expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Příprava auta před dovolenou? Kontrola i dodatečná výbava


26.06.2024

Chystáte se na dovolenou autem? Nezapomeňte se připravit! Tento článek vám poskytne krátký seznam věcí, na které se zaměřit, aby vaše auto bylo připraveno na delší cestu a abyste ji zvládli bez problémů. Dozvíte se, co byste měli zkontrolovat a jakou výbavu byste měli zvážit, chcete-li komfortně cestovat.



Kontrola oleje, brzdové a chladicí kapaliny

V první řadě před odjezdem nezapomeňte zkontrolovat motorový olej , brzdovou a chladící kapalinu. Olej zkontrolujete pomocí měřící tyčinky, vytáhněte ji, otřete a zasuňte zpět, abyste zjistili úroveň. Brzdová kapalina by měla být na správné úrovni a bez nečistot, zkontrolujete ji v jejím zásobníku. Nezapomeňte ani na chladicí kapalinu, která udržuje motor v normální teplotě, obzvláště v letu.

Kontrola poškození disků a pneumatik, dezénu i tlaku

Druhou věcí, která má zásadní vliv na cestování, jsou kola. Podívejte se na disky, zda nemají praskliny nebo jiná poškození. Prozkoumejte také dezén pneumatik, abyste se ujistili, že je dostatečně hluboký pro bezpečné používání. Stejně důležitý je i správný tlak v pneumatikách, který zvyšuje efektivitu jízdy a zlepšuje ovladatelnost vozidla. Nepodceňte ani jedno z toho, jinak nemusíte dorazit do cíle.

Kontrola akumulátoru, svíček a účinnosti brzd

Stejně tak byste neměli odcházet dříve, než zkontrolujete akumulátor, svíčky a brzdy. Ujistěte se, že akumulátor je dobře nabitý a čistý, což zajistí spolehlivý start motoru. Zkontrolujte také svíčky, abyste se ujistili, že jsou v dobrém stavu, také mohou způsobit problémy se startováním. Nezapomeňte si ani ověřit brzdy, zejména jejich funkčnost při prudkém zabrzdění, abyste potom nezažili překvapení.

Kontrola klimatizace, její dezinfekce a doplnění

Před letní dovolenou je třeba samozřejmě zkontrolovat a připravit i klimatizaci. Začněte tím, že zkusíte, zda klimatizace správně chladí. Pokud se vám zdá, že vzduch není dostatečně studený, může to znamenat potřebu doplnit chladící směs. Důležité je také dezinfikovat systém, abyste eliminovali bakterie a plísně, což zlepší kvalitu vzduchu. V nejhorším případě je třeba zkontrolovat těsnění.

Důkladné umytí zvenčí a vyčištění zevnitř

Než vyrazíte na dovolenou, nezapomeňte auto důkladně umýt a vyčistit. Čistý vůz lépe vypadá, ale zvyšuje také bezpečnost díky jasně viditelným světlům, oknům a zrcadlům. Mytí karoserie odstraní špínu, která by mohla poškodit lak a důkladné čištění interiéru odstraní prach a nepříjemné pachy. Toto vám zajistí nejen příjemnější cestu, ale také bezpečnost a to za každého počasí.

Kontrola světel, výměna žárovek a sada náhradních

Pokud jde o kontrolu, nezapomeňte zkontrolovat všechna světla na vozidle. Ujistěte se, že přední světlomety, zadní světla, směrovky a brzdová světla jsou plně funkční. Pokud najdete nefunkční žárovku, okamžitě ji vyměňte. Nezapomeňte si přibalit sadu náhradních žárovek, což může být během cesty užitečné a v některých zemích je to dokonce povinná výbava. Budete mít jistotu, že vozidlo bude vždy osvětleno.

Kontrola povinné výbavy, rezervy a autolékárničky

Povinná výbava , rezerva a autolékárnička jsou věci, které také nepodceňujte. Zjistěte, zda je rezervní kolo připraveno k použití a zda máte k dispozici potřebné nářadí pro jeho výměnu. Také zkontrolujte obsah autolékárničky, abyste měli jistotu, že obsahuje vše potřebné a je v souladu s předpisy země, do které se chystáte. Pro jistotu mějte s sebou lékárničky dvě, během nehody se sejdou.

Doplnění užitečné nepovinné výbavy do auta

Při plánování cesty na dovolenou je třeba zvážit i doplnění některých nepovinných, ale užitečných předmětů. Hasicí přístroj je klíčový v případě požáru, zatímco startovací kabely vám pomohou při problémech s akumulátorem. Kanystr na palivo je praktický, nikdy nevíte, jestli se vám někdy na dlouhé cestě nesjede. Užitečná je také sada na opravu defektu bez nutnosti výměny kola.

Zabezpečení auta proti krádeže z místa dovolené

Dovolená je místo odpočinku a proto je dobré nepříjemnostem předcházet. Instalace alarmu je účinným řešením, které může odradit potenciální zloděje a upozornit na pokusy o neoprávněný vstup. Další možností je mechanické zabezpečení, jako je zámek na volant či řídící páku, které je viditelné a může působit odstrašujícím způsobem. Tato opatření výrazně snižují riziko krádeže vozidla.

Komfortní výbava pro cestování i na léto

Při letních cestách autem je rovněž důležité zajistit i komfort pro všechny pasažéry. Rychlovarná konvice vám umožní připravit teplé nápoje zatímco přenosná chladnička udrží vaše občerstvení chladné. Sjet se může také vysavač, pomůže udržovat interiér čistý. Cestovní polštáře zase zvýší pohodlí při dlouhém sezení během cestování a powerbanky udrží vaše zařízení během cesty nabité.

Bezpečnost vás i vašeho auta před jízdou i během ní

Bezpečnost vás a vašeho auta je při cestování klíčová, ať už před jízdou nebo během ní. Instalace kamery na přední sklo je skvělým způsobem, jak dokumentovat případné nehody a incidenty na silnici, což může být užitečné při řešení pojistných událostí. Před začátkem jízdy je také rozumné použít alkoholtester, abyste se ujistili, že jste schopni bezpečně řídit vozidlo a nepřijdete o řidičský průkaz.

Aktualizace navigace nebo její dodatečná instalace

Posledním užitečným tipem před cestou na dovolenou je aktualizace navigace ve vašem. Pokud ji nemáte, zvažte její dodatečnou instalaci. Aktuální navigace vám zajistí spolehlivé trasy, čímž snížíte riziko zabloudění. Pokud vaše auto nemá zabudovanou navigaci, můžete si nainstalovat aplikaci do chytrého telefonu nebo pořídit přenosnou GPS. V dnešní době je navigace nejen užitečná, ale také nezbytná.

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku