expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Proč vaše auto spaluje motorový olej?


Možná jste se někdy zamýšleli nad tím, jak je možné, že vám po určité době uniká motorový olej a musíte jej neustále dolévat. Jednou z příčin může být spalování motorového oleje ve spalovacím prostoru. Jde samozřejmě o nežádoucí jev, ale proč se to děje? Na to se podíváme v následujícím článku.



Motory mohou spalovat motorový olej hned z několika důvodů. Tady jsou ty nejčastější:

  • Opotřebované pístní kroužky
  • Opotřebovaná těsnění ventilů
  • Nekvalitní motorový olej
  • Příliš nízká viskozita oleje

Pístní kroužky

Většina pístů v motoru má tři kroužky, dva těsnící a jeden stírací. Horní a druhý kroužek jsou zodpovědné za pevný stlačení stěny válce a za utěsnění spalovací komory tak, že udržují spalovací plyny a olej mimo spalovací prostor.

Stírací kroužek zase seškrabuje olej ze stěny válce na konci válce a vrací jej zpět do olejové vany. Protože extrémně tenký film oleje maže rozhraní mezi kroužkem a stěnou válce, je normální, že část oleje se spálí. To, co představuje „normální“ spotřebu oleje, však závisí na motoru.

Těsnění ventilů

Těsnění ventilů také zabraňují vstupu motorového oleje do spalovací komory. Protože je zde přítomen olej pro mazání těsnění a pro udržení jejich pružnosti, část oleje se během spalování spálí. Přesto by novější motory neměly spalovat příliš mnoho oleje.

Ve skutečnosti byste mezi intervaly výměny nemuseli dolévat příliš mnoho oleje, pokud vůbec nějaký. Zejména v tom případě, používáte-li vysoce kvalitní plně syntetický olej. I přesto však nezapomeňte pravidelně kontrolovat hladinu oleje.

Opotřebení bohužel nezabráníte

Navzdory našemu maximálnímu úsilí se všechny věci časem opotřebují, a to se týká i částí motoru. Opotřebované pístní kroužky mohou vytvořit mezeru mezi pístem a stěnou válce. Během provozu může olej sklouznout přes kroužky do spalovací komory, kde prohoří spolu s palivem. Ke spalování oleje v motoru přispívají i opotřebovaná těsnění ventilů.

Stejný scénář mohou mít na svědomí i zaseknuté kroužky. Používání nekvalitního oleje, který neodolává chemickému rozkladu, může vést k usazeninám, které způsobí zaseknutí pístních kroužků. Když se to stane, pístní kroužky již nedrží ve vložce válce a mohou vést ke zvýšené spotřebě motorového oleje.

Vyhněte se nekvalitnímu oleji

Možná nemáte opotřebované pístní kroužky či těsnění ventilů, jen používáte nekvalitní motorový olej se slabou tepelnou odolností. Levné motorové oleje obsahují lehké, nestabilní molekuly, které se za vysokého tepla snáze odpaří, podobně jako sluneční teplo odpaří molekuly vody z louže. Výsledkem je, že hladina oleje klesá, protože se olej mění na uhlíkové usazeniny v celém motoru.

Používejte správnou viskozitu oleje

Další možností, i když méně pravděpodobnou, je, že ve svém motoru používáte olej s nízkou viskozitou. Viskozita je definována jako odpor proti tečení. Čím je viskozita nižší, tím je olej řidší. V praxi to jednoduše znamená, že řidší olej bude klouzat kolem opotřebovaných kroužků nebo těsnění ventilů mnohem snadněji než hustší olej.

Správná viskozita oleje pro váš motor je pravděpodobně vytištěna na uzávěru plnicího otvoru oleje. Pokud ne, naleznete jej v uživatelské příručce od vozidla.

Někteří výrobci doporučují rozsah viskozit v závislosti na teplotě. Použití nejvyšší doporučené viskozity může pomoci uzavřít mezeru mezi kroužky a otvorem válce, čímž se sníží spotřeba motorového oleje.

Dejte si záležet na výběru oleje

Na závěr vám jen poradíme, abyste si dali záležet na výběru motorového oleje. Kupovat levné a nekvalitní oleje se vám z dlouhodobého hlediska nevyplatí. Proto si předem zjistěte, jaký olej vaše auto potřebuje. S oleji od nás budete jezdit vždy vysmátý a zažijete výkon na plné obrátky!

S tím jaký olej potřebujete vám velmi rádi pomůžeme a můžete nás kontaktovat a vyspecifikujeme vám olej na míru.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku