expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Umíte správně nastartovat auto startovacími kabely?


Určitě jste už mnozí z vás zažili situaci, kdy se chystáte autem do práce, na nákup nebo třeba zpět domů, ale vaše auto nenastartuje. Po otočení klíčem ve spínací skříňce se jen ozve chabý zvuk z motoru nebo dokonce vůbec nic. S takovými situacemi se často setkáváme právě v přicházejícím zimním období. Příčin může být hned několik, ale nejčastějším problémem je právě vybitá autobaterie. Pokud však nutně potřebujete autem odjet, jednou z možností je použít startovací kabely. Jejich použití má své postupy, které je třeba dodržet, abyste neublížili sobě nebo autu.



Proč dochází ke kolapsu autobaterie?

Důvodem, proč dochází k vybití autobaterie , nemusí být vždy nutně zimní období as ním spojené nízké teploty. Příčinou také může být například vyšší věk autobaterie, zapomenuté zapnuto světla či vyšší energetická náročnost studeného startu.

Autobaterie trpí nejvíce v případě krátkých a méně častých jízd, které jsou spojeny s následným příliš dlouhým odstavením vozidla. Při takovém ježdění autobaterie nestíhá dobít a její napětí klesá pod hranici, pod kterou jednoho dne už nenastartuje. Pokud je tento způsob ježdění váš případ, doporučujeme koupi kvalitní udržovací nabíječky, kterou nechte zapojenou.

Jaké startovací kabely použít?

Při výběru startovacích kabelů je důležité dívat se zejména na jejich délku a tloušťku. Základní délka startovacích kabelů je 2,5 metru, doporučujeme však vybírat kabely o délce alespoň 4 metry. Budete mít jistotu, že kabely dosáhnou do druhého auta. Může se totiž stát, že auto nebudete moci nastartovat na místě, kde by váš „záchranný” řidič neměl možnost zaparkovat těsně u vašeho odstaveného auta.

Obecně platí zásada, že čím jsou kabely tlustší, tím jsou lepší. V tenčím průřezu totiž dochází k příliš slabému toku energie. Doporučujeme použít měděné kabely s průřezem alespoň 20 mm². V případě objemu motoru více než 2,5 litru použijte průřez 25 mm² a více. Rozhodnete-li se pro hliníkové kabely, které mají o něco nižší vodivost, sáhněte po průřezu alespoň 55 mm².

Startovací kabely nejsou zákonem stanovenou součástí povinné výbavy auta. Doporučujeme si je však pro každý případ nosit v kufru. Nejde až tak o velkou investici, protože jejich cena se pohybuje od 15 do 40 eur.

Alternativou ke startovacím kabelům je tzn. booster . Jedná se o přenosný akumulátor s vysokou kapacitou, jehož cena je mnohem vyšší než cena startovacích kabelů. Používání boostru je však pohodlnější a díky němu budete nezávislí na pomoci někoho dalšího.

Správný postup jak zapojit startovací kabely

Než zapojíte startovací kabely, zkontrolujte čistotu jejich kontaktů a v případě potřeby je očistěte. Startovací kabely mají přesně určený postup zapojení:

  1. Jako první připojte (obvykle červený) kabel na kladný (+) pól vybité baterie.
  2. Druhý konec tohoto kabelu připojte na kladný (+) pól nabité baterie auta, které vám pomáhá.
  3. Druhý – uzemňovací – kabel (obvykle černý) připojte na záporný pól (-) nabité baterie.
  4. Druhý konec černého kabelu připojte na kostru vozidla s vybitou baterií – například na některou z kovových částí motoru, nejčastěji se jedná o označený kolík vystupující z motoru. Pozor! Nikdy nepřipojujte tento kabel k zápornému pólu (-) vybité baterie! Při dobíjení se uvolňuje vodík a při přeskočení jiskry by mohlo v nejhorším případě dojít až k výbuchu.
  5. Nastartujte auto s nabitou baterií, které vám pomáhá, a nechte motor běžet na volnoběh. V některých případech je třeba vydržet 15 – 20 minut než se vybitá baterie zregeneruje.
  6. Nastartujte auto s vybitou baterií. Nikdy však nestartujte auto déle než 10 vteřin. Mohli byste kvůli vysokému proudu poškodit svorky a kabely. Mezi jednotlivými startováními si nechte cca 30 vteřin odstup.

Pokud se vám auto tímto způsobem nepodaří nastartovat, problém pravděpodobně nebude v autobaterii, ale někde jinde. V tomto případě doporučujeme navštívit servis, aby se vám na problém podíval kvalifikovaný specialista.

Správný postup jak odpojit startovací kabely

Startovací kabely je třeba odpojit opačným způsobem než jste je zapojili:

  1. Nejprve odpojte uzemňovací kabel od vašeho vozidla. Následně odpojte kabel od auta, které vám pomáhá.
  2. Odpojte červený kabel nejprve od pomocného vozidla a hned na to od vašeho.

Pokud vše proběhlo úspěšně, nezapomínejte, že váš vůz musí ještě chvíli zůstat nastartovaný, aby se autobaterie trochu dobila. Nejlepší je absolvovat pár kilometrů vyšším tempem mimo obec nebo po dálnici.

Nezapomínejte však, že startování kabely nevyřeší problém autobaterie, která již není v dobré kondici. Koupě nové se v tomto případě pravděpodobně nevyhnete.

Stalo se vám už někdy, že jste museli startovat auto přes startovací kabely? Jak jste si v dané situaci poradili? Dejte nám o tom vědět v komentářích na sociálních sítích.

A nezapomínejte, my vám rádi pomůžeme s výměnou baterie, nastartovat váš vůz a nedovolíme abyste vaši cestu museli přerušovat.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 20.08.2024

100%
Vše OK
review-person-icon
Spokojená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Co chceš dostaneš
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Vše ok
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku