expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Od pondělí vstupují v platnost změny registračních poplatků!


Od 1. července se na Slovensku pro školáky začínají letní prázdniny a pro nás motoristy se výrazně mění poplatky za registraci automobilu. Poslední a zároveň finální verze novely, která byla parlamentem schválena ještě v březnu, vstupuje konečně v platnost. I přes kritiku se registrační poplatek bude platit vícekrát, respektive při každé změně majitele a ne pouze při první registraci auta na Slovensku. Nový zákon z dílny strany Svoboda a Solidarita zohledňuje ekologický princip a nové registrační poplatky se pohybují v rozsahu od 33 až do 1 000 eur.



Změny registračních poplatků

Od 1. července dochází ke změně registračních poplatků. Kvůli úpravě informačních systémů Ministerstvo vnitra Slovenské republiky upozornilo, že během tohoto víkendu (1. a 2. července 2023) nebudou k dispozici elektronické služby Národní evidence vozidel. Systém bude znovu spuštěn od pondělí (3. července) od 8:00 hodiny.

Ke změnám mělo dojít už od 1. dubna, ale původní návrh poslance Mariána Viskupiče (SaS) slovenský parlament neschválil, protože by došlo k výraznému předražení registračních poplatků v případě starých aut. V některých případech by byl poplatek dokonce vyšší než samotná hodnota auta.

Chybu si nakonec přiznal i samotný Viskupič. „Upřímně přiznávám, že v prvním kroku se mi nepodařilo nastavit poplatky správně. Hlavně u starších vozidel se poplatky zvýšily nad míru, kterou považuji za únosnou. Změna by tak přinesla lidem pouze minimální úsporu,“ uvedl na svém blogu.

Nejvyšší poplatek snížen na 1 000 eur

Finální verze, platná od pondělí, přináší nový způsob výpočtu na bázi výkonu motoru násobeného takzvaným emisním koeficientem na základě emisní normy Euro. Poplatek již nebude záviset na zůstatkové hodnotě vozidla, ale na datu jeho výroby, respektive jeho první registrace. V tomto případě nebude zapotřebí znalecký posudek hodnoty automobilu.

Maximální výše registračního poplatku se od pondělí sníží z 3990 eur na 1000 eur (sazba pro velmi stará auta s výkonem nad 210 kW). Minimální registrační poplatek i nadále zůstává na hodnotě 33 eur (elektromobily). Lidé a firmy by měly díky změnám ročně dohromady ušetřit 27 až 30 milionů eur.

Změny určitě potěší zájemce o koupi plug-in hybridů, protože v jejich případě bude základní poplatek násoben emisním koeficientem 0,2. Tabulku s novými poplatky a koeficienty naleznete ZDE .

Co je cílem změn

Změny by měly přispět k tomu, aby se na Slovensko dováželo méně starých ojetých aut. Ještě v březnu se pro agenturu SITA vyjádřil výkonný viceprezident Svazu automobilového průmyslu Slovenské republiky Pavol Prepiak, že Slovensko poskytlo úlevy ze základní hodnoty poplatků na základě věku automobilu. Jednoduše čím starší auto, tím vyšší sleva od státu pro vlastníka a držitele. Naopak novější a ekologičtější vozidla měla nižší slevu a tím pádem vyšší poplatek. Aktuální změna pozitivně otočila systém z pohledu slevy.

Slovensko má dlouhodobý problém s dovážením starých ojetých vozů. Nejčastěji se ze zahraničí dovážejí auta ve věku do 10 let. Za celý rok 2022 jich na Slovensku přibylo asi 15 600 a představovaly tak více než čtvrtinu všech dovozů. Na dalších dvou příčkách jsou auta do pěti a do patnácti let. Obě tvoří něco více než pětinu všech dovozů. Slováci si však ze zahraničí dovezli i vozidla starší 15 let. Celkem jich bylo přibližně 9 600 , což představuje asi 16% podíl.

Doufáme, že jsme vám připomněli důležitou a pozitivní zprávu a přejeme příjemné letní prázdniny a hodně šťastných kilometrů.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
vše OK
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

80%
  • + Cena
review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Vše OK
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku