expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Značka Porsche: založení, historie a nejznámější modely


11.10.2024
 | 
6 min. čtení.

Vznik značky Porsche a stručná historie od jejího založení až po současnost

Značka Porsche založil v roce 1931 Ferdinand Porsche ve Stuttgartu. Původně se věnovala poradenské a vývojové činnosti v oblasti automobilů a motorů a Porsche, v té době již uznávaný inženýr, se podílel na vývoji VW Brouk. Tento vůz se začal sériově vyrábět v roce 1934 a získal Porschemu dobré jméno.

Během druhé světové války byla společnost Porsche pověřena vývojem a výrobou slavného tanku Tiger II a stíhače tanků Ferdinand. Jednalo se však pouze o krátkou epizodu.

Po válce se Porsche plně soustředil na výrobu automobilů a po přesunutí výroby do rakouského Gmündu se začal věnovat automobilovému průmyslu. se uskutečnila první sériová výroba vlastního modelu pod názvem Porsche 356. V tomto městě však bylo vyrobeno pouze 49 kusů tohoto vozu.

Následovalo stěhování zpět do Německa, kde se firma usadila v Zuffenhausenu a zde zahájila plnou výrobu modelu 356. Oficiálně se jednalo o první sériově vyráběné Porsche, ale již předtím vznikl první vůz z dílny Ferdinanda Porscheho. Byl to model Porsche 64, který postavil již v roce 1938.

Tento model však využíval řadu komponentů z VW Brouk a nebyl masově vyráběn a rozšířen. Každopádně to byl právě on, který ukázal značce Porsche, že se chce vydat cestou osobních vozů, a to dodnes.

Historické modely: nejprve Porsche 356, poté 911, Boxster a Cayman

V prvních desetiletích existence značky Porsche se řada jejích modelů zapsala do automobilové historie, a to jak z hlediska designu, tak především kvality provedení.

Mezi tyto ikonické modely patří již zmíněné Porsche 356, které bylo prvním vozem vyrobeným pod značkou Porsche. Model 356 zaujal svou jednoduchostí a agilitou, které definovaly značku jako výrobce sportovních vozů. Vůz měl velmi aerodynamické tvary a byl spolehlivý nejen na silnici, ale i na závodním okruhu.

Jeho legendárním nástupcem se stalo Porsche 911, které bylo představeno v roce 1963. Vůz měl nezaměnitelný zaoblený profil, šestiválcový motor umístěný vzadu a celkový charakter, který z něj činil výjimečný sportovní vůz své doby.

Na přelomu 20. a 21. století představila společnost Porsche další dva ikonické modely, které se zapsaly do historie. Prvním byl Boxster, kabriolet, který přišel na trh v roce 1996. Tento model přinesl nezapomenutelný zážitek z jízdy a dočkal se pozdějších iterací. Vůz byl poháněn již osvědčeným šestiválcovým motorem o objemu 2,5 litru.

Druhým ikonickým modelem bylo dvoumístné kupé Porsche Cayman, které mělo premiéru v roce 2005. Tento model vycházel z modelu Boxster, takže měl motor pod zadní nápravou a pohon zadních kol. Jeho zdvihový objem však již činil 3,4 litru a měl výkon až 295 koní.

Nabídka značky dnes? Taycan, 718, Macan a Panamera

Dnes značka Porsche nabízí také několik modelů, které pokračují v tom nejlepším, co ji proslavilo, včetně výkonu, inovací a dokonalého designu.

Dobrým příkladem je model 7 18, která spojuje výše zmíněné legendární Boxster a Cayman. Porsche 718 pokračuje v tradici vzrušujících jízdních zážitků díky nízké hmotnosti a ideálnímu rozložení hmotnosti. Splňuje tak všechny požadavky na sportovní vůz a zároveň je k dispozici s různými typy motorů a výkonnostními třídami.

Zajímavý je také model M acan , kompaktní SUV, které přináší zážitky z jízdy s vozem Porsche lidem zaměřeným na rodinný segment. Vůz kombinuje výkon s praktičností a prostorem a je ideální pro toho, kdo hledá výkonný a zároveň rodinný vůz.

Legendární je již Porsche P anamera, Luxusní sportovní sedan, který stírá rozdíly mezi výkonným sportovním vozem a luxusním dálkovým vozem. Panamera nabízí prostorný interiér se špičkovým dílenským zpracováním, vyspělou technologií a výkonnými motory. Pokud hledáte maximální komfort a výkon v jednom balení, je to právě tento vůz.

Dalším zajímavým modelem je T aycan, První plně elektrické vozidlo značky Porsche. Model kombinuje tradiční dynamiku a výkon s inovativní technologií elektrického pohonu. Jak je tedy vidět, automobilka se pouští i do tohoto segmentu vozů.

Závěrečné srovnání výhod a nevýhod značky Porsche

Porsche je dnes synonymem špičkového výkonu a inovací v kombinaci s jedinečnou historií automobilového průmyslu. Ve vozech této značky se snoubí tradice s neustálou snahou o pokrok, což přináší jedinečné zážitky.

Tato vozidla jsou navržena tak, aby poskytovala jízdní výkony a vlastnosti přímo ze světa prémiových vozů, které jsou výsledkem desetiletí inovací a technologického vývoje. Porsche je navíc známé svým ikonickým a léty prověřeným designem, který přitahuje pozornost každého a stává se také luxusním symbolem společenského postavení.

Vlastnictví vozu Porsche má samozřejmě i druhou stránku. Jedním z hlavních faktorů je nejen vysoká cena modelů, ale také údržba a opravy, které jsou spojeny s pokročilými technologiemi a specializovanými komponenty vozů.

Je také pravda, že zatímco modely jako Macan a Panamera nabízejí praktičnost, většina sportovních vozů je pro každodenní použití nepraktická, zejména svou drsností.

Přesto všechno je vlastnictví vozu Porsche zážitek. Nejen jako symbol exkluzivity a špičkového řemeslného zpracování, ale hlavně kvůli zážitku z jízdy. Ten pro majitele vozů stojí za všechny peníze, které koupě a vlastnictví vozu Porsche vyžaduje. Pokud tedy chcete vůz, za kterým se budou všichni na silnici ohlížet, je Porsche rozhodně skvělou volbou!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku