expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Nejdůležitější vlastnosti motorových olejů


Motorový olej, jako nedílná součást motoru, musí splňovat širokou škálu požadavků na jeho fungování, a to během celého provozního intervalu. My se v tomto článku podíváme na několik nejdůležitějších vlastností motorových olejů, které udávají jejich charakter.



Bod vzplanutí

Bod vzplanutí je charakteristika, která má vyšší stupeň laboratorního průmyslového využití a jejíž velká většina majitelů automobilů nevěnuje pozornost. Teplota oleje, při které se uvolňované plyny zapálí otevřeným plamenem. Měří se metodou COC (clevelandská otevřená miska) nebo metodou PMCC (otevřená miska Pensky-Martens)

Bod tuhnutí

Nejnižší teplota, při které je olej stále tekutý (při ochlazování). Práh dolního bodu tuhnutí se uvádí zvlášť pro každý výrobek zvlášť. Na základě teplotních parametrů se vybírají sezónní, letní a zimní oleje.

Viskozitní index

Viskozitní index je vyjádření odolnosti oleje proti změně viskozity při změnách teploty. Čím vyšší je hodnota viskozitního indexu, tím méně se mění viskozita při změnách teploty motoru a tím je olej kvalitnější. Tento údaj lze nalézt v katalozích výrobců motorových olejů. Málokdy je uveden i na samotném balení.

Kinematická viskozita

Kinematická viskozita charakterizuje tekutost olejů při normálních a vysokých teplotách. Metody stanovení této viskozity jsou relativně jednoduché a přesné. Standardní přístroj se v současnosti považuje za skleněný kapilární viskozimetr, který měří čas odtoku oleje při stálé teplotě. Standardní teploty jsou 40 a 100 ° C.

Výkonnostní klasifikace podle API

API klasifikace rozděluje oleje pro zážehové motory označené písmenem „S“ (Service) a vznětové motory označené písmenem „C“ (Commercial). Další písmeno vyjadřuje výkonový stupeň motoru. Čím je toto písmeno v abecedě dále, tím kvalitnější je olej.

Třída SAE

Zkratce SAE v překladu znamená Společnost automobilových inženýrů. Jedná se o systém, který se používá k zatřiďování motorových a převodových olejů podle jejich viskozity.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Vše ok
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 24.08.2024

100%
  • + Vše OK
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Dobré ceny, rychlost dodání. Vše na 1*.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku