expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Rychlá doprava 

až do Vaší garáže

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Více než 4000 aut koncernu Volkswagen padlo na dno


V polovině února svět oběhla zpráva o požáru na lodi koncernu Volkswagen, která směřovala s nakládkou na americký trh. Požár se díky velkému úsilí záchranářských složek podařilo uhasit, přesto se o několik dní později loď potopila s auty na dno oceánu. Pojďme se spolu podívat na to, co se stalo a jaké ekonomické ztráty požár a následné potopení lodi přinesl.



Požár na lodi plné aut

Nákladní loď Felicity Ace směřovala pod panamskou vlajkou se čtyřmi tisíci aut z německého Emdenu do amerického přístavu Davisville na Rhodes Islandu. Toto 200 metrové plavidlo, o velikosti téměř tří fotbalových hřišť, provozovala japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines.

normal-727-477-1646215721-incencio-navio-acores-7-800x600.jpg

Ze zatím neznámých příčin na lodi 16. února vypukl požár, který se podařilo záchranným složkám dostat pod kontrolu 24. února. Loď se nacházela v Atlantickém oceánu 400 kilometrů od pobřeží portugalských Azorských ostrovů. Posádka se zpočátku snažila oheň vlastními silami uhasit, aby nedošlo k větším škodám, ale bez výraznějšího úspěchu. Všechny 22 členů posádky bylo nakonec úspěšně evakuováno.

Příčina požáru je momentálně neznámá. Zatím se spekuluje o tom, že došlo ke vznícení lithium-iontové baterie vzhledem k tomu, že na lodi se nacházely také elektrické crossovery Volkswagen ID.4. Teorie zatím nebyla potvrzena, ale vznícení takových baterií mohlo požár minimálně zhoršit a prodloužit. Taková auta se hasí hůře a po uhašení je je třeba odizolovat, protože se mohou opětovně vznítit.

normal-727-477-1646215747-felicity-ace-3-800x600.jpg

Na palubě se nacházelo přesně 3 965 áu t, které byly zničeny požárem, kouřem, sladkou nebo slanou vodou. Mezi nimi se nacházely i luxusnější typy aut. Podle různých mluvčích společnosti bylo na palubě 189 Bentley, 85 Lamborghini, přibližně 1 100 aut Porsche (včetně modelu 718 Spyder, které bylo vyčleněno pro novináře a sběratele Matta Faraha). Zbytek je blíže nespecifikovaný počet aut značky Audi a Volkswagen.

Uhašením požáru incident Felicity Ace nekončí. Záchranný tým, poté co dostal oheň pod kontrolu, nastoupil na palubu a pomocí záchranářské lodi odtáhl plavidlo blíže k ostrovu Faial v souostroví Azory. Vše vypadalo v pořádku, loď vypadala stabilně, bez kouře a nebyly zpozorovány žádné úniky ropy a paliva do moře. Při odtahování do přístavu však došlo ke změně počasí a začala bouře s příliš silným větrem. Loď následně ztratila stabilitu, rozhoupala se a převrátila na pravý bok, což způsobilo její potopení. Momentálně existují obavy, že by mohlo dojít ke znečištění Atlantského oceánu, protože Felicity Ace vezla 2 200 tun paliva a 2 200 tun ropy . Pojďme se dále podívat, jaké ekonomické škody to bude mít pro Volkswagen.

normal-727-477-1646215690-shutterstock-1980917738.jpg

Ekonomické škody

Momentálně nejsou jisté všechny ekonomické dopady tohoto incidentu. Volkswagen se zatím vyjadřuje velmi zdrženlivě. Škody zkusila vypočítat společnost pro modelaci rizik Russell Group. Na palubě byla auta v hodnotě přibližně 401 milionů USD (365 milionů eur) , celková částka zboží byla vyčíslena na 438 milionů USD (398,71 milionu eur). Experti ze společnosti Russel Group počítají s tím, že vozidla byla pojištěna. Přesto vznikla Volkswagenu pravděpodobně škoda nejméně 155 milionů USD (138,19 milionu eur) . Zatím jde jen o dohady a přesné škody budou vyčísleny časem. Je pravděpodobné, že částka se může vyšplhat ještě výše, což by bylo po pandemických odstávkách, čipové krizi a probíhající válce na Ukrajině další velkou ztrátou pro německý koncern Volkswagen group.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 04.09.2024

100%
Můj první nákup a jsem spokojen
  • + Rychlost dodání
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 27.08.2024

80%
  • + ceny
  • + třídění podle typu auta
  • - dětinský způsob komunikace bez obsahu
  • - dát papírový kabinový filtr bez zabezpečení do společné krabice s 5l kanystrem s olejem a vodou do ostřikovačů je fakt nesmysl, filtr dorazil pomačkaný, ale šel po vyrovnání použít.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 11.09.2024

100%
Pohodový nákup...
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Rychlá doprava  až do Vaší garáže
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku