expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Složení motorového oleje


Na trhu naleznete nespočet motorových olejů, které se liší různými vlastnostmi, ale i složením. Není olej jako olej. Motorové oleje se rozdělují i ​​podle složení a způsobu výroby. Právě na to se dnes podíváme.



V závislosti na složení a vlastnostech různých přídatných látek můžeme rozdělit motorové oleje do 3 kategorií:

Minerální

Tyto oleje jsou vyrobeny z frakčně destilované ropy. Tyto motorové oleje mají vysoký stupeň viskozity a vyznačují se nejnižší kvalitou. Při zahřátí se relativně rychle vypařují a znečišťují. Je to způsobeno chemickým rozkladem přídatných látek v jejich složení.

Polosyntetické

Jejich základem jsou minerální mazadla, která procházejí speciálním technickým procesem. Obsahují vyšší množství přídatných látek ve srovnání s minerálními oleji a jsou jakýmsi mostem mezi levnými minerálními oleji pro opotřebované motory a syntetickými oleji. Oproti minerálním olejům mají delší životnost, lepší odolnost vůči změně teploty a lepší účinnost.

Syntetické

Jsou vyrobeny z oleje organickou syntézou. Díky speciálnímu složení mají optimální viskozitu iv chladném počasí a zaručují spolehlivou ochranu motoru během prvních vteřin po nastartování. Své vlastnosti si udrží iv extrémně vysokých teplotách, a proto je lze použít i v horkém podnebí.

Tato klasifikace však není zcela ideální a už se nezvykne používat. Odborníci z organizace API proto vytvořili členění olejů do následujících pěti skupin:

Skupina I obsahuje produkty získané z oleje prostřednictvím extrakce z rozpouštědla a odvoskování.

Skupina II zahrnuje vysoce čisté produkty s nízkým obsahem parafínových a aromatických složek na bázi vody, které jsou prvky hydrokrakování.

Skupina III obsahuje vysokoviskózní mazadla získaná katalytickým hydrokrakováním.

Skupina IV jsou polyalfaolefinové oleje.

Skupina V jsou všechny motorové oleje nezařazené do žádné z výše uvedených kategorií. Do jejich základu patří zejména estery, glykoly a jiné látky.

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku