expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Proč váš motor spaluje motorový olej?


Zpozorovali jste, že se vám často utrácí motorový olej a vy jej musíte neustále doplňovat? Nejenže vás to stojí zbytečný čas a peníze, navíc poškozujete tím vás motor. Pojďme se podívat, proč vaše auto spaluje motorový olej a do jaké míry je to ještě normální!



I když je přirozené tvrdit, že jakákoli spotřeba oleje naznačuje problém s motorem, může to být normální součást provozu motoru, v závislosti na vozidle. Některé automobilky dokonce považují spotřebu oleje až do jednoho litru každých 3000 km za normální.

Nadměrná spotřeba oleje však přináší problémy, včetně následujících:

  • Pokud hladina oleje klesne pod bezpečnou úroveň, ponechá části motoru nechráněné
  • Způsobuje, že ztrácíte čas a peníze častým doplňováním oleje
  • Zvyšuje škodlivé emise
  • Snižuje výkon motoru

Proto vaše auto spaluje motorový olej?

Motorový olej je jako voda, která se v horkém dni odpařuje. Stejně jako sluneční světlo zvedá molekuly vody do vzduchu, vysoké teplo motoru může zvednout nestabilní molekuly z oleje, což způsobí pokles hladiny oleje. Odpařený olej následně vystupuje z motoru přes ventilační systém klikové skříně.

Těkavost motorového oleje popisuje, jak snadno se odpaří, když je vystaven vysokému teplu. Čím vyšší je volatilita, tím vyšší je jeho tendence k vypařování. Čím více se olej odpaří, tím méně oleje zůstane k mazání jednotlivých částí motoru a tím dříve budete muset ztracený olej doplnit. Pokud pravidelně používáte motorové vozidlo, s tímto jevem jste se mohli setkat.

Hustý olej zůstane v motoru

Když se lehké prvky v oleji odpaří, viskozita oleje se zvýší. Tento hustší olej nutí motor pracovat tvrději, což má za následek několik problémů včetně následujících:

  • Ztráta výkonu
  • Snížená spotřeba paliva
  • Špatné startování při nízkých teplotách
  • Zvýšené usazeniny motoru

Na vině jsou často mechanické problémy

Ke spotřebě oleje může přispět i množství mechanických problémů, přičemž hlavním viníkem jsou opotřebované nebo zaseknuté pístní kroužky. Kroužky jsou zodpovědné za vytvoření těsnění proti stěně válce, které zabraňuje vniknutí oleje do spalovací komory a následnému spalování.

Při stahování dolů kroužky seškrabují přebytečný olej ze stěny válce do klikové skříně. K vytvoření dobrého těsnění musí být prstencové drážky pravé a ploché, bez rozšíření a kroužky se ve svých drážkách musí volně pohybovat. V opačném případě může olej unikat do spalovací komory.

Možná řešení

V některých případech může použití motorového oleje s vyšší viskozitou pomoci vyplnit rozšiřující se mezeru mezi kroužky a stěnou válce, čímž se sníží spotřeba oleje. Někteří výrobci automobilů doporučují více viskozit oleje na základě klimatu, například 5W-20 v chladnějším počasí a 10W-30 v teplém podnebí. Většina však doporučuje jednu viskozitu. Můžete také zkusit použít čistící prostředek k uvolnění uvízlých kroužků.

Propláchnutí motoru a převodovky speciálním přípravkem pomáhá čistit usazeniny pístů a kroužků a podporuje vytváření dobrého těsnění, aby se snížila spotřeba oleje. Tato vysoce kvalitní přísada do paliva pomáhá udržovat písty a kroužky čisté tak, aby byl zajištěn maximální výkon motoru.

Přejděte na na syntetický olej

Také je vhodné použít vysoce kvalitní syntetický motorový olej, který odolává spotřebě oleje. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitních syntetických základových olejů, které nabízí zvýšenou odolnost vůči teplu. Díky tomu přirozeně odolávají spotřebě oleje lépe než konvenční oleje. Několik testů ukázalo, že kvalitní syntetický motorový olej umí snížit spotřebu motorového oleje až o 40%.

Kvalitní syntetické motorové oleje naleznete na našem e-shopu www.filtreaoleje.sk

Shrnutí

Snížená spotřeba oleje znamená méně stráveného času a minutých peněz při častém doplňování paliva. Také vám to dává jistotu, že váš motorový olej se při extrémních vedrech neodpařuje a místo toho dělá to, k čemu je určen - chrání váš motor.

Katalog produktů
;
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku