expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Rozdíly a srovnání: mild-hybrid vs. hybrid vs. plug-in hybrid


Automobilový průmysl prochází významnými změnami s cílem snížit emise a zvýšit efektivitu paliva. Mezi nejpopulárnější technologie patří mild-hybridy, hybridy a plug-in hybridy, které představují různé úrovně elektrifikace. Každý z nich nabízí odlišné výhody a má své specifické konstrukční a provozní charakteristiky.



Historie používání elektřiny, LPG i CNG v autě jako alternativ

První historické automobily byly k překvapení mnoha poháněny elektřinou. Koncem 19. století a začátkem 20. století elektrická vozidla dominovala silnicím, zejména v městských oblastech. Byly tiché, snadno ovladatelné a neprodukovaly emise.

Elektrická auta však měly omezený dojezd a dlouhé časy nabíjení, což vedlo k postupnému přechodu na efektivnější spalovací motory na fosilní paliva, které poskytovaly větší dojezd a vyšší výkon. Ve druhé polovině 20. století se začala využívat alternativní paliva jako jsou LPG (zkapalněný ropný plyn) a CNG (stlačený zemní plyn).

LPG, vedlejší produkt rafinace ropy, se stal populárním zejména díky své čistší spalovací charakteristice a nižším provozním nákladům.

CNG, získávaný z přírodního zemního plynu, zase nabízel nižší emise a byl považován za ekologičtější alternativu pro velká auta. V posledních letech se však do popředí opět dostává elektřina, tentokrát podpořená moderními hybridními systémy

Hybridní vozidla kombinují spalovací motor s elektrickým pohonem, čímž efektivně snižují spotřebu paliva a emise. Pokroky v bateriových technologiích umožnily plně elektrickým automobilům delší dojezd a zároveň rychlejší nabíjení, takže se elektrický pohon stává stále efektivnějším a to iv rámci hybridního využití.

Co je mild-hybrid, jeho charakteristika a vlastnosti

Mild-hybrid je typ hybridního vozu, který kombinuje tradiční spalovací motor s malým elektrickým motorem a baterií. Je navrženo tak, aby podporovalo spalovací motor, což zlepšuje spotřebu a snižuje emise. Mild-hybridy však nemohou jezdit jen na elektrický pohon, ten je v tomto případě pouze doplněk ke spalovacímu motoru .

I když mild-hybrid nemůže jezdit jen na elektřinu, jeho elektrický motor slouží k podpoře při startu a zrychlení, což snižuje zátěž a spotřebu hlavního motoru. Při brzdění mild-hybrid využívá energii, která by se promrhala, k dobíjení baterie.

Tato energie se pak použije například k napájení určitých elektrických komponentů automobilu nebo k pomoci spalovacímu motoru.

Mild-hybridy mají také systém, který vypíná motor, když auto stojí, jako například na křižovatce. Opět ho však rychle nastartuje, když je třeba. Všechno toto přispívá k úspoře paliva a snižuje množství škodlivin v ovzduší. Nezanedbatelnou výhodou je, že mild-hybrid je cenově dostupnější než jiné typy hybridních nebo elektrických aut.

Nemusí být vybaven velkými a drahými bateriemi a technologie je méně komplexní, což snižuje celkové náklady i na provoz. Díky tomu je skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí mít menší výdaje na palivo a zároveň jezdit ekologicky.

Jak funguje standardní hybrid a jaké má plusy a minusy

Standardní hybrid je typ automobilu, který spojuje spalovací motor s jedním nebo více elektrickými motory a baterií . Tento systém umožňuje využívat oba typy pohonu, elektrický i spalovací, čímž zvyšuje efektivitu jízdy. Ve vozidle mohou elektrický motor a spalovací motor pracovat společně, ale také nezávisle na sobě.

Při nižších rychlostech, kde není potřeba příliš energie, může auto pohánět jen elektrický motor, takže jízda je tichá a bez emisí. Když je zapotřebí většího výkonu, například při rychlé jízdě na dálnici, zapojí se již klasický spalovací motor.

Mezi výhody standardních hybridů patří výrazná úspora paliva, redukce emisí, tichá jízda a plynulý přechod mezi elektrickým a spalovacím pohonem. Také mají systém start-stop, který vypíná motor v době, kdy auto stojí. Klasické hybridy jsou však dražší než běžná vozidla a to kvůli komplexnějšímu systému i komponentům.

Údržba však může být o něco dražší, počítat třeba is větší hmotností baterií a tím, že budou zabírat více prostoru. Přesto jsou standardní hybridy stále více populární volbou pro řidiče, kteří hledají vozidla s nižší spotřebou.

Jejich schopnost kombinovat dva typy pohonů a snižovat emise z nich činí atraktivní možnost pro ty, co jezdí dost podstatnou část ve městě.

Nejnovější technologie? Plug-in hybrid a jeho benefity

Plug-in hybridy jsou v čele současné hybridní technologie a spojují výhody elektrických a spalovacích motorů. Disponují spalovacím motorem a jedním či více elektrickými motory, jakož i velkou baterií, kterou lze nabíjet z externích zdrojů.

Díky kapacitě baterie mohou plug-in hybridy absolvovat dlouhé úseky výhradně pro elektrický pohon, což vám umožní běžné denní cesty po městě či do práce bez zapojení spalovacího motoru. Navíc, tyto hybridy mají i významné ekologické benefity, proto v momentě, kdy jsou v režimu elektrického pohonu, jejich emise jsou nulové.

Tato vozidla jsou tak nejvíce účinná ve městě, kde časté zastavování a rozjíždění maximalizuje využití elektrického pohonu a minimalizuje spotřebu paliva . Právě tato finanční stránka je jejich druhou velmi zásadní výhodou.

I proto platí, že navzdory vyšším počátečním nákupním nákladům se investice do plug-in hybridu může časem vyplatit díky úsporám na palivu a nižším provozním nákladům. Tato technologie je ideální pro řidiče, kteří mají přístup k nabíjecím stanicím doma nebo v práci a hledají vůz schopný i čistě elektrické jízdy.

Plug-in hybridy kombinují pohodlí tradičního vozidla s výhodami elektrického pohonu a proto jsou ze všech hybridů stále častější volbou iu nás.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku