expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Můžete nalít do benzinového motoru olej, který je určen do naftového motoru?


Je možné nalít do benzinového motoru olej, který je určen do naftového motoru a naopak? Je to zajímavá otázka, na kterou vám v následujícím článku poskytneme odpověď. Pojďme se na to podívat!



Motoristé často upřednostňují motorové oleje pro naftové motory před oleji do benzinových motorů hned z několika různých důvodů.

·     Olej do naftových motorů je vnímán jako „těžší“ než do benzinových motorů.

·      Někteří motoristé touží po vyšší viskozitě a najít olej do naftového motoru 5W-40 nebo 15W-40 může být jednodušší než olej do benzinového motoru.

·    Motorové oleje do naftových motorů obvykle obsahují robustnější detergentní přísady než benzinové oleje.

Použití naftového oleje ve vašem benzinovém motoru je bezpečné, za předpokladu, že olej do naftových motorů splňuje příslušné specifikace a požadavky na viskozitu vašeho motoru. Pokud například váš benzínový motor vyžaduje motorový olej, který splňuje specifikaci API SN, můžete bezpečně použít olej do vznětového motoru se správnou viskozitou, která vyhovuje specifikaci API SN.

Pro běžné používání však není třeba do benzinového motoru lít olej do naftového motoru a vhodnější volbou je kvalitní benzinový motorový olej z hlediska výkonu i hodnoty.

Dávejte pozor na specifikace oleje

Americký ropný institut (API) vydává svou kategorii specifikací „C“ pro naftový olej (v současnosti CK-4) a kategorii „S“ pro benzinový motorový olej (v současnosti SN). Je běžné, že dnešní oleje pro dieselové motory nesou specifikace API CK-4 i API SN. Přestože jsou skutečně navrženy pro dieselové motory, mohou být použity v benzinových motorech pro motoristy, kteří chtějí používat jeden olej ve všech zařízeních.

Pokud motorová nafta nese obě specifikace, je olej bezpečný pro použití v naftových a benzinových motorech. Pokud olej do naftových motorů nepatří do kategorie „S“, nedoporučujeme jej používat v benzinových agregátech.

Správná olejová formulace

V minulosti mohlo být motoristům řečeno, že olej do naftových motorů je odolnější než olej do benzinových motorů, a to z několika důvodů, včetně vyšší viskozity, zlepšené ochrany proti korozi, vyššího celkového základního čísla a dalších.

O dieselových olejích se často říká, že jsou vyrobeny ze speciálních komponentů, které nejsou k dispozici v benzinových motorových olejích, jako jsou robustnější detergentní přísady pro zpracování saz. V myslích některých motoristů je olej do naftových motorů vždy tou nejlepší možností bez ohledu na samotný motor.

I když to v minulosti mohla být pravda, moderní oleje jsou určeny pro specifické motory. I když olej do vznětového i benzinového motoru obsahují mnoho stejných přísad, které chrání před opotřebováním, korozí, pěněním a dalšími, obsahují také aditiva určená k řízení vedlejších produktů spalování.

Některé z těchto vedlejších produktů se mění v závislosti na tom, zda motor běží na benzin nebo naftu. Pokud váš vůz používá benzínový motor, je nejlepší použít olej, který obsahuje správné přísady, ke zvládnutí vedlejších produktů spalování benzínu. Totéž platí, pokud používáte naftový motor.

Kdy upřednostnit olej do naftových motorů?

Pokud je váš benzínový motor silně upraven tak, aby poskytoval více koňských sil, může být použití naftového oleje prospěšné. Je pravděpodobné, že upravené motory budou potřebovat vyšší viskozitu, aby odolaly zvýšenému namáhání. Pro tyto potřeby se můžete obrátit na oleje pro dieselové motory nebo můžete zvážit použití závodního oleje v závislosti na úpravách vašeho motoru a požadavcích na mazání.

Výrobce motoru mnohdy pomůže poskytnout přehled o tom, jakého úspěchu dosáhl. Mimo to, pokud máte benzinovou motorovou aplikaci, je nejlepší držet se benzinového motorového oleje. Jsou navrženy pro tento typ aplikace a mají komponenty potřebné pro správu tohoto motoru.

Při výběru toho správného motorového oleje se neváhejte s námi poradit a my vám vybereme olej na míru!

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku