expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Stala se vám autonehoda? Co dělat a jak správně na první pomoc?


04.03.2024

Každý den se na cestách odehrávají nečekané události a některým se nedá ani při nejlepší snaze vyhnout. Autonehoda je realitou, se kterou se může setkat kdokoli z nás. Je proto nezbytné být připraven na správné reakce bezprostředně po nehodě, ale také na to, jak poskytnout první pomoc. Na co všechno byste měli pamatovat?



Nejprve vesta, potom výstražný trojúhelník a bezpečnost

V případě autonehody je velmi důležité zachovat chladnou hlavu a postupovat systematicky, abyste zajistili bezpečnost sebe i ostatních zúčastněných.

Prvním krokem je obléct si reflexní bezpečnostní vestu , která zvyšuje vaši viditelnost pro ostatní účastníky silničního provozu. Hned poté je třeba umístit výstražný trojúhelník a to alespoň 30 m za vozidlem na běžné silnici nebo 100 m na dálnici.

Po zajištění viditelnosti a upozornění ostatních účastníků provozu je třeba zabezpečit vozidla proti pohybu a potenciálnímu úniku nebezpečných látek, jako jsou nafta, benzín nebo olej. Ideální je, pokud s vozidly vůbec nehýbete a necháte je na původním místě nehody, aby nevznikly další rizika či jiné komplikace.

Toto je velmi důležité nejen pro bezpečnost na silnici, ale stejně tak i pro následné vyšetření příčin nehody. Ve výbavě každého vozidla by kromě bezpečnostní vesty a výstražného trojúhelníku měl být také hasicí přístroj, možná se vám sejde.

I když přítomnost hasicího přístroje ve vozidle není povinná, jeho význam v případě vzniku požáru bude nenahraditelný. Právě tyto předměty jsou základními stavebními kameny pro zajištění bezpečnosti nejen pro vás, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu v případě nehody. Jak malé, tak té větší.

Rychlá kontrola zraněných a přivolání všech složek

Po zajištění bezpečnosti na místě nehody je dalším kritickým krokem rychlá kontrola všech zraněných. Jak se učí na kurzech první pomoci, je důležité efektivně posoudit situaci a rychle identifikovat, kdo má jakou prioritu zranění.

V této fázi jsou na prvním místě především osoby s nejzávažnějšími zraněními po autonehodě. Velmi často jsou to ty, které jsou tiše nebo v bezvědomí.

Tento proces vyžaduje soustředění a schopnost rychle rozhodnout o tom, kdo potřebuje nejurgentnější pomoc. Současně je klíčové přivolat všechny potřebné složky záchranného systému. Policie by měla být informována o nehodě pro zdokumentování události a řízení provozu, ale velmi důležitá je i rychlá zdravotní pomoc.

Ta je nezbytná pro poskytnutí odborné lékařské pomoci zraněným. V případě, že dochází k úniku nebezpečných látek, jako jsou oleje nebo jiné kapaliny, je třeba na místo volat i hasiče, kteří zajistí eliminaci ohrožení.

Pamatujte na to, že vaše reakce by měla být rychlá, ale promyšlená. Rychlé přivolání pomoci a efektivní ošetření zraněných výrazně ovlivňují šanci na přežití i minimalizaci následků. Důležité je proto současně zajistit místo nehody, zkontrolovat zraněné, pomoci jim a zavolat všechny složky záchranného systému.

První pomoc? Co nejdříve a dělat raději něco, než nic

Základním kamenem při záchraně životů v případě nehod na cestách je první pomoc. Nezapomeňte mít proto autolékárničku ve vozidle vždy po ruce.

Důležité je pamatovat na to, že v těchto momentech je lepší udělat něco, než nejednat vůbec, přičemž i základní dovednosti a znalosti mohou přispět k záchraně života. Začněte s posouzením bezpečnosti okolí, abyste se ujistili, že vy a zraněná osoba nebudete vystaveni dalšímu riziku. Následně ověřte, zda osoba dýchá a je při vědomí.

Pokud je to nutné, ihned začněte s kardiopulmonální resuscitací, která kombinuje srdeční masáž a umělé dýchání. Při masáži srdce aplikujte pevné a rytmické stlačení na střed hrudníku a to 30 stlačení hrudníku a dva umělé vdechy přes ústa.

V případě povrchových zranění, jako řezy a odřeniny, je důležité zastavit krvácení tlakem na ránu pomocí čistého obvazu. Setkáte-li se se zlomeninou, končetinu stabilizujte a vyhněte se jejímu zbytečnému pohybu, aby nedošlo k dalšímu poškození. Při popáleninách okamžitě chlaďte postiženou oblast čistou vodou ke zmírnění bolesti.

Nezapomeňte, že ve všech kritických případech je klíčové co nejrychleji přivolat záchranářské služby. Poskytněte jim podrobné informace o situaci a zraněních, aby mohli co nejefektivněji zasáhnout a tak se předešlo dalším následkům.

Nezapomeňte na administrativu, je opravdu důležitá

Po zajištění bezpečnosti a poskytnutí pomoci v případě dopravní nehody nezapomínejte na důležitý krok, kterým je správné zvládnutí administrativy.

Jako první je důležité poskytnout plnou součinnost přicházejícím policejním složkám. Policisté na místě nehody převezmou kontrolu situace a zajistí, aby byly všechny důležité informace zaznamenány. Je nezbytné sepsat podrobný záznam o autonehodě, přičemž je důležité uvést všechny okolnosti, které k dané nehodě vedly.

Policisté vás vyzvou také k podrobení se testu na alkohol a případně na jiné psychotropní látky. Jedná se o standardní postup při řešení dopravních nehod. Tento krok potvrdí vaši zodpovědnost a také může mít významný vliv na další právní řízení.

Fotodokumentace místa nehody, poškozených vozidel a viditelných zranění je i ve vašem zájmu, proto na ni nezapomeňte. Fotografie poskytují nezvratný důkaz o rozsahu škod a mohou být klíčové při vyřizování pojistných nároků nebo při právních sporech. Tyto snímky by měly být pořízeny z více úhlů a zahrnovat i detaily.

Všechny tyto kroky jsou nezbytné nejen pro zajištění správného a rychlého vyřešení pojistných událostí, ale také pro ochranu vašich práv. Ideální je, budete-li na toto pamatovat předem a vybavíte si svůj vůz speciální kamerou do auta .

;
Expedujeme do 24 hodin 90% zboží
Rychlá doprava až do Vaší garáže
Pečlivě balíme aby balík došel v pořádku