expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Rozdíl mezi zimní a letní směsí do ostřikovačů


Známe letní a zimní směs do ostřikovačů. Možná si řeknete, že mezi nimi není velký rozdíl, ale opak je pravdou. V případě použití letní směsi v zimních měsících si můžete vydělat nepříjemné problémy. V tomto článku se podíváme na rozdíl mezi těmito směsmi a na co si dát pozor.



Výběr správné kapaliny do stěrače není nejkomplikovanějším aspektem údržby vozidla, ale to neznamená, že se nemáte kde zmýlit. Zdá se, že pokud se zeptáte tří různých lidí, jakou kapalinu do stěračů byste měli používat, dostanete tři různé odpovědi, což vám moc nepomůže, když stojíte na čerpací stanici nebo v nějakém obchodě a neumíte se rozhodnout.

Na to, abychom vám pomohli usnadnit toto rozhodování, podíváme se na rozdíly mezi letní a zimní směsí do ostřikovačů.

Letní směs do ostřikovačů

Podobně jako měníte letní pneumatiky za zimní, měli byste s příchodem jara vyměnit i vodu v ostřikovačích za letní a naopak na podzim nalít zimní směs do ostřikovačů. Funkce letní kapaliny se liší od té zimní. Letní směs do ostřikovačů slouží zejména k odstranění mrtvého hmyzu na čelním skle, skvrn od deště, usazeného prachu a různých nečistot . Při výběru letní směsi do ostřikovačů byste se měli dívat zejména na její složení. Na tom závisí nejen efektivnost fungování letní směsi, ale také ochrana stěračů či samotného čelního skla. Letní směs do ostřikovačů by neměla obsahovat methanol, což může být škodlivé zdraví člověka. Také by neměla zanechávat šmouhy, které snižují viditelnost.

Pokud byste během letních měsíců nalili do ostřikovačů zimní směs, prakticky nic nezkazíte a ani jednotlivé komponenty ostřikovačů by se neměly poškodit. Třeba mít však na paměti, že zimní směs není určena k odstraňování zaschlých nečistot či mrtvého hmyzu.

Zimní směs do ostřikovačů

Zimní směs do ostřikovačů je určena do náročnějších podmínek, než letní směs. Hlavním rozdílem mezi zimní a letní směsí je teplota krystalizace u zimních směsí to může být -20°C ale klidně i -40°C. Letní směs v zimních podmínkách by mohla v nádrži, ale i v samotném potrubí zamrznout a poškodit komponenty ostřikovačů. Zimní směs je však odolná vůči zamrznutí při nízkých teplotách, zároveň čistí okna od bláta, sněhu a pouliční soli a také chrání stěrače před zamrznutím. Zimní i letní směsi do ostřikovačů naleznete na našem webu

Nikdy nepoužívejte čistou vodu!

Každému by mělo být jasné, že buď do ostřikovačů nalijete letní směs nebo zimní směs. Najdou se však i lidé, kteří z různých příčin nalijí do ostřikovačů čistou vodu. Buď chtějí ušetřit nebo se jim nechce kupovat kapalinu do ostřikovačů a raději si ji doplní z vodovodního kohoutku. Ať už si to uvědomují nebo ne, jde o velmi nebezpečnou věc. Pokud tak učiníte v zimě, voda v ostřikovačích velmi rychle zamrzne. Kromě znefunkčnění ostřikování může zamrzlá voda v ostřikovačích poškodit například vedení, trysky, nebo čerpadlo ostřikovačů.

Ani v létě se nedoporučuje nahrazovat kapalinu do ostřikovačů čistou vodou. Voda z vodovodního kohoutku bývá většinou tvrdá a tak se vám velmi snadno může stát, že v samotné nádrži na kapalinu do ostřikovačů či v potrubích se usadí vodní kámen.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku