expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Proč je důležité měnit motorový olej?


Motorový olej je jedna z nejdůležitějších provozních kapalin v motoru. Jedná se o kapalinu, kterou je třeba po určitých intervalech pravidelně měnit. Víte však, proč je třeba olej měnit a co by se stalo, kdybyste tak neučinili? Právě na to se podíváme v následujícím článku.



Každý spalovací motor potřebuje ke svému životu motorový olej . Ten plní hned několik funkcí a to mazací, chladící, čistící, těsnící a navíc chrání části motoru před korozí . Na motorový olej se kladou vysoké požadavky a proto je třeba dbát na to, aby se v motoru nenacházel starý znehodnocený olej. V opačném případě může nastat několik nepříjemných situací.

1.  Snížený výkon

Pokud je olej v motoru starý, tak zvykne v sobě obsahovat příliš mnoho pevných částic (saze), které mohou postupem času ucpat olejový filtr. To následně zabraňuje oběhu oleje v motoru, což vede ke snížené pohyblivosti motorových částic. Tím pádem se sníží výkon motoru. V některých případech to ani nepoznáte, jindy zase jasně cítit, že vaše auto netáhne tak, jako kdysi.

2. Větší hlučnost

Pokud je motor správně mazán, tak jeho hlučnost není vysoká. Naopak, pokud se v motoru nachází starý olej, motor je mnohem hlučnější a to zejména při nižších teplotách, hned po startu. Lze zaslechnout i kovové zvuky , což může znamenat nejen výskyt starého oleje v motoru ale i jeho nedostatek.

3. ¦Zničení motoru

Zanedbání pravidelné výměny motorového oleje může vést až ke zničení motoru. I když by se to nemělo stávat, pravda je taková, že motor spotřebovává olej. To může být způsobeno opotřebovanými ložisky či těsněním na turbodmychadle ale i poškozením pístních kroužků, válců či pístů. Čím je olej starší, tím větší je šance, že se tyto části motoru poškodí. Spalování motorového oleje si můžete všimnout i díky modrému kouře vycházejícího z výfuku . No a pokud není v motoru dostatek oleje, dochází k trvalému poškození jeho částí, přehřátí a následně zadření motoru.

Z výše uvedeného můžeme konstatovat, že zanedbaná výměna oleje může mít katastrofální následky, které vás donutí sáhnout hluboko do peněženky. Dávejte si proto pozor na dodržování výrobcem předepsaných intervalů výměny motorového oleje.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku