expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Nepravidelný chod motoru za studena nebo po nastartování?


08.03.2024

Problémy se startováním a hladkým chodem motoru vůbec nemusí trápit jen starší auta nebo vozidla v zimě. Těžší startování či nepravidelný chod s vibracemi nebo kolísáním otáček, to vše jsou znepokojivé projevy. Jaké jsou možné příčiny a co všechno může být za nepravidelným chodem motoru, to si povíme v dalších řádcích.



Zanesený vzduchový nebo palivový filtr

Zaneseno vzduchové a palivové filtry jsou jednou z častých příčin poklesu výkonu motoru nebo jeho nepravidelného chodu. Zatímco vzduchový filtr chrání motor před nečistotami ve vzduchu, palivový filtr očišťuje palivo před jeho vstupem do spalovacího systému.

Pokud jsou tyto dva filtry zaneseny, může to následně vést ke snížené výkonnosti, vyšší spotřebě paliva a v případě zanedbání také k jeho trvalému poškození.

Nedostatek čistého vzduchu a paliva způsobený zanesenými filtry může způsobit neefektivní spalování, což vede k poklesu výkonu a zvýšení emisí. Naopak, pravidelná kontrola a výměna těchto filtrů podle doporučení výrobce je klíčová pro zachování optimálního stavu vozidla i pro předcházení drahým oprav.

Problém se systémem vstřikování paliva

Problémy se systémem vstřikování paliva mají vážné důsledky na výkon motoru, jeho start a zejména na jeho chod. Vstřikování má za úkol přesně dávkovat palivo do spalovacích komor motoru a tím ovlivňuje jeho spalování i práci motoru.

Pokud je tento systém nefunkční nebo poškozený, může to vést k nerovnoměrnému běžení motoru, ztrátě výkonu, vibracím a samozřejmě ke zvýšené spotřebě paliva.

Problémy mohou být způsobeny zanesenými vstřikovači, poruchami elektronického řízení vstřikování, opotřebováním komponent či používáním nekvalitního paliva. Toto má zase za následek neúplné a neefektivní spalování paliva, což negativně ovlivňuje výkonnost motoru. Spolu s palivovým filtrem proto zkontrolujte i vstřikování.

Problém se škrtící klapkou

Problém se škrtící klapkou může mít významný dopad na výkon a chování motoru i celého vozidla. Škrticí klapka je důležitým komponentem v systému přívodu vzduchu motoru, který reguluje množství vzduchu vstupujícího do válců.

Když je tato součást zanesená či nefunkční, může to vést k nepravidelnému běhu motoru, problémům s akcelerací a rovněž ke zvýšené spotřebě paliva.

Znečištění škrticí klapky může způsobit, že se nebude otevírat a zavírat hladce tak, jak by se měla. To následně zasahuje do správného množství vzduchu potřebného pro efektivní spalování motoru. Za její poruchou může být i elektronické selhání v systému ovládání nebo problém s nějakým čidlem, což vede k nepravidelnému chodu.

Zanesené nebo vadné zapalovací svíčky

Narušit výkon motoru, ale zejména jeho startování a následně chod, mohou i zanesené nebo vadné zapalovací svíčky . Ty svíčky jsou zodpovědné za vytvoření jiskry, která zapálí palivovou směs, což má klíčový vliv i na hladký chod motoru.

Zanesení nebo poškození svíček může vést k neefektivnímu spalování, snížení výkonu, zvýšené spotřebě paliva a nepravidelnému běhu motoru.

Problémy se svíčkami mohou vzniknout z důvodu nahromadění nečistot nebo mechanického poškození, což omezuje jejich schopnost produkovat jiskru. Ignorování těchto problémů vede k dalším, proto je důležitá pravidelná výměna svíček. Interval závisí na doporučení výrobce i na způsobu jízdy a ročního nájezdu kilometrů.

Poškozená nebo nefunkční lambda sonda

Ovlivnit výkon auta, chod motoru a jeho spotřebu může i poškozená nebo nefunkční lambda sonda. Lambda sonda je také zodpovědná za měření obsahu kyslíku ve výfukových plynech, což umožňuje motoru optimalizovat směs paliva a vzduchu.

Když tato sonda selže, řídicí systém nemůže správně upravovat palivovou směs, což vede k neefektivnímu spalování a to se projeví i na zvuku a chodu motoru.

Zda je lambda sonda nefunkční, může indikovat i kontrolka motoru na přístrojové desce. Pokud se tato kontrolka rozsvítí a současně zpozorujete zhoršený výkon motoru, včetně nepravidelného běhu nebo problémů s akcelerací, může být příčina právě v ní. Řešením je časná diagnostika a rychlá výměna poškozené lambda sondy.

Netěsnost ve spalovacím prostoru a ztráta komprese

Netěsnost ve spalovacím prostoru a ztráta komprese představují vážné problémy pro motor, čehož typickým projevem jsou nepravidelný chod nebo i vibrace.

Tyto problémy, způsobené například opotřebovanými těsněními nebo poškozenými písty v motoru, vedou ke snížené kompresi, což má za následek slabší výkon a vyšší spotřebu paliva. Navenek se to projeví i poklesem a kolísáním otáček.

Tato situace nejenže zhoršuje jízdní vlastnosti vozidla, ale dlouhodobě může způsobit další poškození motoru. Právě proto byste měli v případě takových projevů vyhledat autoservis pro diagnostiku a okamžitou opravu. Důležitá je i pravidelná údržba, která může pomoci odhalit příznaky problémů dříve a jde tak io účinnou prevenci.

Problém s řídící jednotkou nebo se snímači

Posledním důvodem nepravidelného chodu mohou být problém s řídící jednotkou nebo se snímači. To se projeví na výkonu, spolehlivosti chodu, ale také na celkové funkčnosti. Řídící jednotka je přitom základním prvkem pro řízení motoru.

Jakékoliv selhání v tomto systému může způsobit neefektivní výkon auta, včetně narušení funkce snímačů důležitých pro stabilní chod a výkon.

Pokud se tedy nepravidelný chod spolu s poklesem výkonu motoru objeví, měli byste okamžitě jít na diagnostiku do servisu. Po napojení auta na počítač umí technik téměř okamžitě zjistit potenciální problém s řídící jednotkou nebo jejími snímači. Platí, že ignorovat zmíněné varovné signály se nevyplácí, následky totiž mohou být horší.

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku