expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Příprava auta pro jaro a léto: umytí, pneumatiky i klimatizace


25.03.2024

Tak, jako před zimou, i před jarem, neboli hlavní motoristickou sezónou, je třeba auto náležitě připravit. Zima lze autu zabrat, zejména nízkými teplotami s mrazem, posypovými solemi na cestách i častým startováním motoru ve studených podmínkách. Zde jsou tipy, jak tyto negativní efekty eliminovat a auto na jaře připravit.



Umytí karoserie a podvozku a vyčištění interiéru

Když se dny začnou prodlužovat a teploty stoupat, je jasné, že jaro a léto klepou na dveře. Pro mnohé je to ideální doba k tomu, aby svá auta probudila ze zimního spánku a připravila je na teplé měsíce v roce. Jak se ale pustit do přípravy?

Základem je důkladné omytí karoserie a podvozku , následně i vyčištění interiéru. Představte si, že po měsících, kdy vaše auto čelilo mrazům, sněhu a posypové soli, mu nyní můžete dopřát tu nejlepší péči. Umytí karoserie a podvozku není jen o tom, aby auto vypadalo dobře, jde v první řadě o jeho ochranu.

Odstranění soli a špíny z podvozku je důležité, abychom předešli korozi, která zkracuje životnost karoserie. Ideální je ruční umytí is voskováním.

Po exteriéru přichází čas na interiér. Ten bývá bohužel během zimy často nepovšimnut, ale o to větší rizika s ním souvisí. Vlhkost a nečistota, které přinášíme na botách, vytváří ideální prostředí pro vznik plísní a šíření různých pachů.

Proto je důležité vysát a vyčistit sedadla, koberce, rohože a nezapomenout na palubní desku a další povrchy. Kvalitní vyčištění interiéru zlepšuje celkový vzhled vozu a zároveň vytváří zdravější prostředí pro vás a vaše spolujezdce. Pokud se dá, čalouněné části, včetně míst pod koberci, je nejlépe kvalitně vytepovat.

Doplnění potřebných technických kapalin

Při přechodu z chladných zimních měsíců do teplejšího počasí musí být součástí přípravy na jaře a léto i doplnění technických kapalin. Na první pohled jde o jednoduchý úkon, ale zároveň platí, že ho mnoho motoristů podceňuje. Chcete-li předcházet možným problémům, nesmíte zapomenout ani na pravidelný servis.

Pokud jde otechnické kapaliny, základem je motorový olej . Zajišťuje mazání a chrání motor před opotřebováním. Výměna oleje udrží motor v dobrém stavu a předejde se problémům v budoucnosti, spolu s ním vyměňte i olejový filtr.

Rovněž byste neměli zapomínat ani na chladící kapalinu, která hraje klíčovou roli v regulaci teploty motoru. Ujistěte se, že její hladina je dostatečná a je čistá.

V době, kdy se počasí mění a na cestách může být i více špíny, je také důležité mít čisté čelní sklo pro lepší viditelnost. Zde platí, že zimní směs kapaliny do ostřikovačů má jiné vlastnosti a složení, než ta letní, což je jeden z hlavních důvodů pro její výměnu. Pozor, nikdy nemíchejte dohromady letní a zimní směs do ostřikovačů.

Speciálně po zimě se objevují na cestách výtluky a bohužel, ne vždy je možné se jim vyhnout. Je tedy logické, že právě na jaře budou nejvíce trpět tlumiče. V této oblasti je dobré podívat se na jejich stav a je-li to nutné, je třeba doplnit i tlumičový olej.

Dobití akumulátoru a doplnění chladiva klimatizace

Mezi další klíčové úkony, které jsou součástí přípravy auta na sezónu, patří dobití akumulátoru a doplnění chladiva klimatizace. Obě oblasti jsou zásadní pro spolehlivý a komfortní provoz vašeho vozu v teplejším počasí, v případě autobaterie i speciálně během chladnějších jarních ran, kdy se může objevit mráz.

Pokud jde o akumulátor, ten je po zimě v dost problematickém stavu. Během období nízkých teplot totiž dochází k jeho oslabení, jelikož chlad snižuje jeho schopnost udržovat náboj. To se vám může vymstít v momentě, kdy teplota znovu klesne.

S příchodem tepla je proto dobré zkontrolovat stav akumulátoru a zajistit jeho úplné nabití. Tímto způsobem následně předejde různým nepříjemnostem s nastartováním auta, ale co je nejdůležitější, takto se zároveň prodlouží jeho životnost. Na dobití existují domácí autonabíječky , k nastartování zase doporučujeme startovací kabely.

Pokud jde o klimatizaci, ta je nedílnou součástí komfortní jízdy, zejména během horkých letních dnů. Pravidelné doplňování chladiva zajistí, že klimatizační systém bude efektivně chladit interiér vozu, což je otázkou pohodlí i bezpečnosti.

V tomto případě se obraťte na profesionální servis, který doplní chladivo příslušného typu. Dezinfekci klimatizace však umíte provést i doma.

Kontrola čelního skla a brzd a přezutí pneumatik

S příchodem teplejších měsíců je třeba věnovat čas a zvýšenou pozornost nejen přípravě auta na sezónní změny, ale také jeho celkovému stavu. Na seznamu základních úkonů by proto měla být kontrola čelního skla, brzd a přezutí pneumatik.

Čelní sklo je vašima očima na cestě a proto je klíčové ujistit se, že je v perfektním stavu. I malá prasklina může pod vlivem teplot rychle narůst a ohrozit viditelnost. Zapomínat není třeba ani na to vyhlášku, která jasně hovoří o tom, jaká poškození čelního skla jsou důvodem k omezení provozu. Každou prasklinu proto opravte.

Důležité jsou také brzdy. Jejich pravidelná kontrola zajistí, že budou reagovat tehdy, když je budete potřebovat. Je-li třeba, vyměňte alespoň brzdové destičky.

Další nezbytností je přezutí pneumatik. Zimní pneumatiky sice poskytují vynikající trakci v chladném počasí, ale v jiném ročním období už to neplatí. Jejich přezutí na ty letní by proto mělo být samozřejmé, zejména, jsou-li letní pneumatiky navrženy tak, aby poskytovaly optimální výkon a bezpečnost právě při vyšších teplotách.

Všechny zmíněné kroky jsou základní stavební kameny pro bezpečné a stejně tak i příjemné cestování během teplejších měsíců. Nezanedbávejte je, abyste si mohli užívat každou jízdu v plném bezpečí as klidem na duši.

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku