expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Kouření v autě? Proč v něm nekouřit a jak jej vyčistit


11.08.2024
 | 
6 min. čtení.

Kouření v autě může být víc, než jen nepříjemnost! Kromě toho, že je to nezdravé pro vás i vaše spolucestující, cigaretový kouř zanechává v interiéru vašeho vozidla trvalé škody. V tomto článku se dozvíte, proč byste měli zvážit vynechání tohoto zlozvyku, co na to říká zákon a jak se zbavit zápachu a skvrn způsobených kouřením.

Kouření k autu patří už od nepaměti, i ve filmech

Kouření je velmi známý společenský jev, který má hluboké kořeny v historii lidstva. Jeho začátky sahají tisíce let do minulosti, kdy byly tabákové listy používány domorodými kulturami pro rituální, ale zároveň i pro medicínské účely.

Masové rozšíření kouření přišlo až s nástupem 20. století, kdy se cigarety staly dostupnějšími a reklamy je prezentovaly jako symbol stylu a prestiže. V Americe se tabák stal významnou součástí kultury konzumu a tento obraz byl umocněn i filmovým průmyslem, který hraje velkou roli v šíření kulturních a životních trendů.

Hollywoodské filmy z období zlaté éry kinematografie často prezentovaly své hlavní postavy s cigaretou v ruce, což je dělalo přitažlivými a sexy.

Tento trend se následně rozšířil i do Evropy a jiných částí světa. V mnoha filmech z toho období můžeme vidět charismatické postavy, které si zapálí cigaretu v dramatických nebo důležitých momentech, čímž podtrhují atmosféru scény.

Na Slovensku se kouření rozšířilo během 20. století spolu s rostoucím vlivem západních kulturních trendů. Postupem času as narůstajícím důrazem na zdravotní aspekty se však veřejný postoj začal měnit. Samozřejmě, to se týkalo i situace během řízení. Zatímco dříve bylo kouření v autě běžné, dnes už naštěstí není.

Kouření škodí zdraví, vašemu autu i peněžence

Kouření totiž představuje významné zdravotní riziko nejen pro kuřáka, ale také pro jeho okolí. Dlouhodobé vystavování se tabákovému kouři je spojeno s vyšším rizikem vzniku rakoviny plic, kardiovaskulárních onemocnění a respiračních problémů. Tyto zdravotní hrozby jsou dobře zdokumentovány a vědecky široce uznávány.

Kromě zdraví však při kouření v autě trpí i jeho interiér . Tabákový kouř se usazuje na všech površích, včetně sedadel, stropu a čalounění, přičemž látky absorbují dehet a nikotin, což vede k zápachu, který bývá často i trvalý.

Při prodeji vozidla můžete mít tedy jako kuřák značnou finanční ztráty, protože vůz s poškozeným nebo zakouřeným interiérem má nižší hodnotu.

Z hlediska bezpečnosti může kouření za volantem také zhoršit koncentraci řidiče. Manipulace s cigaretou a související činnosti, jako je hledání zapalovače, odvádějí pozornost, což zvyšuje riziko dopravní nehody. V některých zemích je kouření v autě, zejména při přítomnosti dětí, zakázáno a samozřejmě pokutováno.

Pokud jde o zákon, konkrétně o vyhlášku o provozu na pozemních komunikacích, řidiči osobního auta nemají zakázáno a kouřit, pokud to neovlivňuje řízení. Pokud byste se ale řízení během kouření nevěnovali, riskujete už pokutu.

Kupujete ojeté auto? Určitě ne po kuřákovi

Pokud kuřák nejste, může vás kouření ohrožovat tak, že při koupi ojetého auta můžete narazit přímo na auto po kuřákovi. Zápach cigaretového kouře se do tkanin, čalounění a ventilačního systému vozidla vpije tak silně, že se jej může být velmi obtížné zbavit. Totéž platí o sedadlech a stropu, které ohrožují nikotin a dehet.

Jak tedy zjistit, že auto je po kuřákovi nebo se v něm kouřilo? Někdy se to nedá, zejména pokud prošlo renovací interiéru, ale všímat si třeba pár signálů.

V první řadě jde právě o čalounění, sedadla a strop. Tyto látky také způsobují, že plasty a jiné materiály ve vozidle začnou žloutnout a stárnout rychleji. Pokud jde o kožené sedačky, kouření zhoršuje strukturu kůže, což se projeví i jejím zvráskáním.

Při prohlídce vozidla je věnujte také pozornost stavu zapalovačů a popelníků. Pokud vypadají používané nebo obsahují zbytky popela, je to jasný signál. Stejně tak byste měli zkontrolovat i stav oken a zrcadel, protože mastné či zamlžené sklo je dalším znakem přítomnosti tabákového kouře a kouření v autě z minuty.

Zkuste také zjistit, jak auto voní při zapnutí klimatizace nebo ventilace, protože systém může zachytávat zápachy a uvolňovat je do kabiny dlouho poté, co byl zdroj odstraněn. Dobré je si všímat i prahů dveří a prostor mezi sedačkami.

Pokud kouříte, přestaňte a dejte svého „miláčka“ do pořádku

Pokud jste kuřák a chcete zlepšit stav svého auta, nejdůležitější je dlouhodobé a pravidelné čištění interiéru do hloubky. To platí pro plasty, čalounění, kůži, jakékoli látkové části i strop. Cílem je odstranění usazenin z každého povrchu.

Začít byste měli s důkladným vysátím celého interiéru auta, včetně sedadel, koberců a obtížně dostupných míst. Toto odstraní volné nečistoty a připraví plochu pro další čištění. Potom pokračujte v čištění tvrdých povrchů, jako jsou palubní deska, dveře a další plasty, ideální s použitím speciálních čističů právě na plasty v autě.

Na sedadla a koberce použijte také k tomu určené čističe, například jako je ADBL Bonnet , který je navržen k odstranění nečistot z látkových povrchů. Po aplikaci produktu by měly být tyto povrchy dobře vydrhly kartáčem následně vysušeny.

Pro osvěžení a eliminaci zápachů z interiéru zase můžete použít osvěžovač vzduchu ADBL Leather Mist , který je na rozdíl od standardních osvěžovačů v podobě rozprašovacího spreje, který umíte aplikovat na koberce, látkové čalounění a pod sedadla. Samozřejmě, dlouhodobým řešením jsou také závěsné vůně do auta.

V každém případě platí, že i to nejlepší vyčištění bude zbytečné, pokud v autě nepřestanete kouřit vůbec. Věřte, vyplatí se to a to i pro vaši peněženku!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
  • + Velká nabídka
  • + Přehledný eshop
  • + Rychlost dodání
  • + Příznivé ceny
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

80%
  • + ceny
  • + třídění podle typu auta
  • - dětinský způsob komunikace bez obsahu
  • - dát papírový kabinový filtr bez zabezpečení do společné krabice s 5l kanystrem s olejem a vodou do ostřikovačů je fakt nesmysl, filtr dorazil pomačkaný, ale šel po vyrovnání použít.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Rychlost vyřízení, přijatelná cena
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku