expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Rozdíl mezi minerálním a syntetickým olejem


Když se zmíní motorové oleje, tak mnohým napadne, že se zvyknou dělit na minerální a syntetické. Většina lidí však ví jen to, že syntetické jsou dražší, ale nezná mezi nimi skutečný rozdíl. Právě na to se dnes podíváme, kde si v úvodu tyto oleje představíme a potom si povíme základní rozdíly mezi nimi.



Minerální oleje

Jedná se o nejzákladnější paletu motorových olejů a používá se pro většinu běžných vozidel. Minerální oleje jsou rafinované ropné oleje, které podléhají zpracování tak, aby působily v širokém teplotním rozsahu a obohatily se o další přísady, aby vyhověly dalším specifickým požadavkům. Tyto motorové oleje dobře fungují pro každodenní vozidla jezdící v podmínkách, které nejsou příliš extrémní (horké, studené, prašné, kopcovité, namáhavé atd.)

Syntetické oleje

Syntetické oleje jsou v podstatě pouze minerální oleje, které v laboratoři procházejí úpravou. Na tyto oleje se kladou specifické požadavky, jako je výkon při nízkých, vysokých teplotách nebo za mimořádného stresu. Možné toho je dosáhnout pomocí rozkladu minerálního oleje na jeho základní molekuly. Tento proces je však nákladný a pracný, což zvyšuje cenu syntetických olejů.

Jaké jsou základní rozdíly mezi minerálním a syntetickým olejem?

1. Minerální olej se vyrábí přímým zpracováním ropných produktů, zatímco syntetický olej se vytváří v laboratorních podmínkách.

2. Syntetické oleje obsahují mnohem méně nečistot. Tato kvalita dává jistotu, že při běžícím motoru nebude docházet k nadměrnému znečištění ze složek obsažených v oleji.

3. Minerální olej může přinést více užitku automobilu s vysokým počtem najetých kilometrů. Naopak syntetický se častěji používá pro nové automobily. Mnozí výrobci dávají do aut v továrně právě syntetický olej.

4. Minerální olej závisí na kolísání teploty a neodolává náhlým změnám teploty. Při vysokých teplotách se dokáže rychle odpařit, při nízkých teplotách zamrzne. Syntetický produkt není tímto účinkem ovlivněn a může vydržet téměř jakýkoli teplotní efekt.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku