expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Může se motorový olej do auta použít i do motorky?


Množství motoristů si klade otázku, zda může motorový olej do auta použít i do své motorky. I když motory v autě a motorce jsou si podobné, přece jen jsou mezi nimi rozdíly. Společně se tedy podíváme na to, jestli je motorový olej do auta vhodný i do motorky nebo ne.



Olej do motorky, podobně jako olej motorový olej do automobilů se skládá ze základního oleje a aditiv, které motoru zlepšují určité vlastnosti. Mezi tato aditiva patří například disperzant, protikorozní přísady či depresanty. Také antioxidanty, které prodlužují životnost motoru, dále detergenty proti vzniku usazenin či modifikátory tření.

Je prekekářský olej vhodný do motorky?

Pochopitelně, každý jezdec se cítí na své motorce jako na okruhu a proto nalévají do motoru racingový, tedy závodní olej. Ten však není zcela vhodný, jelikož tento olej nedokáže při běžných jízdách dosáhnout optimální teploty. To může vést ke snížení výkonu v důsledku hydrodynamického tření.

Je olej do auta vhodný i do motorky?

Odpověď na tuto otázku je taková, že je možné použít do motorky i olej do auta, ale z dlouhodobého hlediska to však nedoporučujeme. Do automobilu se totiž používá zvláště motorový a zvláště převodovkový olej. U motorek se motorový olej používá také k mazání převodovky. Aby převodovka pracovala tak, jak má, tento olej má aditiva navíc, která pomáhají zlepšit mazací vlastnosti. Pokud byste použili do motorky olej do auta, hrozilo by nedostatečné mazání převodovky, což by mohlo vést k jejímu poškození.

Když to na závěr shrneme, tak do motorek doporučujeme používat jen oleje s normou JASO-MA , které jsou určeny pro motorky pro běžné použití.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Skvělé ceny a výběr , špičková a jednoduchá komunikace a rychlost včetně doručení . Fantazie
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
  • + rychlý a bezproblémový obchod , komunikace obchodu se zákazníkem , cena mnou zakoupeného zboží
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Můj první nákup a jsem spokojen
  • + Rychlost dodání
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku