expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Mazda značka: založení, historie, slavné i aktuální modely


14.09.2024
 | 
6 min. čtení.

Zajímá vás, jak se z malé opravárenské dílny vyvinula globální automobilka, která dnes patří mezi ikony průmyslu? Řeč je o značce Mazda, která má za sebou pestrou historii, ale dnes patří mezi etalony spolehlivosti a stylu. Jak vznikla, které modely patřily mezi její nejslavnější, co dnešní nabídka a co znamená SkyActiv?

Vznik značky Mazda a první vlastní modely R360 a Carol

Kořeny značky Mazda sahají do roku 1920, kdy byla původně založena jako Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. ve městě Hiroshima, v Japonsko. Vznik byl pod vedením Jujiro Matsudy a zpočátku se firma zabývala výrobou korkových výrobků. Později právě pod jeho vlivem postupně z průmyslového podnikání přešla na nákladní auta.

Prvním autem, které značka představila, byl tříkolový vůz Mazda-Go v roce 1931, ale skutečný automobilový průlom přijel později, až v 60. letech.

V roce 1960 Mazda uvedla na trh model R360, který byl jejím prvním osobním automobilem. R360 bylo stylem malé kupé, které se vyznačovalo kompaktními rozměry a nízkou hmotností. To z něj dělalo ideální auto pro japonské silnice té doby.

Jen rok po uvedení modelu R360, v roce 1961, Mazda představila další model a to Carol. Šlo o čtyřdveřový sedan, který nabízel větší prostor a pohodlí, než jeho předchůdce R360. S motory většího objemu a modernějším designem se Carol rychle stal oblíbeným a to zejména pro rodiny, což umožnilo Mazdě posílit pozici na trhu.

Oba tyto modely měly klíčový význam pro vývoj značky a její postavení v automobilovém průmyslu. Šlo o zdravý základ, na kterém firma postavila svou reputaci v oblasti výroby dostupných vozů, jak jinak, s tradiční japonskou spolehlivostí.

Historicky úspěšné modely: Cosmo, 323, 626 a RX-3 coupé

V celé historii značky Mazda se pak některé modely zapsaly do srdcí milovníků automobilů mnohem výrazněji a to i díky různým inovacím.

Mezi tyto ikonické modely patřila například Mazda Cosmo, představená v roce 1967 jako první sériově vyráběný vůz s rotačním motorem. Cosmo symbolizovala technologickou odvahu značky a její schopnost prosazovat nové myšlenky na trhu. Šlo o sportovní model, který zaznamenal úspěch na domácím trhu, ale také v zahraničí.

Model 323, uvedený na trh v 70. letech, posunul Mazdu ještě blíže k široké veřejnosti. Tento kompaktní rodinný vůz, známý na některých trzích jako Mazda Familia, kombinoval dostupnost, spolehlivost a především praktičnost.

Vlajkovou lodí automobilky se stala Mazda 626 , uvedena na trh v roce 1979. Tento model vynikal robustností a komfortem a stal se legendou střední třídy vozidel na domácím trhu. Později přibývaly další generace, které zlepšovaly design, bezpečnostní funkce a celkový komfort. K dispozici byla verze sedan i hatchback.

Model RX-3 coupé, známý také jako Savanna, byl představen v roce 1971 a šlo o menší sportovní vůz. I toho využívalo rotační motor, který byl znám svou spolehlivostí. Oblíbený byl zejména u mladších řidičů s dynamickou jízdou.

Co nabízí dnes? Mazda 2, Mazda 6, MX-5 i nový MX-30

Dnešní nabídka značky Mazda pokračuje v tradici inovací a originálního designu, které definují její historii, přičemž každý model nabízí něco jedinečného.

Mazda 2, nejmenší model v nabídce, je městským autem, který zdůrazňuje styl, efektivitu a agilní jízdní dynamiku. S kompaktními rozměry a stylovým designem je Mazda 2 ideální pro mladé lidi nebo jako druhé a šikovnější auto v domácnosti.

Model Mazda 6 je zase na druhém konci spektra, přičemž reprezentuje vlajkovou loď a střední třídu s elegancí a pokročilými technologiemi. Tento model je známý prémiovým zpracováním interiéru s důrazem na luxus. Mazda 6 je oblíbená mezi zákazníky, kteří hledají kombinaci komfortu, výkonu a stylu v typické tradici.

Model Mazda MX-5 je naopak ikonou mezi vozidly kategorie roadster. Tento model je známý svou nízkou hmotností, vyváženým řízením a inovativním kokpitem, který poskytuje vzrušující zážitek z jízdy. Samozřejmě, v krásném designu!

Nejnovějším přírůstkem do rodiny Mazda je MX-30 , první plně elektrický model značky, který ukazuje maximální možnosti tohoto druhu pohonu v autě MX-30 kombinuje styl s technologiemi a to s důrazem na ekologii, například pokud jde o recyklované materiály v interiéru nebo o inovativní a velmi kompaktní bateriový systém.

Proč právě Mazda a čím je zajímavá její technologie SkyActiv

Co říci na závěr? Mazda se dlouhodobě odlišuje od svých konkurentů svou filozofií, která klade důraz na preciznost a inovace zaměřené na zlepšení jízdní dynamiky. Klíčovým prvkem oproti konkurenci je její revoluční technologie SkyActiv.

Tato technologie je zajímavá tím, že přináší celkové zlepšení efektivnosti a zároveň výkonnosti vozidel bez kompromisu v oblastech, které jsou pro řidiče nejdůležitější. SkyActiv tak zahrnuje celou řadu technologických inovací aplikovaných na motory, převodovky, karoserie nebo podvozky a to všech vozů automobilky Mazda.

U motorů dosahuje vyšší komprese, což zvyšuje efektivitu spalování a snižuje spotřebu paliva, ale stále poskytuje výbornou odezvu. Proto jsou i SkyActiv motory jsou známé svou schopností kombinovat nízkou spotřebu s vysokým výkonem.

Karoserie a podvozky využívající SkyActiv jsou zase navrženy tak, aby byly lehčí a pevnější, což zlepšuje bezpečnost a zároveň snižuje celkovou hmotnost vozidla.

Převodovky SkyActiv zlepšují komfort a to tak, že jsou optimalizovány pro hladké řazení, což umožňuje efektivněji využívat výkon motoru. To vše přispívá k tomu, proč je iu nás značka Mazda stále více zajímavější pro široké spektrum motoristů. Možná jejím jediným mínusem je o něco vyšší cena, ale věřte, určitě to stojí za to!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
  • + Skvělé ceny
  • + Rychlé doručení
  • + Vynikající kvalita zboží
  • + Perfektní balení
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 17.09.2024

100%
Kvalita, cena a rychlé doručení.jsem velmi spokojená
  • + Skvělé výrobky a okamžité dodání
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
Rychle , komunikativně celková spokojenost
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku