expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Třeba měnit olej do převodovky?


Ve většině případů je péče o váš vůz receptem na jeho dlouhý a bezporuchový provoz. Každý řidič by si měl pamatovat alespoň na pravidelné kontroly a výměnu provozních kapalin a prvků, které se při každodenní jízdě opotřebovávají.



Nejdůležitější je samozřejmě vyměnit olej. Pro mnohé řidiče to ovšem znamená výlučně motorový olej. To je však málo, protože stejně důležité je měnit i olej v převodovce. Je sice pravda, že vydrží víc, než motorový olej, ale není doživotní a na to je třeba myslet.

Převodový olej se od motorového liší hned v několika ohledech. Nejvíce to je vidět na podmínkách, ve kterých pracuje. V převodovce se totiž nevyskytují tak velké teploty jako v motoru a převodový olej také není tak znečišťován spalinami. Převodový olej naopak musí čelit vysokým tlakům ai proto je tak hustý.

Proč je třeba měnit olej v převodovce?

Podobně jako motorový olej či jiné provozní kapaliny ve vozidle i olej v převodovce po čase ztrácí své vlastnosti. V tomto případě může jít o nedostatečnou viskozitu či neschopnost hydrauliky vytvořit dostatečný tlak. Olej v převodovce mohou zanést i drobné nečistoty z lamel a ložisek, které zanášejí čistící filtr.

Jak často měnit olej v převodovce?
Převodový olej by se měl měnit alespoň jednou za celý život automobilu. Je to však minimum a množství výrobců počítá s tím, že životnost vozidla skončí dříve, než bude třeba měnit olej v převodovce. Z praxe víme, že převodový olej by se měl měnit přibližně každých 70 000 kilometrů nebo každých 5 let. Pokud má však olej výrazně černou barvu a zapáchá spalinami, rozhodně neodkládejte jeho výměnu.
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku