu, která umožňuje nahradit klasický výstražný trojúhelník za maják (výstražné blikající světlo). Španělé se rozhodli jít ještě dál! Před vánočními svátky vydalo španělské ministerstvo dopravy dekret, kterým se od 1. ledna 2026 definitivně nahrazuje výstražný trojúhelník za povinný bezpečnostní maják. Povinnost bude samozřejmě platit i pro zahraniční řidiče.

Bezpečnostní maják V-16

Bezpečnostní maják s označením V-16 ma žlutooranžovou barvu a magnetickou základnu. Jeho používání je velmi jednoduché a bezpečné. Tlačítkem se aktivuje přímo ze sedadla řidiče a připevní na kovovou střechu vozidla. Tím pádem odpadá potřeba vystupovat a vykládat výstražný prvek na cestu.

Další výhodou bezpečnostního majáku je jeho viditelnost, která je až jeden kilometr bez ohledu na povětrnostní podmínky. Tato vzdálenost dává ostatním řidičům dostatečný čas na zpozornění a na reakci na nebezpečnou situaci. Maják také musí mít 360-stupňový horizontální záběr a minimálně 8-stupňový ve vertikálním směru. Povinná je také odolnost vůči vodě či prachu (IP54).

Majáky, které budou povinné od roku 2026, musí být povinně vybaveny SIM kartou, která po zapnutí majáku vyšle do 30 sekund přes digitální platformu DGT 3.0 údaje o poloze vozidla záchranným složkám. Díky tomu dostanou výstrahu o nehodě i blížící se vozidla přes systém dopravních informací. Vybavení může mít také technologii Bluetooth pro propojení s chytrým telefonem. Celková výdrž zařízení by měla být přibližně 2 hodiny díky 9 voltové baterii.

Inspirace pro celou Evropskou unii?

Bezpečnostní maják z evropských zemí zatím zavádí jen Španělsko. Při jeho úspěchu je pravděpodobné, že tato novinka bude zaváděna v dalších zemích Evropské unie. Celoplošnou změnu však může požadovat i samotná Evropská unie. Už před rokem o tomto produktu totiž psala Evropská komise a schválení povinnosti prvním členským státům tuto agendu možná posune vpřed.

A jak to vidíte vy? Nahradí podle vás bezpečnostní majáky dlouho používané výstražné trojúhelníky? Dejte nám o tom vědět!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
Kvalita, cena a rychlé doručení.jsem velmi spokojená
  • + Skvělé výrobky a okamžité dodání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Super ceny bomba
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku