expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Rozmrazení auta v zimě: 7 tipů, jak rychle rozmrazit auto


Přestože jsou zimy u nás již mírnější, stále je třeba počítat s tím, že čas od času klesne rtuť teploměru do hlubokého minusu. To, že se tak událo, rychle poznáte brzy ráno při pohledu na ulice a parkoviště. Auto se obvykle změní na ledovou krabici, někdy pokrytou i sněhem. Zde jsou tipy, jak jej rozmrazit rychle a efektivně.



1. Ochrana čelního skla i zrcadel překrytím

Nejlepším řešením je prevence a v případě prevenci před zamrznutím auta na ulici pomáhá nejvíce překrytí čelního skla a zrcadel speciální plachtou.

Fólie, prostěradlo nebo jiné překrytí na oknech a zrcadlech poskytují fyzickou bariéru proti námrazě, sněhu i ledu. To znamená, že ráno nemusíte strávit čas škrábáním ledu nebo odklízením sněhu z oken a zrcadel, stačí jen odstranit překrytí z nich. Taková prevence má pozitivní vliv i na sklo, které netrpí seškrabáváním.

Stejně tak se snižuje opotřebení stěračů při odstranění zbytků ledu, vody nebo sněhu, což prodlužuje jejich životnost. To samé platí pro snížení spotřeby paliva, protože nemusíte ráno nechat auto dlouho běžet na volnoběh kvůli odmrazení skel.

2. Pokud používáte rozmrazovače, zkuste to už večer

Účinnou prevencí vůči tvorbě mrazu a zároveň pro rychlé rozmrazení auta je používání rozmrazovačů. Ty možná většina z vás zná jako prostředek k okamžitému rozmrazení skel ráno, když chcete nastartovat, ale mají i jiné použití.

Málokdo asi ví, že rozmrazovače obsahují ve svém složení nejen syntetické látky pomáhající k rozmrazení ledu, ale také látky, které brání jeho opětovné tvorbě. V praxi to spatříte v momentě, kdy před vyražením na cestu nastříkáte rozmrazovač na okno a po setření stěrači na něm už během cesty nevzniká námraza.

Stačí tedy den předem aplikovat na okna a zrcadla tento rozmrazovač už večer. Ráno když přijedete k auta, bude bez námrazy a vy můžete ihned vyrazit.

3. Škrabka a koště musí být okamžitě po ruce

Pokud už nasněžilo nebo je auto příliš zamrzlé na to, aby šlo jednoduše otevřít, pak byste měli jako první řešit hrubé rozmrazení karoserie a skel.

To se však dělá těžko v případě, jsou-li metla na sníh nebo škrabka na led přímo v autě, například ve dveřích, v kastlíku spolujezdce nebo v kufru. Dostat se k nim totiž může být spojeno s odklízením sněhu a ledu. Začarovaný kruh, že?

Proto je naším třetím tipem a zároveň dobrou praktickou radou: mějte škrabku na led a koště či smetáček na odklízení sněhu po ruce, ideální doma. Ráno je pak jen vezmete po cestě k autu a rychle ho zbavíte nánosů sněhu a ledu. Tímto způsobem můžete ušetřit drahocenné minuty a energii, kterou byste museli vynaložit.

4. Pokud nastartujete, tak s klimatizací i ohřevem

To, že mnoho motoristů používá k rozmrazení auta jednoduchý způsob jeho nastartování a následně ponechání motoru ve volnoběhu, je fakt. Není to nejšťastnější řešení, zvláště pokud jde o diesel. Pokud to ale musíte dělat, i tady si umíte pomoci.

Pokud se už rozhodnete auto nastartovat a rozmrazovat samovolně na volnoběhu, zapněte si uvnitř klimatizaci a současně ventilaci na přední sklo.

Zároveň s tím nastavte teplotu na co nejvyšší stupeň, aby nedošlo k efektu ochlazování vlivem klimatizace. Tímto krokem docílíte vyšší účinnosti samotné ventilace, vysušení vzduchu uvnitř bude efektivní a současně s tím bude tento vzduch stále teplejší, než je teplota okna. Výsledek? Rychlé rozmrazení.

5. Rozmrazovače jsou nejen na okna, ale i dveře

Pokud jde o prostředky na rozmrazování , neboli rozmrazovací spreje, roztoky a rozprašovače, můžete je použít nejen na okna a skla, ale i na dveře.

Můžete k tomu použít buď univerzální rozmrazovače na okna, případně speciální prostředky s obsahem přizpůsobeným pro zámek. Podle konkrétního složení a typu umíte aplikovat rozmrazovač i na karoserii, tedy na úplné odmrazení dveří po celém jejich obvodu. Než tak ale uděláte, přečtěte si informace na obalu od výrobce.

Rozmrazovače fungují na uvolnění pohyblivých částí zámků, na narušení struktury ledu a námrazy na površích a současně brání opětovné tvorbě ledu. Výsledkem je, že je můžete použít nejen na okna, ale také dveře nebo světlomety.

6. Teplá voda ani stěrače nepomohou, naopak

Mnoho lidí si myslí, že auto rychle rozmrazí, když na sklo aplikují teplou vodu. Opak je však pravdou, teplá voda opětovně zamrzne a riskujete i prasknutí skla a to kvůli rozdílu v teplotní expanzi mezi zahřátými a nezahřátými částmi skla.

Totéž platí pro použití stěračů k odstranění ledu či sněhu. Jednak si můžete poškodit stěrače a zároveň ty mohou zanechat na skle škrábance.

Pro bezpečné a efektivní odmrazování oken je lepší používat speciální rozmrazovací sprej, ale pokud jej nemáte po ruce, nic ještě není ztraceno. Doma si umíte vyrobit takový rychlý rozmrazovač kombinací studené vody a soli, kombinací vody a octa nebo zředěním vody a lihu v poměru 2:1 či octa a alkoholu v poměru 2:1.

7. Jakmile se bude dát, vyražte s autem na cestu

Nejlépe se auto zahřeje při jeho provozu a proto je naším posledním tipem pro zimu jednoduchá rada: hned, jak se dá, vyražte s autem na cestu.

Motor se zahřívá rychleji během jízdy, než když je auto jen nastartované a stojí na místě. Důvodem je, že motor při práci generuje více tepla a tedy jeho rychlejší zahřátí znamená lepší účinnost, než kdyby jen stálo na volnoběhu na místě.

Zároveň platí, že topení je v autě účinnější, když motor dosáhne pracovní teploty. Během jízdy se zahřeje rychleji i interiér. V zimě je však třeba být připraveni i na možnost, že se to nepodaří. Proto je dobré mít po ruce startovací kabely nebo i domácí nabíječku pro dobití autobaterie během noci, abyste ráno určitě nastartovali.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený odběratel

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Skvělé. Velmi doporučuji!
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Skvělé ceny a výběr , špičková a jednoduchá komunikace a rychlost včetně doručení . Fantazie
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
  • + ceny
  • + rychlost
  • + jednoduchost objednavani
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku