expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Stát chce učinit pořádek s řidiči, kteří neplatí povinné smluvní pojištění!


Určitě jste už viděli zaparkované starší auto, které se ze svého místa po celý rok téměř vůbec nepohne. Je pravděpodobné, že takové vozidlo je přihlášeno v evidenci, ale jeho majitel si neplní svou povinnost, a tudíž neplatí povinné smluvní pojištění (známé také jako PZP). V případě, že by takové auto na silnicích zastavila policejní kontrola, řidič by přišel o evidenční čísla a začal by se vůči němu proces sankcí. Stát se podíval na databázi těchto nezodpovědných řidičů a rozhodl se zakročit. Do parlamentu proto míří poslanecký návrh, který má udělat pořádek s neplatiči PZP, informují tvnoviny.sk.



Statisíce neplatičů PZP

Povinné smluvní pojištění je povinné pro každé přihlášené vozidlo, ale ne každý řidič jej i zodpovědně hradí. Slovenská kancelář pojistitelů (SKP) eviduje ve své databázi 590 000 vozidel bez uzavřeného PZP. Přibližně 250 000 těchto vozů jezdí na slovenských silnicích. Další vozidla evidovaná v databázi jsou nepoužívaná nebo již neexistují.

Za škody platíme všichni

Škody způsobené nepojištěnými vozidly jsou hrazeny z pojistného garančního fondu, do kterého přispívají všichni zodpovědní majitelé aut, co za PZP platí. V roce 2022 jsme z garančního fondu zaplatili škody za 8 milionů eur, letos to může být až za 10 milionů.

„Poctiví řidiči tak ze svého pojištění doplácejí na lhostejnost či nekalý záměr těch, kteří zákon svým jednáním porušují a nejsou postihováni. Našim návrhem chceme zásadním způsobem přispět k odstranění této nespravedlnosti,“ uvedl poslanec Radovan Marcinčin.

Stát se rozhodl udělat pořádek

Do parlamentu míří nový návrh zákona o povinném smluvním pojištění (PZP), jehož předkladateli jsou poslanci NR SR Peter Kremský (OĽaNO) a Radvan Marcinčin (Křesťanská unie). Cílem návrhu je udělat pořádek v databázi s neplatiči PZP, bezplatně vyřadit nepoužívaná vozidla, snížit počet nepojištěných vozidel a zavést systém, který bude řidiče motivovat pojistit se. Jednat o návrhu zákona má parlament v průběhu května.

Co se změní?

Pokud návrh zákona v parlamentu projde, od ledna 2024 by měla začít platit půlroční amnestie. Během tohoto období mají majitelé nepojištěných aut čas na to, aby získali STK, EK a nakonec i PZP. Po uplynutí tohoto ultimáta bude muset mít každé auto pojištění. Vozidla bez požití budou následně vyřazena z evidence.

„Změnou zákona chceme dát lidem legální a opravdu velkorysou nabídku – buď si vůz pojistí, nebo jej úřady bezplatně vyřadí z evidence. Občané budou mít šest měsíců na to, aby se rozhodli a vypořádali své závazky ohledně jejich nepojištěného vozidla,“ vysvětlil poslanec Peter Kremský.

Podle návrhu i nadále zůstává zachována pravomoc policie zjišťovat existenci PZP při kontrolách řidičů na silnicích. Policie může i nadále udělovat pokuty, odebrat osvědčení o technickém průkazu a tabulky s evidenčním číslem vozidla.

Zda máte platné pojištění si od ledna 2024 budete moci ověřit na speciální webové stránce (podobné STK a dálniční známce).

Věříme, že našimi fanoušky jsou jen zodpovědní řidiči, kteří si platí PZP. Co si myslíte o návrhu ao úsilí státu udělat pořádek s nezodpovědnými řidiči? Zanechte nám komentář na našich sociálních sítích.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

100%
Skvělé ceny a výběr , špičková a jednoduchá komunikace a rychlost včetně doručení . Fantazie
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Dobrá cena.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
  • + Komunikace, rychlost, vstřícnost
  • - Nic
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku