expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Proč je motorový olej důležitý pro turbodmychadlo?


Turbodmychadlo je u naftových motorů velmi efektivní částí motoru, která napomáhá správnému spalování. Tato část by se však neobešla bez motorového oleje, který je pro turbo tak důležitý. V tomto článku se podíváme na to, jaká je jeho funkce a co by se stalo, kdybychom motorový olej vynechali.



Co je turbodmychadlo?

Turbodmychadlo, hovorově známé jako turbo, je turbínové zařízení s nuceným sáním, které zvyšuje účinnost a výkon spalovacího motoru tím, že do spalovací komory vhání stlačený vzduch. Toto zlepšení oproti výstupnímu výkonu motoru s atmosférickým sáním spočívá v tom, že kompresor může do spalovací komory natlačit více vzduchu, čímž zlepšuje samotný spalovací proces.

Jaká je funkce motorového oleje?

Mazání pomocí motorového oleje je nezbytné pro turbodmychadla, která se otáčejí při extrémně vysokých otáčkách, aby zvýšila výkon motoru tím, že vtlačí více vzduchu do spalovací komory.

Chlazení

Tyto vysoké rychlosti otáčení znamenají stejně vysoké provozní teploty a pracovní tlak. Díly, které se neustále navzájem otírají, mohou rychle vést k nadměrnému opotřebení a případně k poruše turbodmychadla. Mazací olej vykonává zásadní práci, chladí hřídel a ložiska a poskytuje správné množství mazání, aby se předešlo problémům způsobeným nadměrným opotřebováním.

Olej má chladící účinek , když prochází hadicemi turbodmychadla. Je důležité zajistit, aby bylo vždy dostatek oleje pro rychlé a efektivní předání tepla z částí turbodmychadla do samotného oleje. To snižuje teplotu a udržuje ji v ideálním rozmezí.

Díky tomuto procesu zůstává vůle mezi částmi stejná, protože nedochází k rozšíření v důsledku tepla, které by je mohlo poškodit.

Čištění

Je zřejmé, že oblast musí být udržována čistá. To je nezbytné, protože jakékoli zbytky, které tvoří usazeniny v oblasti kolem ložisek a na hřídeli, ovlivní rovnováhu ložiska a rychle povedou k opotřebení a poruše.

Olej obsahuje detergenty a dispergační prostředky , jejichž úkolem je zajistit, aby se nečistoty vznikající při spalování nehromadily na kovových površích. Tyto přísady hrají zásadní roli tím, že zabraňují tvorbě usazenin, které by bránily cirkulaci oleje, a tím znemožňují správné ochlazení oblasti a zvýšení teploty.

Podobně syntetické oleje také pomáhají udržovat oblast čistou. Vynikající pohlcují nečistoty, což z nich činí užitečného spojence při pokusu o udržení vašeho turbodmychadla v dobrém stavu, aby se zajistilo jeho správné fungování. Nečistoty v oleji jsou odstraněny filtry.

To vše pomáhá zvyšovat schopnost oleje mazat pohyblivé části a udržovat tak turbodmychadlo efektivně. Usazený filtr turbodmychadla může být také nepříznivě ovlivněn usazeninami .

Ty snižují množství procházejícího oleje tím, že umožňují hromadění nečistot, čímž účinně přerušují přívod oleje do turbodmychadla. A pokud se k turbodmychadlu dostane méně maziva, bude nedostatečně chlazeno a mazáno, což může dříve či později vést k poruše turbodmychadla.

Poruchy turbodmychadla

1.    Přehřátí turbodmychadla

K přehřátí turbodmychadla dochází vlivem vysokých teplot ve výfukových plynech ale i při náhlém vypnutí motoru. Náhlé zastavení a vypnutí motoru po vysokém výkonu vede k přehřátí a spečení motorového oleje . Než vypnete motor byste měli zůstat na místě alespoň 1 minutu a nechat motor běžet na volnoběh.

2.   Nečistoty v motorovém oleji

Pokud se v motorovém oleji nacházejí nečistoty, může to vést k poškození ložisek turbodmychadla. Právě z tohoto důvodu se vždy doporučuje provést včasnou výměnu motorového oleje a olejového filtru při každé výměně turbodmychadla.

Chcete-li se vyhnout problémům s turbodmychadlem, proveďte následující kroky:

· Mazivo : Pokud vaše vozidlo nemá filtr pevných částic, používejte syntetické výrobky jako SAE 5W-40 nebo 5W-30. Vhodné motorové oleje naleznete i na našem eshopu www.filtreaoleje.sk

· Údržba : Údržba by se měla řídit harmonogramem náročných podmínek, což znamená, že je třeba snížit počet kilometrů při výměně oleje, aby se v oleji hromadilo méně nečistot. Příslušný počet kilometrů je uveden v servisní příručce.

Budete-li se řídit pokyny pro výměnu oleje, je mnohem menší pravděpodobnost poruchy turbodmychadla. To pro vás znamená menší obtíže a nižší náklady na opravy.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku