expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


V Česku schválili zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích!


U našich západních sousedů poslanci schválili novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Předcházela mu živá diskuse o hlavním bodě, kterým bylo zvýšení rychlostních limitů na vybraných dálničních úsecích. Česko tak jede jinou cestou než zbytek Evropy, kde je vyvíjen tlak na zavádění rychlostních omezení. Připravovaná legislativa však přináší i další změny, jako je snížení věku pro získání řidičského oprávnění na 17 let, úpravu bodového systému či tzv. „řidičské průkazy ke zkoušce“. Slováků se však nejvíce bude týkat změna povolených rychlostí na dálnicích.



Dálniční rychlost 150 km/h

Čeští poslanci se rozhodli schválit novelu zákona, která zavádí povolenou maximální rychlost na vybraných dálničních úsecích na 150 km/h. Podle tamního ministra dopravy Martina Kupky (ODS) prvních úseků, na kterých bude možné rychlost zvýšit, se řidiči na českých dálnicích dočkají do dvou let. Rychlostní limit 150 km/h by se měl týkat pouze nových nebo modernizovaných úseků dálnic. Je důležité dodat, že podmínkou je, aby daná část dálnice umožňovala snížení rychlosti prostřednictvím proměnlivých dopravních značek v případě zhoršeného počasí, snížené viditelnosti či hustšího provozu.

Novela by měla vejít v platnost od 1. ledna 2024, předtím jsou však ještě zapotřebí další právní kroky, a tedy schválení Senátem a prezidentem České republiky. Martin Kupka zároveň novinářům uvedl, že se Ministerstvo dopravy České republiky bude snažit, aby alespoň na jednom z doporučených úseků bylo k začátku příštího roku zajištěno vše tak, aby „to mohlo fungovat“.

Kontroverzní rozhodnutí

Rozhodnutí českých poslanců v období, kdy je vyvíjen tlak na snižování emisí v dopravě prostřednictvím různých rychlostních limitů, je poměrně kontroverzní. Vyšší rychlost totiž znamená i vyšší spotřebu paliva a tím pádem i více vypouštěných emisí do ovzduší. V okolních zemích střední Evropy je trendem maximální rychlost na dálnicích 130 km/h (v Polsku je maximální rychlost na dálnicích 140 km/h).

V Rakousku zase roste tlak expertů a obyvatelstva na snižování dálničních rychlostních limitů. Rychlejší jízda je umožněna jen elektromobilem, i to jen v IG-L zónách, kde musí ostatní účastníci provozu snížit rychlost ze 130 km/h na 100 km/h, nebo na některých úsecích až na 80 km/h.

V roce 2021 se zvýšení maximální rychlosti na 140 km/h testovalo i na 38-kilometrovém úseku dálnice D1 mezi Popradem a Behárovcami, u nás na Slovensku. Nakonec se Ministerstvo dopravy rozhodlo rychlost nezvýšit, protože úspora času jízdy nevyvážila negativa, která vyšší rychlost přinesla. Těmi jsou zvýšené emise, zvýšená hlučnost a větší riziko smrtelných nehod.

Česko chce zavést i další změny

Kromě nového rychlostního limitu novela zavádí možnost získání řidičského oprávnění pro osoby od 17 let (podobně jako u nás). Mladý řidič tak musí jezdit pod dozorem mentora až do dovršení zletilosti. Jednou z dalších zajímavých legislativních novinek je také možnost jízdy bez řidičského oprávnění a dokladů od vozidla. Samozřejmě, že řidič musí mít platný řidičský průkaz a auto musí být legálně přihlášeno do užívání, avšak od roku 2024 by řidiči nemuseli mít s sebou doklady, které jsou dnes povinností.

Dejte nám vědět co si myslíte o připravených změnách v České republice. Přivítali byste zvýšení maximální rychlosti na vybraných dálničních úsecích na 150 km/h iu nás?

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
  • + Milý přístup, email pobavil :D
review-person-icon
Ověřená zákaznice

zakoupeno na runder.cz 12.09.2024

100%
Vše ok
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 02.09.2024

100%
Co chceš dostaneš
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku