expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Pes v autě: co říká zákon a jak jej přepravovat bezpečně


04.08.2024
 | 
6 min. čtení.

Chcete svého čtyřnohého přítele vzít na výlet autem? Přeprava psů v autě není jen otázkou pohodlí, ale také právních předpisů, zvláště pokud cestujete do zahraničí. Jak a co je třeba s sebou mít, jak psa na přepravu v autě připravit a jaké podmínky je třeba splnit? Chcete-li znát odpovědi, v následujících řádcích je najdete.

Přeprava psa v autě, co na to říká zákon a jak na to

V první řadě se podíváme na to, co říká o přepravě psa v autě zákon, konkrétně Zákon o silničním provozu. V tomto zákoně se přeprava psa považuje za přepravu nákladu, na kterou se vztahují ustanovení spadající pod paragraf 51.

Ten říká, přeprava nesmí ohrožovat bezpečnost na silnici, ať už jde o bezpečnost řidiče, přepravovaných osob, přepravovaných zvířat nebo jiných účastníků silničního provozu. Právě proto je důležité zajistit, že pes neovlivní řidiče během jízdy a jeho koncentraci. Ideální volbou jsou tak speciální přepravky nebo boxy.

Nesprávná přeprava psa může mít za následek nejen stres pro vaše zvíře a potenciální rizika zranění či nehody, ale také finanční sankci. Pokud policista během kontroly usoudí, že přeprava psa není bezpečná, může udělit pokutu 60 až 100 €.

Zároveň platí, že přepravní boxy, přepravky nebo jiná k tomu vhodná zařízení chrání nejen vás, ale i vašeho čtyřnohého kamaráda, zejména v případě dopravní nehody. Důležité je však, aby byly tyto pomůcky správně umístěny a upevněny, aby nedošlo k jejich posunu ve vozidle. Takto zabezpečíte absolutní komfort pro vás i psa.

Při plánování delší cesty se psem myslete také na přestávky. Doporučuje se zastavit každé 2 až 3 hodiny, aby měl pes možnost vyvenčit se a hydratovat se.

Jak je to v jiných zemích a proč je třeba pro psa pas?

Při cestování se psem do zahraničí byste měli znát pravidla v zemích, přes které budete cestovat nebo kam pojedete. V rámci Evropské unie je také důležité, aby měl pes mezinárodní Pet pas. Ten je nezbytný pro překročení hranic a zajistí, že zvíře splňuje zdravotní a bezpečnostní standardy pro cestování.

Mezinárodní pas pro psy obsahuje několik informací o zvířeti. Zaznamenávají se v něm údaje o očkování proti vzteklině, což je nezbytné pro vstup do většiny zemí, stejně tak informace o mikropipu, věku psa a jeho zdravotním stavu.

Pokud budete cestovat do České republiky, což je nejčastější destinace, musí být pes očkován proti vzteklině a mít mikročip s řádnou identifikací majitele.

Rakousko a Německo mají podobné požadavky, včetně potřeby mít psa zaregistrovaného v centrální databázi. V Maďarsku a Polsku jsou požadavky ještě přísnější, zejména pokud jde o dokumentaci o očkování a zdravotním stavu psa. Chorvatsko vyžaduje kromě pasu a očkování proti vzteklině i doklad o léčbě proti parazitům.

Poměrně častou destinací je i Itálie, známá svými přísnými zákonnými normami týkajícími se přepravy zvířat. To vyžaduje, aby psi vstupující do země měli mezinárodní pas a byli zaregistrováni v národní databázi.

Nezbytné potřeby: deka nebo přepravka, miska a další

Pokud plánujete cestování autem se svým psem, nezapomeňte na důkladnou přípravu. Ta by měla zahrnovat nejen bezpečnost, ale také dostatek pohodlí a to pro všechny členy posádky. Pamatujte nejen na cestování, ale i na přestávky během něj a na výbavu pejska jak do auta, tak během venčení nebo přímo do cílové destinace.

Jednou z možností, jak zajistit psa v autě, je použití deky či polštáře , který mu poskytne měkké místo k ležení. Tato volba je vhodná buď pro kratší cesty nebo pro psy, které jsou zvyklé cestovat a nevykazují známky nervozity.

Pro aktivnější nebo neklidné psy zkuste použít upínací deky nebo vaničky, které lze připevnit k sedadlům a zabraňují příliš volnému pohybu psa.

Pokud plánujete delší cesty, může být vhodnější použití větší přepravky či klece, které se umisťují do zavazadlového prostoru vozidla. Tyto přepravky chrání interiér auta, ale také zajišťují, že pes má dostatečně velký prostor k tomu, aby si mohl pohodlně lehnout a cítil se bezpečně. Zároveň zabrání jeho „létání“ po prostoru.

Při cestování nezapomeňte ani na misky na vodu. by měl mít během cesty přístup k čisté vodě, zejména během přestávek. Praktické je mít po ruce i utěrky a čistící potřeby pro případ, že by pes zvracel. Doporučujeme také gumové rohože či koberce .

Co dělat, pokud slintá, zvrací nebo ještě není na cestu zvyklý?

Když váš pes během cesty autem slintá, zvrací nebo ještě není na cestování zvyklý, existuje více opatření, která můžete podniknout, aby se cítil lépe. Úplně prvním krokem je zajistit, aby byl před cestou pořádně vyvenčen.

Druhým krokem by mělo být postupné zvykání na jízdu v autě. Začněte s krátkými trasami, aby si váš pes zvykl na prostředí auta a na pohyb vozidla. Tyto krátké jízdy pak můžete postupem času prodlužovat. Pamatujte, tento proces může trvat i delší dobu v závislosti na temperamentu a věku vašeho psa, není třeba nikam spěchat.

Zároveň je důležité, aby pes nebyl krmen několik hodin před plánovanou cestou, prázdný žaludek pomáhá předcházet zvracení. Pokud se i tak objevují nevolnosti, můžete zkusit léky, ale až po poradě s veterinářem a jen výjimečně.

Pokud váš pes stále projevuje silný odpor a stres při cestování autem, je možné, že je v kategorii psů, které nejsou na cestování v autě v interiéru stavěno. V takovém případě je dobré zvážit alternativy, zejména kratší cesty nebo cestování jiným způsobem. Můžete také zkusit použít uklidňující feromonové difuzéry nebo žvýkací hračky.

V každém případě platí, že pokud budete mít dostatek trpělivosti a dodržíte všechna zmíněná opatření, cestování vašeho psa v autě může být skvělý zážitek!

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku