expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Maserati značka: vznik, historie, působení v F1 a modely


04.10.2024
 | 
6 min. čtení.

Maserati je synonymem italské elegance a technického umění ve spojení s výkonem a luxusem. Tato značka má za sebou bohatou historii, od závodních okruhů Formule 1 až po výrobu luxusních vozů. Její příběh kombinuje vášeň pro rychlost s bezkonkurenčním designem. Pojďte se podívat blíže a nahlédněte do světa Maserati!

Založení značky Maserati a začátky v závodění

Založení Maserati se datuje do roku 1914, kdy v italské Bologni vznikla automobilka s cílem produkce vozidel, která by kombinovala inovace se stylem. Zakladateli byli tři bratři Maserati a to Alfieri, Ettore a Ernesto, kteří měli vášeň pro mechaniku a rychlost. Společně chtěli vyrábět primární auta určená k závodění.

Už v raných letech se proto Maserati soustředilo na motorsport. Alfieri Maserati se dokonce v roce 1922 zúčastnil prvního závodu na svém vlastním autě.

Jeho účast a úspěchy na závodních akcích sloužily nejen jako testování inovací v praxi, ale také jako výborná reklama značky samotné. Tento přístup vedl k rychlému získání pověsti výrobce spolehlivých a rychlých závodních strojů.

První významnější úspěchy přišly ve 30. letech. Tehdy se už vozy Maserati začaly objevovat a vynikat na závodních okruzích po celé Evropě. Postupem času se staly synonymem pro inovaci v oblasti motorsportu, což umožnilo automobilce neustále pokračovat ve vývoji nových technologií a tak vylepšovat své modely.

V roce 1940 se pak továrna přestěhovala do města Modena, kde působí až dodnes. Právě v tomto období došlo také ke změně vlastnických vztahů a automobilku převzala rodina Orsi. Od 50. a 60. let z jejích pásů pak vzešlo několik ikonických aut.

Nejslavnější modely: 250F, Mistral 4000, první Quattroporte i Ghibli

Mezi ty nejslavnější, které proslavily značku Maserati, patřil nepochybně 250F, který se proslavil v 50. letech a byl pilířem účasti značky ve Formuli 1.

Tento model byl známý svou vynikající konstrukcí a výkonem, což mu umožnilo dosáhnout několika významných vítězství, včetně legendárního triumfu Juana Manuela Fangie na Velké ceně Německa v roce 1957. Model 250F se zapsal do historie jako jeden z nejvýznamnějších závodních automobilů všech dob.

Mistral 4000, uvedený v 60. letech, zase představoval revoluci pro Maserati ve vývoji sportovních vozů. S jeho designem a výkonným 4litrovým motorem se stal vyhledávaným modelem mezi milovníky sportovních, ale také luxusních aut.

Po něm následoval legendární Ghibli, představený v roce 1967. Tento model rozšiřoval portfolio s důrazem na nízkoprofilový design a výkonné motory, které zdůrazňovaly jeho charakter. Ghibli se stal ikonou značky díky svým jízdním vlastnostem a znamenal v celé historii Maserati zásadní zlom zejména z pohledu vzhledu.

Mezi legendami nesmí samozřejmě chybět ani první Quattroporte. Toto auto otevřelo zcela novou kapitolu pro Maserati, protože spojovalo prostor a komfort sedanu s výkonem a ovladatelností sportovního vozu. Něco, co je i dnes vzácné!

Jaká auta nabízí dnes? Nové Ghibli, Levante, Grecale a MC20

Dnes značka pokračuje ve své tradici inovací a luxusu prostřednictvím nabídky vozidel, která spojují moderní technologii, výjimečný design a výkon.

Nové Ghibli je pokračovatelem původního ducha, přičemž tento model spojuje italské srdce, aerodynamický design, pokročilé technologie a výkonné motory. To vše mu dává vynikající jízdní vlastnosti a výjimečný komfort i na dlouhé cesty.

V nabídce Maserati je také první SUV značky a to Levante. To kombinuje luxus a všestrannost s typickými přednostmi, tedy s výkonnými motory a elegantním designem. Levante je dostupné v několika výkonových verzích, včetně V6 a V8 motorů, což se dnes už jen tak lehce nevidí. Na druhou stranu, chcete-li sílu a výkon, zde ji najdete.

Nejnovější přírůstek, Grecale , lze označit jako menší SUV. Navrženo je tak, aby poskytovalo luxus a výkon v kompaktnějším balení. Tím se snaží oslovit mladší generaci, která hledá dynamickou jízdu, ale také pokročilé technologie.

Maserati zůstalo věrné i kategorii supersportů a to modelům MC20. Auto představuje vrchol technologického pokroku a inženýrského umění a je navrženo s cílem poskytnout extrémní výkon. To je možné díky novému V6 motoru s turbo technologií, což řadí model výkonnostně mezi absolutní elitu sportovních automobilů.

Shrnutí značky Maserati a porovnání výhod a nevýhod

Shrnuto a podtrženo: Maserati je synonymem luxusu i výjimečného výkonu. Už od svého založení je značka zaměřena na spojení inovativního inženýrství s mistrovským uměním designu, takže výsledkem jsou opravdu krásná auta.

Vozidla značky jsou známá dynamikou, elegantními liniemi a výkonnými motory, což spolu tvoří unikátní zážitek. Ten je doplněn o prvotřídní materiály a prémiové technologie, které zajišťují, že každé Maserati je vrcholem luxusu i inovace. Přesto však vlastnění této značky má i své nevýhody, dá-li se to tak říci.

Jednou z hlavních je vysoká cena při koupi a nákladů na údržbu. Ty jsou často vyšší ve srovnání s jinými prémiovými značkami. Druhou je rychlejší ztráta na hodnotě oproti konkurenci a to i kvůli tomu, že konkurence má více exkluzivity.

Přesto všemu však platí, že mít doma v garáži Maserati je splněným snem. Značka totiž symbolizuje nejen úspěšnost, ale především životní styl.

Její vozidla jsou výsledkem pokroku, inovací, luxusu a nezaměnitelného stylu. To vše vyjadřuje zvláštní identitu a vášeň. Pro nadšence, ale i pro sběratele, kteří hledají víc, než jen dopravní prostředek, je Maserati unikátní volbou. Platí to obzvláště tehdy, máte-li na prvním místě fascinující design uvnitř i venku auta!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku