expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Příprava auta na zimu: nezapomeňte na karoserii i na „vnitřek“


Podzim je už v plném proudu a ani se nenadějete a na dveře vám bude klepat zima. Toto období patří pro motoristy k obzvláště náročným a to jednak nízkými teplotami sahajícími až na bod mrazu, ale také používáním rozpustných solí či startováním „za studena“. Aby to vaše auto zvládlo, přinášíme tipy, jak jej na zimu nejlépe připravit.



Karoserie, podvozek i vhodné pneumatiky

První a základní věcí přípravy auta na zimu je volba vhodného obutí. Zimní pneumatiky jsou dnes podle zákona nezbytné v období mezi 15. listopadem a 15. březnem a to tehdy, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu nebo ledu.

Všeobecný úzus zároveň říká, že na zimní pneumatiky je třeba kvůli jejich dezénu, ale zejména vnitřním vlastnostem přezouvat tehdy, pokud teplota klesá pod 7 °C. Hodně však závisí na tom, zda používáte auto pouze během dne, nebo i v časných ranních či pozdních večerních hodinách. Důležitá je také hloubka dezénu, kde zákon stanovuje minimum 3 mm.

Kromě pneumatik je třeba na zimu připravit i disky, ať už výběrem speciálních „zimních“ typů, nebo alespoň jejich ošetřováním speciálním sprejem. Ten pomůže ik ochraně jejich laku před solí a zabrání vyššímu usazování nečistot na jejich povrchu.

Pozornost je třeba věnovat i podvozku a tak, jak se zvykne mýt po zimě v rámci přípravy na jaře, doporučujeme také jeho umytí na konci podzimu před zimou.

V zimním období dostává řádně zabrat i karoserie a proto je třeba k tomu připravit. Základem je její důkladné omytí, našamponování a dekontaminace od prachu a ostatních nečistot. Takto připravenou karoserii pak navoskujte, ale ne běžným tekutým voskem, ale tím tvrdým. Ten vytvoří pevnější ochrannou vrstvu na jejím povrchu.

Kontrola, doplnění nebo výměna kapalin

Velmi důležitou součástí vozidla pro jeho provoz jak v létě, tak v zimě, jsou provozní kapaliny. V případě zimy je třeba si dát pozor zejména na dvě z nich a to směs do ostřikovačů a chladicí kapalina. V obou případech platí, že pro zimní provoz jsou určeny zcela odlišné typy těchto kapalin, než pro letní.

Pokud jde o směs do ostřikovačů, letní kapalina má složení přizpůsobené pro účinnější odstraňování zbytků hmyzu ze skla, ale není vhodná na zimu. Jakmile klesne teplota pod bod mrazu, může dokonce ucpat trysky trysek ostřikovačů.

Při její výměně za zimní směs si ale třeba dát pozor na jednu velmi častou chybu a to je míchání letní a zimní kapaliny, tomu se určitě vyhněte!

Druhou důležitou provozní kapalinou je chladicí kapalina . Přestože dnes už platí, že výrobci dodávají auto naplněné chladícím médiem odolným i vůči nižším teplotám, neměli byste se na to spoléhat. Navíc, pokud už uplynulo pár let.

Stejně jako u ostatních kapalin i při chladící platí, že časem se oslabují její původní vlastnosti. Standardní životnost jsou 3 roky, takže po uplynutí této doby je dobré celou chladící soustavu vypustit a znovu naplnit. Pokud ještě tato doba neprošla, doporučujeme její doplnění, ale pozor, kapalina musí být v barvě té původní.

Akumulátor, těsnění, stěrače a další nezbytnosti

Součástí přípravy auta na zimu musí být také kontrola autobaterie. Nízké teploty jsou pro akumulátor největší „zlo“, ale nejen pro něj samotný. Zkontrolujte proto důkladně kontakty, je-li to nutné, očistěte je a odstraňte zoxidované vrstvy smirkovým papírem. Tím usnadníte jeho práci při startování a to především v zimě.

Pokud už má vaše autobaterie za sebou nějaký ten rok služby, je dobré nechat změřit její kapacitu před zimou. V případě, že je nízká, nechte ji dobít a po nějaké době změřit znovu. Pokud to nepomůže, nastal nejvyšší čas na její výměnu.

Další oblastí, které je třeba speciálně před zimou věnovat pozornost, jsou gumová těsnění. Standardně je najdete kolem oken, dveří, kolem kufru a střešního okna a samozřejmě i v motoru. Kromě toho, že guma stárne, má tendenci stárnout a v případě mrazu dochází k jejímu praskání ak narušování její vnitřní struktury.

Řešením je v tomto případě ošetření všech takových částí speciálním přípravkem, který dá gumě „živiny“, elasticitu a chrání ji před popraskáním.

Tak jako iv případech klasického těsnění, iu stěračů platí, že mráz je jejich nepřítel a je třeba je před zimou zkontrolovat. Pokud ještě nejsou příliš tvrdé nebo popraskané, věnujte jim pozornost minimálně jejich pravidelným ošetřováním krémem na zimu.

Nezapomeňte ani na speciální doplňkovou zimní výbavu

Aby bylo používání automobilu v zimě bezproblémové, nesmíte zapomenout ani na rozšíření obvyklé doplňkové výbavy. Speciálně v období zimy se vám bude hodit například škrabka na led na okna, která připraví auto ráno do provozu za pár minut.

Doplněním její funkce může být tekutý rozmrazovač oken s postřikovačem. Jeho výhodou je, že kromě rychlého rozmrazení aktuálního ledu působí také preventivně a to díky obsahu chemikálií typu glykol nebo glycerin. Jedná se o látky s nemrznoucím efektem, které po aplikaci na sklo zabrání jeho opětovnému zmrazení během cesty.

Součástí zimní doplňkové výbavy by měla být také smetáček na sníh. Zde si dejte pozor na výběr štětin tak, aby nebyly příliš tvrdé a nepoškrábaly karoserii.

Přestože se to nezdá ai když máte novější auto, součástí speciální zimní výbavy by měly být i startovací kabely na autobaterii. Možná je budete potřebovat vy, možná někdo jiný, protože i přes snahu se právě v zimě může selhání autobaterie přihodit každému. Alternativou k nim může být startovací sada s powerbankou.

Pokud bydlíte nebo často jezdíte do horských oblastí, součástí výbavy musí být i lopatka na odhrabávání sněhu a sněhové řetězy . V jejich případě volte raději standardní kovové, dejte si dobrý pozor na velikost oka i na jejich velikost podle pneumatik.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Za mňa som objavil úžasný obchod na moje autodiely pre moje auto. Určite budem u vás nakupovať aj znova Ak si udržíte svoju kvalitu a služby.
  • + Kontrola kompatibility s autom
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 28.08.2024

100%
Uspořádaná nabídka, příznivé ceny, rychlá reakce na objednávku
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 09.09.2024

100%
  • + Profesionální přístup
  • + Rychlé jednání
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku