expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Péče o kabriolet v zimě a příprava na letní sezónu


Léto se blíží as ním i výzvy pro majitele kabrioletů. Jak však zajistit, aby váš milovaný kabriolet prožil zimu, na jaře vás opět přivítal v plné kráse a v letní sezóně vám přinesl maximální zážitek z jízdy? A jaká jsou specifika pro tento druh auta? V následujících řádcích vám ukážeme, jak na péči a přípravu na sezónu.



Jak vznikl kabriolet, historie a nejslavnější modely

Kabriolet jako typ auta má své kořeny již od začátku automobilové éry. Jeho historie začíná v prvních desetiletích 20. století, kdy automobiloví nadšenci a výrobci hledali způsob, jak přinést majitelům aut zcela nový zážitek z jízdy.

Součástí tohoto hledání byla snaha o vytvoření vozidla, které by nabízelo nejen pohodlí a funkčnost, ale také možnost přímého spojení s vnějším světem. Právě to vedlo ke vzniku kabrioletů s odnímatelnou nebo skládací střechou a tento typ vozu si rychle získal popularitu díky bezprostřednosti a designové přitažlivosti.

Kabriolety se tak staly ikonami ve filmech, na fotografiích i v populární kultuře, což jim dodávalo image luxusu, ale i dobrodružství a užívání si.

Pokud jde o historii, mezi nejslavnější modely kabrioletů patřil Ford Mustang, který se stal symbolem amerického snu o svobodě na otevřené cestě. Zajímavý byl i elegantní „německý“ Mercedes-Benz SL, který spojoval inovace a nadčasový design.

Jedním z nejpamátnějších kabrioletů historie je Porsche 911, který spojuje výkonnost sportovního auta s luxusem otevřené střechy, čímž přináší ultimátní zážitek z jízdy. Dnes už existuje poměrně široká paleta modelů kabriolet a to je také důvod, proč jsou stále více rozšířeny na našich cestách. Jak o ně správně pečovat?

Jak pečovat o kabriolet v zimě na ulici? Zde jsou zásady

Péče o kabriolet v zimních měsíců vyžaduje speciální pozornost. Prioritou je, aby byla karoserie chráněna před počasí a zachovala si svůj výkon i vzhled. Prvním krokem je proto důkladné vyčištění vozidla před nástupem zimy. Odstraňte špínu, sůl a jiné nečistoty, které mohou poškodit lak, podvozek i střechu.

Umytí by mělo být důkladné a to tak, aby se odstranily všechny nánosy špíny a prahu. Po čištění aplikujte kvalitní vosk či ochranný povlak, který pomůže ochránit karoserii před škodlivými vlivy Nezapomeňte na důkladné vysušení.

K tomu využijte speciální ručníky či osušky, jejichž textilie nepoškodí karoserii, nezpůsobí škrábance a zároveň zajistí dokonalé vysušení povrchu.

Druhou důležitou oblastí ochrany v zimě je střecha. Máte-li plátěnou střechu , ujistěte se, že je dokonale čistá a impregnovaná speciálními prostředky, které zvyšují její odolnost proti vlhkosti a zamrznutí. Pro vozidla se skládací kovovou střechou je důležité zajistit, aby mechanismus skládání byl před zimou dobře promazán.

Dalším klíčovým krokem je uschování auta. Pokud je to možné, umístěte kabriolet na místo chráněné před přímým sněžením a větrem. Pokud jej budete muset parkovat na ulici, zakupte speciální návlek, který jej před počasím ochrání.

Příprava na letní sezónu? Prohlídka i umytí po zimě

Příprava vašeho kabrioletu pro nadcházející letní sezónu také vyžaduje péči úvodní přípravu. Tak jako iv předchozím případě, začněte důkladným umytím vozidla, abyste odstranili akumulovanou špínu. Tento krok zlepší vzhled vašeho kabrioletu, ale také chrání jeho povrch. Speciálně poté po zimě omyjte i podvozek.

Po umytí je vhodné aplikovat ochranný vosk na lak kabrioletu, což zajistí dlouhotrvající ochranu před UV zářením a drobnými poškozeními. Pozornost je třeba věnovat i střeše, očistěte ji a aplikujte vhodný impregnační prostředek.

Vnitřní prostor vašeho kabrioletu si také zaslouží vaši pozornost. Vyčistěte kožené povrchy a nezapomeňte na odstranění jakýchkoli zbytků nečistot, které by mohly poškodit interiér vašeho vozidla. Plasty ošetřete k tomu určeným pěnovým sprejem a nezapomeňte ani na skla, zejména zevnitř. Odmastěte je a přeleštěte suchým papírem.

Nezapomínejte však ani na technickou prohlídku vašeho kabrioletu. Zkontrolujte stav pneumatik, brzdového systému, baterie a technických kapalin.

Z nich je třeba se zaměřit na motorový olej a filtr, olej do převodovky, chladící kapalinu a brzdovou kapalinu. V případě kabrioletů je nejlepší provádět výměny těchto kapalin a celkovou prohlídku auta právě před létem a ne až před zimou.

Klíčová je střecha, její čištění i preventivní ochrana

Klíčovým aspektem údržby kabrioletu je péče o jeho střechu. Její fungování, ale i stav, se nejvíce podepíší na zážitku z jízdy i z celého auta. Právě proto je součástí péče o střechu především její čištění a ochrana.

Při čištění střechy je důležité postupovat opatrně a důkladně, abyste předešli poškození tkaniny nebo jiných materiálů. Začněte opláchnutím střechy čistou vodou, abyste odstranili hrubé nečistoty a prach. Potom použijte čistící prostředek určený pro střechy kabrioletů. Řídit byste se měli tím, z jakého materiálu střecha je.

Například Auto Finesse Rag Top Cleaner je špičkovým čistícím prostředkem, který byl speciálně navržen pro použití plátěných střech kabrioletů.

Jeho vysoce účinná forma je schopna důkladně odstranit akumulovanou špínu, ale současně neohrozí integritu ani barvu povrchu střechy. Díky nízko pěnící formě je také snadno oplácitelný, což zjednodušuje celkový proces čištění.

Dalším zajímavým produktem je LIQUI MOLY 1593 , který je navržen pro všechny druhy střech. Jeho speciální forma umožňuje důkladné a šetrné čištění, které neohrožuje povrch vozidla. Použití tohoto čističe zajistí rychlé a efektivní odstranění i nejtvrdších nečistot, ale zároveň bude působit jako preventivní ochrana.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku