expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Poruchy olejového čerpadla – co je způsobuje a jaké jsou příznaky?


Olejové čerpadlo dodává olej, který je potřebný k mazání vašeho motoru, když je v chodu a zároveň brání kontaktu mezi částmi motoru. Také absorbuje teplo z pohyblivých komponentů motoru. I když je čerpadlo jedním z nejodolnějších částí ve vašem vozidle, je důležité znát příznaky poškozeného olejového čerpadla dříve, než zcela selže.



Pokud je olejové čerpadlo opotřebované nebo nefunguje, motor bude trpět hladem oleje, což bude mít za následek vážné poškození motoru. Tento článek pojednává o příznacích poškozeného olejového čerpadla.

Příznaky

Výrazné snížení tlaku motorového oleje

Protože primární funkcí olejového čerpadla je regulace tlaku oleje, špatné olejové čerpadlo způsobí pokles tlaku oleje v motoru. Prvním indikátorem bude téměř vždy svítící kontrolka nízkého tlaku oleje na palubní desce .

Nezapomeňte zkontrolovat hladinu oleje a doplňte požadované množství oleje. Pokud problém přetrvává, může se jednat právě o vaše olejové čerpadlo. Pokud problém budete ignorovat, mohou se vyskytnout následující příznaky.

Zvýšená teplota motoru

Nedostatek oleje v motoru způsobí, že se komponenty budou navzájem třít, což bude mít za následek vysoké teploty motoru. Rozsvítí se kontrolka tepla na palubní desce, která vás upozorní na zvýšenou teplotu motoru.

Přehřáté motory mohou vést k potenciálně horším problémům . Proto je vhodné se problémem zabývat co nejdříve. Opravy bývají totiž velmi nákladné a někdy je ani nelze provést. Jediným řešením bývá mnohdy výměna celého motoru.

Hluk

Neobvyklý hluk z hydraulických zdvihacích zařízení, ventilového rozvodu nebo olejového čerpadla je zvukovým indikátorem poruchy olejového čerpadla. Pokud je motor správně namazán, hydraulická zdvihací zařízení jsou téměř nehlučná, takže jakýkoli hluk vycházející ze zdvihacích zařízení naznačuje nedostatek oleje.

Systém ventilového rozvodu také obsahuje pohyblivé komponenty, které bez oleje přestanou fungovat správně nebo tiše. Nakonec, pokud uslyšíte vrčení v olejovém čerpadle, znamená to, že olejové čerpadlo přestalo fungovat.

Kontrola olejového čerpadla

Pokud narazíte na některý z výše vysvětlených příznaků, pečlivě zkontrolujte své olejové čerpadlo. Pokud se ho rozhodnete zkontrolovat svépomocí, hledejte uvnitř čerpadla nečistoty. Nečistoty v čerpadle jsou určitým znakem jeho poškození. V opačném případě si můžete nechat zkontrolovat olejové čerpadlo mechanikem v autoservisu.

Znalost příčin poruchy olejového čerpadla vám může pomoci při údržbě nového čerpadla. Nemůžete zabránit opotřebení olejového čerpadla z důvodu běžného opotřebení. Jeho životnost však můžete prodloužit dodržováním správných postupů údržby a zachycením jakýchkoli poruch v jiných částech vozidla, které by mohly mít vliv na výkon olejového čerpadla.

Údržba olejového čerpadla

Pokud součástka ve vašem vozidle závisí na kapalině a dojde k jejímu předčasnému poškození, prvním krokem při odstraňování problémů by měla být kontrola hladiny kapaliny. V případě olejového čerpadla může olej unikat ze systému přes praskliny nebo otvory . To sníží hladinu oleje v systému a zabrání čerpadlu dosáhnout optimálního výkonu.

Pokud se olej ve stanovených intervalech nevymění, může to mít za následek hromadění nečistot v olejovém čerpadle. Vhodné motorové oleje naleznete na našem webu filtreaoleje.sk

Kolik stojí nové olejové čerpadlo?

Pokud dojde k tomu nejhoršímu a bude třeba vyměnit olejové čerpadlo, tak vás pravděpodobně bude zajímat, kolik vás to bude stát. Cena nového olejového čerpadla se liší zejména v závislosti na typu motoru. Většina se však pohybuje v rozmezí od 200 do 300 eur, přičemž jsou i dražší typy.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku