expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Michelin Uptis: francouzská značka spouští další testy bezvzduchové pneumatiky


Defekt na autě umí být velmi nepříjemnou záležitostí pro každého motoristu. Vyhnout se mu je však ve většině případů nereálné. Způsobuje časovou ztrátu pro posádku a zároveň může být i velmi nebezpečný (například náhlá ztráta tlaku v pneumatice při vysoké rychlosti na dálnici). Známá francouzská značka Michelin proto již dlouhodobě vyvíjí a testuje pneumatiku, při které riziko defektu neexistuje. Michelin Uptis je bezvzduchová pneumatika, která je blíže k realitě a měli bychom se jí dočkat i na evropských silnicích. Přesný termín však ještě potvrzen není, protože, jak uvádí výrobce, jde o komplikovanější koncept, než očekával.



Vývoj bezvzduchové pneumatiky

Francouzská značka Michelin pracuje na bezvzduchové pneumatice Uptis již od roku 2005. Poprvé byl koncept představen v roce 2019 na montrealském summitu Movin'On o udržitelné mobilitě. Cílem bylo představit řešení, které je odolné vůči propíchnutí nebo proražení, a tím pádem odstranit nebezpečí defektu na cestách.

Dobrý výsledek se měl podařit díky hi-tech materiálům (sklená a uhlíková vlákna v kombinaci s pryskyřicí), přičemž si při vývoji Michelin uplatnil více než 50 patentů. Nová pneumatika slibuje delší životnost, téměř nulovou údržbu a vyšší bezpečnost.

Testování v reálném provozu

Již začátkem ledna letošního roku byly pneumatiky Michelin Uptis nasazeny na flotile 30 elektrických dodávek Toyota Hiace pro DHL v Singapuru či na některých terénních čtyřkolkách. Nyní francouzská společnost oznámila, že rozšiřuje testovací program i na další vozidla v reálném provozu.

Aktuálně Michelin testuje bezvzduchové pneumatiky na dodávkách (Citroën Jumpy), které vlastní francouzská poštovní služba La Poste. Jedná se tak o první fázi, která bude sloužit ke sbírání cenných dat. Následně se data využijí na druhou fázi, která proběhne příští rok, kdy obdrží revoluční pláště dalších 40 lehkých užitkových vozidel. Ty budou jezdit v Evropě v severofrancouzských městech Lesquin, Valenciennes a Douai.

Nová technologie v případě úspěchu pravděpodobně ještě nebude nasazena v segmentu osobních aut. Michelin spíše počítá, že pneumatiky Uptis budou rozšířeny ve světě dodávek. To navzdory tomu, že nedávno se pochlubil úspěšným testem nové pneumatiky při rychlosti 210 km/h.

Udržitelnost vůči životnímu prostředí

Při sériové výrobě ze stoprocentně udržitelných a recyklovatelných materiálů by Michelin Uptis mohl významně přispět ke snižování potřeby nejen vstupních surovin, ale i odpadu. Francouzská značka dokonce tvrdí, že ročně celosvětově musíme zbytečně zlikvidovat přibližně 200 milionů kusů pneumatik, převážně kvůli jejich poškození propíchnutím nebo proražením. To prý pro názornost odpovídá váze dvou stovek Eiffelových věží.

A co cena?

Když se nové technologie dočkáme, je třeba počítat is vyšší cenou. Pneumatika by měla být dražší přibližně o 60 eur ve srovnání se standardní technologií. Její výhodou bude také možnost výměny dezénu, což dokáže zajistit delší životnost. Mimo jiné si budou moci majitelé vybrat dezén podle svých potřeb. Pneumatika bude zároveň snazší, což se určitě projeví i na spotřebě.

Co říkáte na bezvzduchovou pneumatiku od společnosti Michelin? Dejte nám vědět na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Super ceny bomba
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

100%
  • + Rychlost dodání
  • + Komunikace obchodu
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku