expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Škodová událost vs. dopravní nehoda a rozdíly mezi nimi


Narazili jste při couvání do auta za vámi? Zjistili jste, že během parkování došlo k poškození vedle stojícího auta? Stalo se vám, že jste tak úplně nedobrzdili do křižovatky? Nebo jste měli vážnější nehodu i se zraněním či poškozením cesty? Při každé takové nepříjemnosti je třeba vědět, zda se jedná o škodnou událost nebo dopravní nehodu.



Škodová událost a jaký je postup při jejím řešení

Zákon o silničním provozu striktně rozlišuje v případě poškození, střetu nebo zranění během provozu vozidla škodnou událost a dopravní nehodu. Jako škodná událost se označuje taková událost v silničním provozu, při kterém došlo k poškození vozidla či vozidel, ale zároveň škoda některého účastníka nepřesáhla částku 3.990 Eur.

Další podmínkou, která musí být splněna, je to, že během ní nedošlo k zranění nebo usmrcení osoby, nebyla znefunkčněna cesta nebo obecně prospěšné zařízení nebo neunikly z vozidla nebezpečné látky, například motorový olej .

V případě, že jsou všechny tyto podmínky splněny, nejedná se o dopravní nehodu, ale o škodnou událost. Je však třeba splnit i další předpoklady.

Mezi ně patří dodržení všech povinností účastníků škodné události, dohoda všech účastníků škodné události o zavinění nebo míře zavinění a vyloučení vlivu alkoholu nebo jiné návykové látky u některého z účastníků události.

Pokud jde o povinnosti účastníka události, každý musí okamžitě zastavit své vozidlo, prokázat svou totožnost ostatním účastníkům, poskytnout údaje o vozidle a jeho pojištění, vyplnit a podepsat formulář o škodné události zdržet se požití alkoholu či jiné návykové látky a učinit opatření pro bezpečnost a plynulost provozu.

Dopravní nehoda, co to je a postup jejího řešení

Jako dopravní nehoda se označuje událost, při které došlo k zranění nebo usmrcení osoby podílející se na ní, nebo došlo k poškození cesty či obecně prospěšného zařízení, nebo unikly nebezpečné věci či látky, nebo přesáhla škoda na některém ze zúčastněných vozidel nebo jiném majetku zmiňovanou částku 3.990 Eur.

Dopravní nehodou je i taková škodná událost, při které si její účastníci nesplnili povinnosti, nedohodli se na zavinění nebo je některý z účastníků pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky, popřípadě se odmítl podrobit jejich vyšetření.

Pokud došlo k dopravní nehodě, postup jejího řešení striktně stanoví zákon o silničním provozu. Dopravní nehodu je třeba ohlásit a přivolat k Polici SR, pokud došlo k zraněním, tak poskytnout zraněným první pomoc a přivolat záchrannou zdravotní službu a učinit opatření k záchraně ohrožených osob nebo majetku.

Vaší povinností je také zůstat na místě dopravní nehody až do příjezdu Policie ČR nebo se na něj bezodkladně vrátit po nezbytných úkonech.

Zároveň se zdržte řízení, které by bylo na újmu vyšetření nehody, zejména pokud jde o přemístění vozidel, ale nezapomeňte učinit opatření k obnovení provozu. Samozřejmostí jsou prokázání totožnosti a součinnost s Policií ČR.

Co obsahuje a jak vypsat formulář o škodné události

V případě, že nepříjemnost na cestě, která se vám stala, není dopravní nehodou, je důležité o ní sepsat záznam přes formulář o škodné události. Jedná se o dokument určený k popisu a zpracování pojistné události pro pojišťovnu, kde máte PZP.

Jako první je třeba v formuláři vyplnit informace o pojistníkovi a údaje o pojistné smlouvě. Potom vypište údaje všech účastníků pojistné události, datum pojistné události a co nejlépe popište místo, kde k ní došlo, včetně přesné adresy. Po vyplnění těchto základních údajů se zaměřte na podrobný popis toho, co se stalo.

Nezapomeňte na příčiny a okolností, které události předcházely nebo během ní nastaly. Sepište také identifikaci vozidla nebo vozidel, které byly zapojeny do události, včetně značky, modelu, registračního čísla a informací o technickém stavu.

Po popisu událostí sepište v tiskopisu komplexně všechny způsobené škody a to na vozidle i majetku, nezapomeňte na zranění, která mohla u účastníků škodné události nastat v jejím důsledku a popište i taková, která se stala před ní. Na závěr přiložte jako přílohy fotografie, svědecké výpovědi, lékařské zprávy a jiné dokumenty.

Na závěr všechny údaje zkontrolujte a formulář podepište. Nezbytný je podpis vás jako pojistníka i všech ostatních účastníků. Originál pošlete do pojišťovny.

Co mít v autě pro co nejrychlejší řešení situace?

Ať už se vám stane škodná událost nebo dopravní nehoda, vyplatí se mít výbavu pro řešení situace. Nejde však jen o zmíněný tiskopis nebo autolékárničku .

Důležité je mít u sebe doklady o vozidle, technický průkaz, doklady o STK a EK, pojistnou smlouvu nebo zelenou kartu jako doklad o pojištění. Součástí praktické výbavy by měly být i zápisník a psací potřeby, autonabíječka na telefon, případně powerbanka. Samozřejmostí musí být reflexní vesta, ideálně nejen jedna.

Součástí povinné výbavy je výstražný trojúhelník, ale je lepší jít nad její rámec a pokud to prostorové možnosti dovolují, mějte i kužely, kompresor a výstražné světlo. To samé platí i pro druhou lékárničku, pouze jedna nemusí vždy stačit.

Praktické je mít i sadu nástrojů pro základní opravy, například šroubováky, klíče a kleště. Důležitou součástí výbavy by měl být hasicí přístroj do auta , který je svou velikostí poměrně dobře skladný a nikdy nevíte, kdy se může hodit. Součástí vašich osobních věcí by měly být vaše zdravotní údaje, například krevní skupina.

Celá tato výbava by měla být uložena na bezpečném a dostupném místě ve vašem vozidle, abyste mohli rychle reagovat a to i tehdy, bude-li vozidlo poškozeno a nějaká jeho část hůře dostupná. Pevně ​​věříme, že ji nikdy nebude třeba!

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku