expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Přehled, jaké jsou typy a ceny dálničních známek na Slovensku


Se železnou pravidelností je začátek roku pro motoristy obdobím koupě dálničních známek. V minulosti šlo zejména o klasickou roční známku, dnes už je nabídka mnohem pestřejší. Za pár měsíců už bude roční známka minulostí, naopak přibude jednodenní. Jaká je celá nabídka známek, pro koho jsou povinné a kolik známky stojí?



10 denní, měsíční, 365 denní, roční i 1 denní známka

Povinnost mít dálniční známku k používání zpoplatněných úseků dálnic a rychlostních byla zavedena již v roce 1995. Původně šlo o klasické papírové samolepící známky, později is ochranným hologramem, které se lepily na čelní sklo.

Od roku 2016 jsme přešli z papírových na elektronické dálniční známky, kde už nemusíte kupovat jejich fyzickou podobu a vystačíte si is nákupem online.

Dálniční známky se u nás kupují na určité období. Aktuální nabídka zahrnuje známky na období 10 kalendářních dnů, 1 kalendářního měsíce, 365 dní od momentu nákupu a 1 roku od prvního ledna aktuálního kalendářního roku do 31. ledna následujícího kalendářního roku. Brzy však přijde v tomto ohledu ke změnám.

První změnou je zrušení klasické roční známky, která skončí již za několik měsíců. Tu jste si dosud mohli koupit kdykoliv během roku, ale její platnost byla ohraničena zmíněným termínem, čili maximálně 31. leden příštího roku.

Druhou a pro motoristy příjemnější změnou je, že od března 2024 bude do systému známek zavedena nová a velmi praktická 1-denní dálniční známka. Ta bude platit 24 hodin od jejího zakoupení nebo od označení začátku platnosti a bude určena pro příležitostné řidiče nebo ty, kteří budou dálnicemi na Slovensku pouze projíždět.

Kdo si musí známku zakoupit a pro koho je povinná?

Povinnost zakoupit si a mít platnou dálniční známku platí pro každého, kdo chce se svým motorovým vozidlem používat zpoplatněný úsek silnice, dálnice nebo rychlostní silnice. Platí přitom, že dálniční známku musí mít také elektromobily .

Povinnost platit za používání zpoplatněných úseků vyplývá ze zákona č.j. 488/2013 Sb. o dálniční známce a vztahuje se na dvoustopá motorová vozidla.

Zákon přesně jmenuje, že tuto povinnost mají dvoustopá vozidla nebo jízdní soupravy do hmotnosti 3,5 tuny, dvoustopá vozidla kategorie M1 bez ohledu na největší technicky přípustnou celkovou hmotnost a dvoustopé jízdní soupravy tvořené vozidlem kategorie M1 a N1 bez ohledu na největší technickou přípustnou hmotnost. soupravy.

Zákon přesně stanoví, že řidič vozidla nebo jízdní soupravy si musí známku zakoupit před užíváním vymezených úseků dálnic a rychlostních silnic. Zároveň je za to podle zákona zodpovědný i provozovatel vozidla nebo jízdní soupravy.

Zatímco v minulosti, kdy ještě u nás platily klasické papírové a samolepící dálniční známky, prováděla kontrolu jejich používání převážně policie a to osobní kontrolou, v dnešní době je kontrola ponechána na automatizovaný kamerový systém. Ten je umístěn zpravidla pravidelně podél celé sítě dálnic a rychlostních silnic.

Kde budete dálniční známku potřebovat a kolik stojí?

Ať už se vypravíte do Tater nebo jen kousek za hlavní město, bez dálniční známky se obejdete jen velmi těžko. Pokud i ano, cesta bude neúměrně dlouho trvat, bude velmi nepohodlná a je třeba se připravit na zpomalení procházením obcí a míst.

Od úhrady platby za používání zpoplatněných úseků jsou osvobozena některá konkrétní vozidla a jízdní soupravy, například ve službách státu. Pokud jde o „běžné“ případy, za dálnici nemusí platit zaregistrované osoby s průkazem ZTP nebo historická vozidla podle zvláštního předpisu. Všichni ostatní dálniční známku potřebují.

Pokud jde o zpoplatněné úseky, zpravidla jsou to všechny dálnice a rychlostní silnice, které jsou označeny při vstupu a výstupu zvláštním svislým dopravním značením. Některé úseky, které projíždějí obcí či městem, mohou být bez zpoplatnění.

V současnosti je zpoplatněna silniční síť o délce zhruba 622 km. Jedná se o dálnice D1, D2, D3 a D4 a rychlostní silnice R1, R2, R4 a R6. Chcete-li je používat, musíte mít uhrazenou jednu z výše zmíněných dálničních známek a to ještě předtím, než na zpoplatněný úsek dálnice nebo rychlostní silnice vstoupíte, jinak riskujete pokutu.

Za 10 denní dálniční známku aktuálně zaplatíte 12 €, za 30 denní známku dáte 17 € a za roční nebo 365 denní 60 €. 1-denní by měla stát nejvýše 5,4 €.

Nezapomeňte ani na další povinnosti v souvislosti s jízdou

Bez ohledu na to, zda pojedete po dálnici nebo po okresní silnici, kde není třeba mít zaplacenou dálniční známku, nezapomínejte na základní povinnosti.

V případě horských oblastí je na místě opatrnost a to speciálně v zimě. Mimo dálnic a rychlostních cest může být problém s udržováním stavu vozovky, je dobré proto mít po ruce a nasadit sněhové řetězy . Velmi důležité je také umět s nimi jezdit a to zejména do kopce a z kopce, abyste nezpůsobili nehodu nebo někomu neublížili.

Nezapomínejte také na povinnou výbavu, kterou je třeba mít v autě celoročně, důležité je správné sezónní obutí pneumatik a v neposlední řadě i pravidelná kontrola technického stavu vozidla. Výměna oleje a filtrů by měla být samozřejmostí.

Pokud jste již delší dobu nejezdili, oživte si své dovednosti buď pod dohledem někoho zkušeného z okolí, nebo se spolehněte na kondiční jízdy v autoškole. Pokud naopak pravidelně řídíte, neznamená to automaticky, že se už nemáte co učit, v tomto případě doporučujeme zkusit pokročilejší kurzy, například školu smyku.

V souvislosti s dálniční známkou upozorňujeme ještě na jednu povinnost: pokud změníte vozidlo nebo se změní vaše údaje jako držitele či majitele, je důležité aktualizovat údaje v systému elektronického mýta. Vyhnete se tak komplikacím.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku