expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Problémy s palivem u lodních motorů – jaké palivo je nejvhodnější?


Chcete si užít pobyt na vodě bez problémů s lodním motorem? Potom si přečtěte následující článek, ve kterém vám přiblížíme nejčastější problémy týkající se paliva. Dozvíte se i to, jaké palivo a jaký motorový olej je nejvhodnější pro lodní motor.



Existuje mnoho druhů paliva do lodních motorů, ze kterých si můžete vybrat. Proto byste měli dobře vědět, co je nejlepší pro váš motor a jak se vyhnout zbytečným nepříjemnostem způsobeným špatným palivem.

Motor vašeho člunu je to, co udržuje člun v pohybu, když jej vytáhnete na vodu. Jeho údržba je proto naprosto zásadní! Používání správného paliva je nezbytné pro nejlepší výkon a také životnost motoru.

Zpravidla existují dva typy lodních motorů a to dvoutaktní a čtyřtaktní. Hlavní rozdíl je ten, že v dvoutaktním motoru se mísí palivo s olejem a tak se zajišťuje mazání motoru. U čtyřtaktních motorů se motorový olej nalévá zvlášť jako u automobilů. Nyní se podíváme na nejčastější problémy s palivem u lodních motorů a jejich řešení.

Řešení problémů s palivovým systémem lodního motoru

Někteří odborníci vám řeknou, že pokud máte jakýkoli problém s lodním motorem, v 95% případech se bude týkat paliva. Zde je postup, jak zjistit a vyřešit běžné problémy:

Špinavé palivo

Pokud je pravděpodobné, že palivo zatuchlo nebo se znečistilo, vypusťte palivo z nádrže (například pomocí sifonu) a nahraďte je novým palivem, abyste zjistili, zda se tím problém vyřeší.

Vyměňte filtry

Vaše palivové filtry se mohou dost rychle znečistit a měli byste je vyměnit minimálně jednou ročně. Pokud narazíte na problémy s výkonem vašeho motoru (například nestartování, přerušení napájení, přepětí atd.), zkuste vyměnit palivový filtr a zkontrolujte, zda se tím problém nevyřeší.

Zkontrolujte palivové potrubí

Palivo nemusí správně téci, pokud je potrubí zvlněné nebo spadlé. Zkontrolujte délku vlasce, abyste se ujistili, že nenastaly žádné problémy.

Mechanické nečistoty v palivu

Pokud v motoru zůstane palivo několik měsíců, může se gumovat a zbytky změnit na částice laku, které se přenesou do motoru při dalším nastartování. Pokud nemůžete tyto nečistoty z vedení odstranit pomocí šroubováku, nejlepším řešením bude propláchnout nebo vyměnit palivové potrubí, abyste zabránili možnému poškození motoru.

Jaké palivo použít do lodního motoru?

Všechny současné benzinové lodní motory jsou zkonstruovány tak, aby bezpečně fungovaly na palivo neobsahující více než 10 % etanolu (známé jako E10). Za žádných okolností by se nemělo používat palivo s více než 10 procenty etanolu (například E15 nebo E85) v lodním motoru. Jeho použití vede ke ztrátě platnosti záruky.

Jaký motorový olej zvolit do lodního motoru?

Přesnou specifikaci oleje naleznete v uživatelské příručce. Nicméně téměř v každém případě bude výrobce vyžadovat, aby olej pro čtyřtaktní motory splňoval certifikaci FC-W (na štítku bude uveden symbol FC-W).

Specifikace FC-W přidává požadavek na ochranu proti korozi, který u motorových olejů pro automobily neexistuje a ukládá vyšší minimální hladinu viskozity. To znamená, že olej FC-W nebude tak ředěn jako automobilový olej se stejnou viskozitou při identických podmínkách tepla a otáček za minutu.

Při výměně oleje a filtru postupujte podle pokynů v manuální příručce uživatele. Dvoutaktní motory vyžadují olej, který splňuje normu TC-W, což naznačuje, že se jedná o lodní olej určený pro dvoutaktní motor. Konkrétní požadavky na dvoutaktní oleje naleznete ve své uživatelské příručce.

Kvalitní motorové oleje do různých typů lodních motorů naleznete na našem eshopu filtreaoleje.sk

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
  • + Skvělé ceny
  • + Rychlé doručení
  • + Vynikající kvalita zboží
  • + Perfektní balení
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Skvělé. Velmi doporučuji!
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Vše OK
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku