expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Nejčastější problémy s klimatizací v autě


Během letních horkých dnů se dnes spoléháme na klimatizaci v našich bytech, nákupních centrech, restauracích či jiných budovách. Výjimkou nejsou ani auta, ve kterých je klimatizace již jakýmsi běžným standardem. Najdeme ji dokonce iv nižších výbavách automobilů. Některé modely dokonce nabízejí vícezónovou variantu – kdy si umí jednotliví pasažéři nastavit vlastní ideální teplotu. Během celého horkého léta od klimatizace v našich autech očekáváme především plnou funkčnost, která zajišťuje komfort během jízdy. Výlet, který podniknete bez funkční klimatizace se může v létě změnit na nikdy nekončící noční můru. Nejde ovšem jen o komfort! Nasednout do rozžhaveného a nevyvětraného auta může být i životu nebezpečné, protože hrozí přehřátí organismu. Setkáte-li se s některým z následujících problémů, neváhejte navštívit svého důvěryhodného mechanika.



Teplý vzduch vycházející z klimatizace

Spousta milovníků aut zanedbává po zimní sezóně kontrolu a údržbu klimatizačního systému . Dělají to kvůli ojedinělému používání klimatizace v zimě. A to je velká chyba! Klimatizace by se pro správné fungování měla používat i v chladnějším období roku. Klidně se pak může stát, že v prvních návalech letních veder nezažijeme příjemné ochlazení, ale nepříjemný teplý vzduch vháněný do kabiny. Příčinou může být selhání těsnění, hadice (což způsobuje únik chladiva) nebo poškozený kompresor, kondenzátor či motor ventilátoru. V tomto případě je čas řešení problému velmi klíčový. Pokud pociťujete podobné problémy, doporučujeme zavést svůj vůz k mechanikovi k čím dříve. Rychlé řízení vám dokáže ušetřit nemalé peněžní prostředky.

Sporadické chlazení

Častým problémem bývá, že po nastartování auta se klimatizace rozjede tak jak má a pociťujete proud studeného vzduchu. Po několika minutách však dojde k jeho ohřátí. V tomto případě může být několik různých důvodů proč se klimatizace chová takto nestandardně. Nejčastější příčinou je vzduch a jeho vlhkost zachycovaná v klimatizačním systému. Způsobuje to vytváření ledu a blokování expanzního ventilu. Možnými nedostatky může být i spálená pojistka, vadná spojka kompresoru nebo netěsnost. Neotálejte s návštěvou servisu, protože mechanik bude schopen najít vzniklý problém a opět rozproudí studený vzduch.

Slabé proudění vzduchu

Pokud po spuštění klimatizace pociťujete podstatně slabší proudění vzduchu, je třeba řešit tuto nepříjemnou situaci. Je to znamení, že váš chladící systém trpí vážným problémem. V tomto případě může být na vině uvolněna hadice, opotřebované těsnění (mohlo dojít k jeho otevření a to má za následek snížení proudění vzduchu), selhání ventilačního ventilátoru nebo plíseň, která se nahromadila v jádru výparníku. Při plísních a bakteriích ještě zůstaneme. Nejúčinnější prevencí vůči nim je pravidelné čištění a dezinfekce klimatizačního systému. Touto údržbou umíte předejít vzniku problému slabého proudění vzduchu. Nakonec když se tento problém projeví neváhejte navštívit svůj servis.

Nepříjemný zápach vycházející z průduchů

Nikdo z nás nemá rád v autě různé nepříjemné zápachy. V případě, že z vašich průduchů vychází zatuchlý zápach, může jít pravděpodobně o výše zmíněné plísně a bakterie. Na výparníku klimatizačního systému se hromadí vlhkost a to může vést k jejich vytváření. Chcete-li výparník vysušit doporučujeme vypnout klimatizaci a chvíli jezdit jen se zapnutým ventilátorem. Další příčinou nepříjemného zápachu může být znečištěný vzduchový filtr . V tomto případě je na místě abyste jej vyměnili a do auta proudil čerstvý vzduch.

Tipy pro údržbu klimatizace

Toto byly jedny z nejčastějších problémů s klimatizačním systémem v autech. Chcete-li jim předejít a prodloužit dobré fungování vaší klimatizace, doporučujeme následující tipy:

  • Klimatizaci používejte celoročně – pusťte svou klimatizaci alespoň jednou měsíčně (i mimo letní sezónu). Snížíte tím riziko zadrhnutí kompresoru a odhalíte včas případně problémy.
  • Přibližně 5 – 10 minut před dojezdem vypněte kompresor – jde o tlačítko A/C, tímto způsobem se vysuší výparník a omezí se množení plísní a bakterií v klimatizačním okruhu.
  • Kontrola klimatizace – ještě před nástupem letních veder nechte specialisty zkontrolovat klimatizační systém , abyste se ujistili, že funguje správně. To vás může upozornit na problémy dříve, než nastoupí první příznaky.

Při klimatizaci je nejdůležitější právě její pravidelná kontrola a údržba. Jelikož léto je už tady a je zde vytoužený čas dovolených, dejte si svou klimatizaci zkontrolovat v servisu. Cesta za hranice dokáže být velmi nepříjemná a nebezpečná bez funkčního klimatu

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
Uspořádaná nabídka, příznivé ceny, rychlá reakce na objednávku
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Co chceš dostaneš
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Super ceny bomba
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku