expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Obecní policie bude mít v budoucnu větší pravomoci!


Začátek roku 2023 je bohatý na různé změny a úpravy, které ať už více či méně ovlivní život motoristů na Slovensku. Další novinkou je rozšíření pravomoci a kompetencí obecní policie. Cílem Ministerstva vnitra Slovenské republiky je částečně obecní policii kompetencemi přiblížit ke státní policii. Návrh nového zákona přináší několik možností ukládání pokut, možnost provedení dechové zkoušky nebo možnost zadržení řidičského oprávnění. Pokud bude zákon schválen, změny budou platné od 1. června 2023.



Připravovaný návrh zákona

Obecní policie v současnosti nemá ve slovenské legislativě dostatečně pevně dané své postavení. Jde o pomocnou složku, což by se v budoucnosti mělo změnit. Připravovaný návrh zákona o obecní policii , který je aktuálně v meziresortním připomínkovém řízení pochází přímo z dílny Ministerstva vnitra Slovenské republiky. V případě jeho schválení nahradí aktuálně platný zákon z roku 1991 (zákon č. 564/1991 Sb).

„Policii chceme poskytnout adekvátní prostor a nástroje pro plnění svých úkolů. Nová legislativa jim přinese více kompetencí, čímž se rozšíří jejich pravomoci,“ uvádí dočasně pověřený ministr vnitra Slovenské republiky Roman Mikulec. Na novém zákoně pracovala specializovaná pracovní skupina, kterou tvořili členové různých zainteresovaných subjektů a organizaci.

Posílení kompetencí v silničním provozu

Největší novinkou v novém návrhu je přepracování kompetencí obecní policie vzhledem k porušení pravidel silničního provozu. Nově budou moci obecní policisté projednávat některé druhy přestupků v blokovém řízení (neuposlechnutí výzvy příslušníka obecní policie, nepředložení dokladů k řízení, odbočení na zákazu, porušení zákazu vjezdu a podobně).

Pro zvýšení bezpečnosti v silničním provozu návrh zákona povoluje obecní policii objasňování požití alkoholu nebo jiné návykové látky u řidičů. Příslušníci obecní policie tedy budou moci provádět dechové zkoušky na alkohol, respektive se jim udělí i možnost nařízení odběru krve za účelem zjištění přítomnosti alkoholu. Tuto pravomoc chce Ministerstvo vnitra udělit především, aby se využily kapacity obecní policie v obcích, v nichž se nenachází útvar Policejního sboru, či tam, kde prostředky Policejního sboru nemusí být dostatečné.

Návrh nového zákona podle článku číslo 3 také umožňuje příslušníkovi obecní policie řidiči zadržet řidičské oprávnění. Obce navíc získají i možnost projednávat formu objektivní odpovědnosti i překročení nejvyšší dovolené rychlosti, které budou zaznamenány stacionárními radary. \"Kvůli zamezení duplicit a kvůli efektivnosti měření bude místa měření třeba projednat s orgánem Policejního sboru,\" objasňuje resort vnitra.

Jak je to s pantoflemi nově?

Návrh nového zákona řeší i majitele vozidel, kteří dlouhodobě ignorují technický prostředek k zabránění odjezdu motorového vozidla (tzv. pantofle). V případě, že je na vozidle pantofle 30 dní, se navrhuje aby došlo k jeho odstranění z cesty na náklady jeho provozovatele nebo majitele.

Novinka je součástí paragrafu 21, odstavec 6: „Pokud nikdo nepožádá o odstranění technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla do 30 dnů od jeho použití, je správce silnice oprávněn po dohodě s obecní policií vozidlo na náklady jeho provozovatele nebo vlastníka odstranit. Povinnosti úhrady nákladů na odstranění vozidla se jeho provozovatel zbaví, prokáže-li závažné důvody, které mu znemožnily, aby před odstraněním vozidla požádal o odstranění technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla.“

Aktualizace pracovních podmínek

Vzhledem k neustále se zvyšujícím nárokům na plnění úkolů je nezbytné jasně nastavit i podmínky, za kterých se osoba může stát příslušníkem obecní policie. Aktuálně platné od roku 1991, a to bez jakékoli změny, podle ministerstva neodpovídají současným požadavkům. „Snižuje se minimální věk na přijetí osoby do pracovního poměru v obecné policii z 21 let na 18 let. Požadavky na příslušníka obecní policie se rozšiřují o podmínky spolehlivosti, způsobilosti k právním úkonům v plném rozsahu, ovládání státního jazyka a fyzické způsobilosti. Účinnost návrhu zákona se vzhledem k předpokládané délce legislativního procesu navrhuje na 1. červen 2023 kromě některých ustanovení týkajících se příspěvku za práci v obecné policii, která i podle současné právní úpravy mají vstoupit v platnost až 1. ledna 2024,“ informuje ministerstvo vnitra.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 24.08.2024

100%
  • + Syper
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 08.09.2024

100%
  • + Rychlost doručení
  • + Ceny
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
Rychle , komunikativně celková spokojenost
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku