expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Nejčastější příčiny dopravních nehod


Bohužel dopravní nehody jsou běžnou součástí silničního provozu a dějí se pravidelně. Někdy jde o obyčejné ťuknutí a v některých případech jde o nehody s tragickým koncem. Každá nehoda má však svoji příčinu a většině z nich lze zabránit. V tomto článku se podíváme právě na nejčastější příčiny dopravních nehod.



1. Používání mobilu během jízdy

Používání mobilu během jízdy je jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod. Pokud píšete sms-ku, nebo jednou rukou voláte, zatímco druhou držíte volant, nedokážete včas reagovat na vzniklou situaci na cestě. Proto vždy, když si potřebujete něco vybavit, používejte hands-free systém nebo si někde zastavte.

2. Překročení rychlosti

Určitě jste už téměř všichni zažili situaci, kdy jste šli maximální povolenou rychlostí a přitom kolem vás někdo přefrčel mnohem rychleji. Překročení rychlosti o 10, 20 či 30 km/h není u některých řidičů nic výjimečného. Třeba mít však na paměti, že čím rychleji jedete, tím pomalejší je váš reakční čas. Případné nehodě tak zabráníte mnohem obtížněji.

3. Řízení vozidla pod vlivem alkoholu

Každý, kdo pije alkohol a následně si sedne za volant, představuje nebezpečí pro sebe ale i ostatní účastníky silničního provozu. Když pijete, vaše smysly a kognitivní funkce jsou otupělé. Vaše reakční časy se zpomalují a vaše rozhodovací schopnosti jsou ohroženy. Proto pokud se chystáte pít alkohol, předem myslete na to, jak se dostanete domů a zbytečně neriskujte.

4. Bezohledná jízda

Nebezpečné předjíždění, neustálé tlačení se na auto či prudké brzdění. To vše jsou příklady bezohledné jízdy a každý z nich může způsobit velmi vážnou nehodu. Pokud uvidíte někoho kolem sebe jezdit takhle, raději zpomalte a dejte mu prostor, než se od vás vzdálí.

5. Špatné počasí

Bohužel častou příčinou dopravních nehod je i špatné počasí, které vás může zastihnout během jízdy. Přívalové deště mohou velmi snadno způsobit to, že cesty jsou plné vody a snadno na nich dostanete smyk. Proto je vždy třeba zpomalit a věnovat mnohem větší pozornost řízení vozidla. Speciální pozor si dávejte v zimě, kdy mohou být některé cesty zcela kluzké.

6. Jízda na červenou

Přejezd na červenou je další nejčastější příčinou automobilových nehod. Červená znamená zastavit a tečka. I když svítí oranžové světlo, tak to znamená, že máte zpomalit a ne zrychlovat. Respektujte toto pravidlo, protože dalších 20 vteřin, které se zdržíte na křižovatce, nestojí za to, abyste riskovali svůj život a životy ostatních.

7. Řidič začátečník

Řidič začátečník může být nebezpečný kvůli své nezkušenosti. Samozřejmě, každý jsme za volantem seděli poprvé a museli se to naučit. Ale začínající řidiči si často nejsou v provozu příliš jisti a mohou snadno způsobit nehodu. Pokud uvidíte takového řidiče na cestě, zůstaňte za ním a dejte mu dostatečný prostor, ať se může správně rozhodnout.

8. Jízda v noci

Mnoho lidí neví, že noční jízda zvyšuje riziko nehody téměř na dvojnásobek. V noci je totiž mnohem obtížnější zjistit, jestli před vámi není něco nebezpečného. Také je v noci zvýšená aktivita divoké zvěře, která často prochází cestou a střet s ní může mít fatální následky. Proto buďte ostražití, jezděte pomaleji a pokud je to možné, používejte dálková světla.

9. Jízda ve špatném směru

Je velmi snadné odbočit do zákazu vjezdu, zvláště tehdy, pokud se v té oblasti nevyznáte. Častokrát se tak stane, že nějaké auto se například na dálnici dostane do protisměru. Proto se vždy ujistěte, že dáváte pozor na značky označující stejnosměrné cesty a zákaz vjezdu. Řidiči ve špatném směru mohou velmi snadno způsobit vážné dopravní nehody.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 15.09.2024

100%
Celkově jsem spokojený zákazník, protože jsem zde na e-shopu nalezl přesně zboží, jaké jsem potřeboval - 1l láhev s výraznou vinětou Technický benzín. Láhev je pro mne vzácná. Lepší než plechovka. Láhev je plastová, nerezne, je nerozbitná. Má na sobě natištěnou dobře čitelnou vinětu Technický benzín. Vždycky si ji můžete dolít z plechovky.
  • + - výborný sortiment, nabízejí technický benzín v láhví 1l
  • + - rychlé doručení zboží, dobrá cena, slušné jednání
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Vše ok
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
  • + ceny
  • + rychlost
  • + jednoduchost objednavani
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku