expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Údržba auta po létě a jak jej připravit na podzim? Zde jsou tipy


19.09.2024
 | 
6 min. čtení.

Po létě plném výletů a dobrodružství potřebuje váš čtyřkolový přítel důkladnou péči, kontrolu a údržbu. Proč? Aby byl v nejlepším stavu i během proměnlivého podzimního počasí. V tomto článku vám proto poskytneme rady a tipy, jak prověřit a případně opravit či udělat vše, co bude auto na podzim potřebovat.

Kontrola kapalin od oleje, přes brzdovou až po chladící

Přechod ze slunečných letních dnů do chladnějšího podzimu vyžaduje v první řadě kontrolu všech technických kapalin, včetně motorového oleje .

Právě jím je třeba začít a to proto, že jeho správná viskozita a čistota jsou klíčové pro udržení efektivního mazání motoru. Proto je vhodné zkontrolovat jeho úroveň a konzistenci a je-li olej znehodnocen, doporučuje se jeho výměna.

Následně se zaměřte na brzdovou kapalinu, ta je základem bezpečnosti. Její úroveň by měla být stabilní, protože pokles může naznačovat únik. Při pohledu na brzdovou kapalinu byste měli vidět jasnou a čistou tekutinu bez známek znečištění. V případě, že kapalina vykazuje zákal či viditelné nečistoty, je nejlepší ji celou vyměnit.

Třetí technickou kapalinou, jejíž stav je důležitý obzvláště během podzimního počasí, je chladící kapalina. Ta hraje klíčovou roli v regulaci teploty motoru, takže zkontrolujte její stav. Pokud by unikala, může vést k přehřívání motoru.

Kromě těchto základních kapalin je dobře podívat se také na kapalinu do ostřikovačů, což je často opomíjená věc. V podzimním období s častými srážkami a blátem je důležité mít neustále čisté čelní sklo, které výrazně zlepšuje viditelnost a tím i bezpečnost. Pokud budete cestovat někde do hor, je už načase zvolit i zimní směs.

Nejen vizuální kontrola pneumatik, brzd, podvozku a stěračů

Podzimní období je pro auto náročné častějším pršením a to i nárazově ve větším objemu, ale zejména nepředvídatelností podmínek na silnici. Proto je třeba se zaměřit i na některé komponenty typu pneumatiky, brzdy, podvozek a stěrače.

Pokud jde o pneumatiky, zde je důležitá nejen jejich rychlá vizuální kontrola, ale i hlubší pohled. Zaměřte se na méně viditelná poškození a zkontrolujte hloubku dezénu, který by měl být dostatečný pro zvládnutí mokrých vozovek typických pro podzimní počasí. Důležité je i správné nahuštění pneumatik, zvláště pokud jde o stabilitu na silnici.

Dalším kritickým prvkem, na který se nesmí zapomínat, jsou brzdy. Zde zkontrolujte stav brzdových destiček a kotoučů a všímejte si jakékoli změny.

Neobvyklé zvuky, jako jsou pískání či skřípání při brzdění, ale i vibrace pedálu, mohou být znakem potřeby výměny nebo opravy brzdového systému. Pamatujte, že podzimní cesty mohou být mokré, takže spolehlivé brzdy jsou naprosto nezbytné.

Pokud jde o podvozek, tady jsou největším nepřítelem vlhkost a nečistoty. Ty mohou podporovat korozi, která poškozuje důležité součásti. Pokud jde o stěrače , ty jsou na podzim nezbytným pomocníkem bezpečnosti, zejména v době častých dešťů a špatné viditelnosti. Zkontrolujte, zda gumičky nejsou opotřebované a pokud ano, pak je vyměňte.

Důkladné vyčištění interiéru a výměna koberců za pryžové

Po letních měsících, kdy interiér auta čelí prachu, písku i potu, je dobré se podívat na jeho stav a zaměřit se na jednorázovou, ale hloubkovou údržbu. Pozornost si ptají zejména sedadla, která absorbují pot a jiné nečistoty, což vede ke vzniku nepříjemných pachů a opotřebení. Důkladně je vysajte a vyčistěte i na mokro.

Zapomenout není třeba na volant, který je jedním z nejvíce dotýkaných povrchů v autě. Pot z rukou se hromadí a zanechává povrch nepříjemně lepkavý. Použijte vhodný čistící prostředek podle materiálu volantu, ale pozor, aby nezanechal mastný film.

Při čištění interiéru nezapomeňte ani na bezpečnostní pásy, které často přicházejí do kontaktu s pokožkou. Jemným čistícím prostředkem a měkkým kartáčem můžete odstranit usazeniny prachu a špíny, které se na nich časem nahromadí. V případě, že jsou pásy až příliš zašpiněné, pomůže jejich namočení do vody s jarem.

Na podzim zvažte také výměnu látkových koberců za ty pryžové. Látkové jsou sice na první pohled krásné, ale jsou vhodné jen během suchých letních dnů.

Na podzim se naopak rychle znečistí vodou, blátem nebo zbytky z bot a právě proto jsou pryžové koberce mnohem lepší volba. Jsou odolnější, snáze se čistí a poskytují lepší ochranu před vlhkostí, která by mohla proniknout do podlahy.

Kontrola výbavy a technického stavu v případě podezření

Podzim je ideální čas i pro důkladnější údržbu a detailnější pohled na vozidlo jako takové. Začít třeba výbavou, která se vám může sejít na kratších i delších cestách, abyste byli připraveni i na ty nejvíce nepředvídatelné situace, které mohou nastat.

Jednou z prvních věcí, které byste měli zkontrolovat, je rezervní kolo. Ujistěte se, že má dostatečný tlak a není poškozeno, protože defekt či prasklá pneumatika na deštivých cestách je vážný problém. Rychlá výměna je nezbytná. Dále je důležité prověřit lékárničku, zkontrolujte, zda je kompletní a není po expiraci.

Také se přesvědčte, že v autě máte všechnu povinnou výbavu , včetně reflexních vest na dosah ruky, trojúhelníku, zvedáku a klíče pro výměnu kola.

Pokud během jízdy uslyšíte neobvyklé zvuky nebo pokud vaše auto začíná obtížněji startovat, je to signál, že byste jej měli nechat zkontrolovat servisem. Totéž platí, pokud se na palubní desce rozsvítí kontrolky, zejména motoru, brzd, baterie či oleje.

Přestože obecně platí, že kontrola technického stavu vozidla by měla být pravidelnou záležitostí, obzvláště po létě má svůj osobitý význam. Dlouhé cesty v extrémních podmínkách tepla a vlhkosti se mohou podepsat i na nevinných poruchách, kterých jste si nevšímali nebo odkládali. Na podzim by se vám mohli vymstít!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Zboží v souladu s popisem. Rychlé dodání. Dobrá cena.
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 21.08.2024

100%
Vše v pořádku, doporučuji
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 23.08.2024

100%
vše OK
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku