expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Na co upozorňuje kontrolka oleje?


Postřehli jste na palubní desce rozsvícenou kontrolku oleje? Pokud ano, tak v takovém případě byste ji neměli ignorovat, ale co nejdříve vozidlo podrobit servisní prohlídce. Jedná se totiž o závažný problém, který může způsobovat věcí. A právě na příčiny svícení této kontrolky se podíváme v následujícím článku.



Tato svítící kontrolka může signalizovat jednu z těchto dvou věcí: nízká hladina motorového oleje nebo jeho nedostatečný tlak. V obou případech dochází k nedostatečnému mazání motoru, což může vést k jeho přehřátí a následně i zničení. Jaké problémy však dokážou rozsvítit tuto kontrolku?

Motorový olej vytéká z motoru

Pokud v motoru není dostatek oleje, je možné, že někde bude vytékat. Jednoduchým řešením by se zdálo olej dolít a jezdit dál, ale pokud je problém vážnější, tak i nadále bude olej vytékat. Za tímto se může skrývat například poškozené těsnění, které olej propouští. Ještě závažnější problém nastává tehdy, je-li zespodu vozidla poškozena olejová vana.

Olej se ztrácí, ale nevytéká z motoru

Kontrolka oleje se může rozsvítit i tehdy, když se olej sice ztrácí, ale z motoru nevytéká. Jak je to možné? Je třeba si uvědomit, že motor má určitou spotřebu motorového oleje, která je normální. K této spotřebě oleje dochází při průniku oleje do spalovacího prostoru a v průměru je to od 0,3 litru až po 1 litr oleje na jeden interval výměny v závislosti na motoru a stylu jízdy.

Motorový olej neuniká a kontrolka stále svítí

Pokud je s motorovým olejem vše v pořádku a nikde neuniká, ale kontrolka oleje stále svítí, může jít o závažnější problém, jako například porucha olejového čerpadla či ucpané mazací kanálky. Bez diagnostiky je však obtížné určit, kde přesně se porucha nachází a tak při neustále rozsvícené kontrolce byste určitě měli navštívit servis.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

100%
  • + Rychlost dodání
  • + Komunikace obchodu
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Dobré ceny, rychlost dodání. Vše na 1*.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Zboží dorazilo rychle a dle popisu
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku