expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Nová dopravní značka na cestách! Za její nerespektování můžete dostat pokutu až 135 eur!


Během cesty do zahraničí by měl každý motorista znát specifické dopravní předpisy v cílové zemi. Někteří spoléhají na to, že se trestu za dopravní přestupek v zahraničí vyhnou, ale je to velmi naivní smýšlení. Stává se to zejména v dovolenkovém období, kdy mnohým motoristům přijde pokuta přímo do schránky v místě jejich trvalého bydliště. Nejčastěji se to týká překročení povolené rychlosti. Ve Francii zavedli novou dopravní značku, za kterou můžete dostat pokutu, aniž byste věděli, že jste porušili dopravní předpisy. Je možné, že se s ní časem setkáme i na Slovensku.



Bílý kosočtverec na modrém pozadí

Ve Francii zavedli nové pravidlo silničního provozu, a tedy novou dopravní značku, jejíž význam pravděpodobně ještě nechápe ani mnoho Francouzů. Jedná se o bílý kosočtverec nebo diamant na modrém podkladu. Za její nerespektování může provinilci hrozit pokuta až do 135 eur.

Význam nové dopravní značky

Nová dopravní značka informuje o samostatném jízdním pruhu, který je vyhrazen pouze pro některé účastníky silničního provozu (připomíná buspruhy, které známe na Slovensku). Novinka se často týká především levého jízdního pruhu na rychlých cestách, přičemž někdy je tento jízdní pruh v platnosti jen v určitých časech. Časové omezení je tehdy signalizováno buď osvětlením dopravní značky nebo dodatkovou tabulkou s uvedeným časovým oknem.

Samostatný jízdní pruh je vyhrazen například pro osobní automobily, které jsou obsazeny alespoň dvěma osobami (řidič a spolujezdec), autobusy, elektromobily nebo taxíky. Přesnou specifikaci vysvětluje doplňková tabulka zmíněná výše. Hlavním cílem nové dopravní značky je motivovat lidi ke společné jízdě namísto individuálního přesouvání osoby v prázdném autě, což má pozitivní vliv na životní prostředí.

Kde se můžete setkat s novou dopravní značkou

Nové dopravní značení bylo v rámci testovací fáze nainstalováno v místech Lyon, Grenoble a ve Štrasburku. O dodržování předpisů se postará francouzská policie a speciální radary, které pomocí umělé inteligence dokáží rozeznat počet lidí v autě. Nedodržení značky se pokutuje až do výše 135 eur.

Policie však ještě pokuty neposílá, protože jak jsme zmínili jde zatím o testování. V Lyonu však testovací fáze skončila, což znamená, že řidiči budou povinni dodržovat pravidlo obsazenosti v daném městě. Je možné, že se nová dopravní značka rozšíří i do jiných měst ve Francii, například do Paříže, která navštěvuje mnoho turistů.

Na Slovensku zase jedeme cestou rozšiřování buspruhů a cyklopruhů. Vládní dokumenty v minulosti zmiňovaly možnost, aby elektromobily časem využívaly buspruhy. Uvidíme jestli se v minutě iu nás prosadí podobná dopravní značka jako ve Francii. Přejeme co nejméně pokut do vašich schránek po dovolených!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 13.09.2024

100%
  • + Super ceny bomba
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 24.08.2024

100%
  • + Vše OK
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Vše OK
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku