expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Tipy, jak jezdit na podzim bezpečně a vyhnout se problémům


07.10.2024
 | 
6 min. čtení.

Podzim přináší barevné listy, chladné počasí a zejména jeho nepředvídatelné změny. Mokré cesty, časná tma a často i hustá mlha, to jsou nejčastější situace, se kterými se můžete na cestách setkat. V tomto článku naleznete proto tipy, které vám pomohou vyhnout se nepříjemnostem na cestě a užít si jízdu i během podzimních měsíců.

Kdy a proč přezouvat na zimní pneumatiky

S příchodem podzimu přichází i čas přemýšlet o přezutí pneumatik. Od 1. října 2024 jsou všichni řidiči povinni používat zimní pneumatiky v případech podmínek na silnici, které stanoví vyhláška. Znamená to, že jsou-li na silnici sníh nebo souvislá zledovatělá plocha, musíte používat pouze pneumatiky vhodné pro zimní podmínky. Důvodem je, že mají lepší trakci a kratší brzdnou dráhu. Podzim takovým obdobím standardně není, závisí ale také na tom, kam budete cestovat, takže to velmi dobře zvažte.

Zkontrolujte kabinové filtry, jinak se okna více zarosí

Nezapomeňte ani na kontrolu a v případě potřeby výměnu kabinových filtrů, zejména nyní před nastupujícím chladnějším obdobím. Tyto filtry zajišťují, že vzduch proudící do interiéru vozidla je čistý, bez prachu či pylu. Když jsou filtry zaneseny, může to negativně ovlivnit funkci vytápění a klimatizace, což má za následek častější zamlžování oken. Čisté filtry proto znamenají pohodlnější jízdu, ale také lepší viditelnost, což je během podzimních a zimních měsíců naprostá nezbytnost.

Mlha na cestě? Zapněte mlhovky a snižte rychlost

Když se cesta zahalí do mlhy, je třeba zvýšit ostražitost. Prvním krokem, když se ocitnete v mlze, je snížit rychlost jízdy, abyste měli dostatek času na reakci v případě nečekaných překážek. Stejně klíčové je zapnutí mlhových světel, které jsou navrženy k tomu, aby efektivně osvětlily cestu při zemi a pomohly proniknout hustým oparem. Tato světla zlepšují vaši schopnost vidět, ale také zvyšují vaši viditelnost pro ostatní řidiče. Bezpečná jízda v mlze znamená vidět i být viděn!

Během deště a mrholení sviťte, jen denní svícení nestačí

Při náhlé změně počasí a příchodu deště či mrholení je dobré vědět, jaká světla na vašem autě mít zapnutá. Přestože denní světla poskytují dobrou viditelnost v normálních podmínkách, během zamračených dnů nemusí být dostatečná. V takovém případě je nezbytné zapnout osvětlení formou potkávacích světel. Ty poskytují silnější osvětlení a výrazně zlepšují vaši viditelnost pro ostatní auta na silnici.

Udržujte si dostatečný odstup při mokré vozovce

Jízda na mokré a kluzké vozovce vyžaduje zvýšenou opatrnost, především pokud jde o udržování odstupu od vozidel před vámi. Mokrý povrch prodlužuje brzdnou dráhu, proto se doporučuje zdvojnásobit běžný bezpečnostní odstup, který byste dodržovali za suchých podmínek. Stejně tak nezapomeňte ani na neustálé sledování rychlosti, s jakou se vozidlem pohybujete. Podle potřeby je třeba ji přizpůsobit aktuálním povětrnostním a dopravním podmínkám, zejména vlhku.

Večer, v noci a nad ránem pozor na jeleny a srnky

V podzimním období se zvyšuje pravděpodobnost setkání s divokou zvěří, zejména jako jsou jeleny a srnky. Riziko se zvyšuje zejména v oblastech lesů, proto je nutné být ostražitým. Při jízdě v časných ranních a pozdních večerních hodinách používejte dálková světla, abyste lépe viděli na cestu, ale buďte připraveni přepnout na potkávací. Zahlédnete-li zvíře na cestě, zpomalte, ale vyvarujte se prudkým manévrům, které vedou k nehodě. Pokud dojde k přímému střetu, zastavte auto a zavolejte policii.

Bláto nebo listí na cestě? Pozor na smyk, snižte rychlost

Když se na cestě objeví bláto a mokré listí, buďte mimořádně opatrní, protože tyto podmínky mohou výrazně zvýšit riziko smyku. Povrch silnice se stává kluzkým, což vyžaduje přizpůsobení i vašeho stylu jízdy. Jako první musí přijít snížení rychlosti, protože to snižuje riziko, že auto dostane smyk. Na takové cestě se vyhýbejte i prudkému brzdění a ostrému zatáčení. Také udržujte bezpečný odstup od ostatních vozidel, což vám poskytne čas potřebný k bezpečnému zastavení toho vašeho.

Pokud máte ABS, brzděte prudce, ne-li, přerušovaně

Pokud se během jízdy dostanete do situace, kdy musíte náhle brzdit, způsob, jakým to uděláte, by měl záviset na tom, zda je vaše auto vybaveno systémem ABS. Vozidla s ABS vám umožní prudce zabrzdit, aniž by došlo k blokování kol, což pomáhá udržet kontrolu nad vozidlem i při náhlé změně rychlosti. Pokud vaše vozidlo ABS nemá, je lepší použít techniku ​​přerušovaného brzdění, tedy opakované stlačování a uvolňování brzdového pedálu. To pomáhá předcházet blokování kol.

Věnujte pozornost pouze a jen řízení, ničemu jinému

V dnešní době mnozí řidiči podceňují, jak důležité je eliminovat rušivé prvky během jízdy, ať už jde o telefony, manipulaci s rádiem, konverzaci s pasažéry nebo jídlo. Každá vteřina strávená nevěnováním pozornosti silnici zvyšuje riziko dopravní nehody. Ztráta koncentrace, i když jen na krátký moment, má vážné následky. Proto veškerou vaši pozornost soustřeďte vždy na cestu před vámi, abyste mohli rychle reagovat na nečekané situace a zajistit bezpečnost sebe i ostatních na cestách.

Pokud jedete do hor, sejdou se rozmrazovače, mějte je

Pokud plánujete cestu do horských oblastí, je dobré být připraven na případné mrazivé podmínky. Jednou z nezbytných součástí vaší výbavy by měly být rozmrazovače. Tyto produkty jsou neocenitelné, jelikož vám pomáhají rychle se zbavit námrazy na skle, ale i zamrzlých zámků. Mějte na paměti, že zrak je váš nejdůležitější smysl při řízení, a proto je čisté čelní sklo klíčové pro bezpečnou jízdu. Nezapomeňte tedy rozmrazovače zapomenout doma a dobře si zkontrolujte i ostatní zimní výbavu.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku